Talonėlį tiesiog nupūtė

Mokytoja dirbanti J.Koržova pasakojo, jog šią vasarą daug laiko praleido paplūdimyje.

„Sėsdavome su anūke į mašiną ir važiuodavome į paplūdimį kaip į darbą“, – pasakojo moteris.

Klaipėdietė pasakojo, jog automobilį statydavo pajūrio aikštelėse ir sąžiningai mokėdavo rinkliavą.

Tačiau liepos 11-ąją grįžusi iš pliažo, rado pranešimą, kad nesusimokėjo mokesčio ir jai gresia bauda. Tą kartą mašiną moteris buvo palikusi Antrosios Melnragės aikštelėje.

J.Koržova tvirtino, kad mokestį buvo sumokėjusi. Tik tai įrodantis lapelis buvo nukritęs ant automobilio salono grindų. Talonėlį moteris rado tarp sėdynių.

„Gal vėjas nupūtė? Radusi talonėlį iš karto paskambinau kontrolieriams. Jie mane nuramino – esą nieko baisaus, visko gyvenime atsitinka. Patarė palaukti, kol ateis pranešimas apie protokolą ir tada būsiu atleista nuo baudos“, – pasakojo moteris.

Supratimo nesulaukė

Klaipėdietė išsaugojo ir kontrolierių pranešimą apie pažeidimą, ir stovos skaitiklio pateiktą talonėlį. Iš pastarojo matyti, kad moteris rinkliavą sumokėjo 12.21 val. Kontrolieriai pažeidimą užfiksavo 12.40 val.

Po kelių mėnesių J.Koržova sulaukė pranešimo apie protokolą. Moteris pasiskambino nurodytam Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistui ir paaiškino situaciją.

Taip pat pabrėžė, kad gali įrodyti, jog rinkliava už automobilių stovėjimą buvo sumokėta. Tačiau, anot J.Koržovos, specialistas pareiškė, kad baudą vis tiek teks mokėti.

Aiškino, kad, jei moteris tai padarys per 10 dienų, nuobauda sieks 40 litų – pusę minimalios baudos.

Įspėjo, kad bylą svarstysianti Administracinė komisija prie Klaipėdos savivaldybės tarybos gali skirti ir didesnę. Nuobauda už tokį pažeidimą – nuo 80 iki 140 litų.

„Klausiau, už ką turiu mokėti? Rinkliavą juk sumokėjau. Specialistas atšovė, jog už tai, kad neatsisukau pažiūrėti, ar lapelis guli vietoje. O aš juk jam viską paaiškinau“, – neslėpė apmaudo moteris.

Taikomi skirtingi standartai

J.Koržova neslėpė, jog atsainus požiūris ir nenoras įsigilinti į situaciją skaudina.

„Pas mus yra lygūs ir lygesni. Seimo nariai gali važinėti girti, valdininkės žiūrėti krepšinio varžybas darbo metu ir likti nenubausti. Paprastas žmogus gali būti nubaustas ir už nieką. Šiuo atveju esmė net ne 40 litų, o tai, kad su žmogumi nėra skaitomasi. Net į situaciją įsigilinti nenori“, – guodėsi moteris.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės, nors žmogus ir nekaltas, nutraukti pradėtos administracinės bylos be nagrinėjimo negalima.

„Mūsų pareigūnai neturi teisės išmesti bylos į šiukšliadėžę proceso viduryje. Tą draudžia įstatymas. Jei moteris įsitikinusi, kad protokolas surašytas nepagrįstai, ji turi laukti, kol byla bus nagrinėjama Administracinės komisijos“, – pabrėžė vedėja.

K.Vintilaitės teigimu, jei moteris rinkliavą sumokėjo anksčiau nei užfiksuotas pažeidimas, turi įrodymus, komisija situaciją patikrins, įvertins ir baudos neskirs.

Vairuotojai bando sukčiauti

Vedėja tvirtino, jog panašių situacijų pasitaiko ne taip jau dažnai. Būna atvejų, kai pažeidimo užfiksavimo ir rinkliavos sumokėjimo laikas skiriasi keletu minučių. Tokiais atvejais administracinės bylos pareigūnai taip pat nutraukti negali.

„Sprendimą turi priimti komisija. Būtų visiška savivalė, jei savivaldybės pareigūnai pradėtų taikyti amnestijas“, – aiškino vedėja.

