Paslaugų teikimo bendrovės „Union Tank” (UTA) atstovybės Lietuvoje, tarptautinės kompanijos TIMEX klientų aptarnavimo specialistė Ivona Vysocka primena, jog akcizas už dyzelinį kurą yra grąžinamas tik tokiu atveju, jeigu buvo atsiskaityta kuro kortele, ant kurios yra nurodytas transporto priemonės valstybinis numeris. Ji atkreipia dėmesį, kad priešingai nei, pavyzdžiui, akcizas iš Belgijos, kuris yra grąžinamas už trejus praėjusius metus, akcizas iš Italijos grąžinamas tik už paskutinį praėjusį ketvirtį. Tad norintiems neprarasti šių pinigų, paraišką už šių metų antrą ketvirtį galima pateikti vėliausiai iki š. m. liepos 31 dienos.

“Negalima susigrąžinti akcizo ir jeigu kuras pirktas atsiskaitant grynais. Akcizo grąžinimo procedūra nėra sudėtinga, tačiau tam yra reikalingas atstovas ir UTA klientai gali tai padaryti jau dabar”, – tvirtina įmonės atstovė. Ji primena, kad kiekvienoje ES šalyje grąžinamas akcizas yra skirtingas. Štai pavyzdžiui, Slovėnijoje šiuo metu jis sudaro 3,221 eurocentų už litrą, o Ispanijoje vos 0,1 eurocentą už litrą, Belgijoje – 7,63 eurocentus.

Kitąmet – brangesni degalai ir Lietuvoje

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus Lietuvoje nuo kitų metų dyzelinių degalų akcizas didės beveik 100 Lt už toną. Kad būtų pasiekti ES nustatyti minimalūs tarifai, akcizą dyzelinui numatyta didinti 330 eurais arba nuo 1 043 iki 1 140 Lt už toną. Tokį dydį pagal įsipareigojimus ES Lietuva turi pasiekti 2013 metais ir tai numatyta Lietuvos konvergencijos 2012 metų programoje. Šiais metais baigiasi pereinamasis laikotarpis dyzelino akcizui, kuris galiojo nuo Lietuvos stojimo į ES. Finansų ministerija tvirtina, kad su 2013 m. biudžetu bus teikiami ir dyzelino akcizo pakeitimai. Pernai metų pradžioje akcizą dyzelinui padidinus 96 Lt už toną, litras degalų pabrango maždaug 12 centų, tačiau dyzelino akcizai mūsų šalyje kelis pastaruosius metus yra mažiausi, kokius tik leidžia ES.