Neretai pasitaiko atvejų, kai pažeidėjai nuo baudos nori išsisukti sukčiaudami.

Atneša talonėlius, kurie pažymėti praėjus pusvalandžiui ar valandai po pažeidimo užfiksavimo.

Anot K.Vintilaitės, tokie asmenys rinkliavą susimoka pamatę, jog jau yra užfiksuotas pažeidimas, ir tikisi įrodyti, kad mokėjo per tą laiką.

„Pusvalandis nėra argumentas. Tiek laiko negalima ieškoti stovos skaitiklio. Jų yra daug ir matomose vietose. Jei skiriasi kelios minutės, komisija paprastai nebaudžia“, – aiškino vedėja.

Niekur nereikia skubėti

Siekiantys išsisukti vairuotojai pateikia įvairiausių pasiteisinimų. Vieni teisinasi amžiumi, kiti – kad nerado stovos skaitiklio, trumpai stovėjo ar buvo prie ligoninės.

Klaipėdos vicemeras, Administracinės komisijos prie Klaipėdos savivaldybės tarybos pirmininkas Vytautas Čepas tvirtino, jog dažniausias pasiaiškinimas yra tas, kad blogai padėjo lapelį.

„Trinktelėjau durelėmis ir lapelis nukrito. Sugalvoja ir kitokių dalykų. Sumokėjo, bet nepadėjo talonėlio ar nespėjo jo atnešti. Jei skirtumas – minutė, tai nebaudžiame. O per 9 minutes galima ir kilometrą nueiti“, – pabrėžė vicemeras.

Pirmininkas teigė, kad situacija, į kurią pakliuvo J.Koržova, bus aiškinamasi. Anot jo, viską galima patikrinti, jei žmogus turi talonėlį. Kontrolieriai užfiksuoja, kada buvo nustatytas pažeidimas.

„Žmonės turi būti atidesni. Visada reikia pasižiūrėti, ar matyti lapelis, o nelėkti kaip nuogam į pirtį. O kontrolierius nemato lapelio ir fiksuoja pažeidimą“, – tikino vicemeras.

V.Čepo teigimu, nepaisant visko, dauguma pažeidėjų sutinka su tuo, kad padarė pažeidimą. Dauguma net nedalyvauja administracinės komisijos posėdyje, kai svarstomas jų klausimas.

Faktai

Nuo šių metų kovo iki lapkričio užfiksuota 12 tūkst. pažeidėjų, kurie nesusimokėjo rinkliavos už automobilių stovėjimą.

Jie turėtų pervesti 500 tūkst. litų baudų.

Per savaitę vidutiniškai užfiksuojama apie 350 pažeidėjų, nesumokėjusių už mašinų stovėjimą.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai yra surašę beveik 6 tūkst. protokolų vairuotojams, kurie nesumokėjo rinkliavos.

Šiuo metu jie aiškinasi dar rugpjūčio viduryje užfiksuotus pažeidimus.

Protokolų surašymo „atsilikimas“ sumažintas iki 2,5 mėnesio. Tikimasi, kad iki Naujųjų metų to „atsilikimo“ nebeliks. Dar reikia surašyti kelis tūkstančius protokolų.

Pernai iš viso užfiksuota 5 tūkst. pažeidimų, kai buvo nesumokėta rinkliava už automobilių stovėjimą.

Nuo gegužės 1 d. iki lapkričio 1 d. surinkta 97 tūkst. litų baudų už šį pažeidimą.

Prognozuojama, kad, jei pažeidėjų skaičius nemažės, kitąmet bus surašyta 15 tūkst. protokolų.

Tokiu atveju jie turės sumokėti 1 mln. litų baudų.

Nuobauda už šį pažeidimą siekia nuo 80 iki 140 litų.

Pažeidėjai per dešimt dienų nuo protokolo gavimo gali sumokėti pusę minimalios baudos – 40 litų ir jiems netęsiama administracinė byla.

80 proc. pažeidėjų pasinaudoja šia teise.

Nesumokėjus baudos per 10 dienų, dokumentai perduodami Administracinei komisijai arba Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos pavaduotojui ir vyriausiajam specialistui.

Pirmoji svarsto klaipėdiečių pažeidimus, antrieji – atvykėlių.

Nuo priimto sprendimo laiko skirtą baudą pažeidėjai turi sumokėti per 40 dienų.