Kaip rašo „The Business Insider“, remiantis aviacijos taisyklėmis, tai daryti yra neteisėta. Tačiau realiame gyvenime šios taisyklės taikomos lanksčiau, nes mes visi esame matę bendrakeleivių, kurie atsisega diržą, nors perspėjimas segėti diržą vis dar dega, ir patyliukais nueina į tualetą be jokių pasekmių.

Tad kaip reikėtų elgtis? Štai keli patarimai:

Būna situacijų, kai tikrai neverta ignoruoti nurodymo segėti saugos diržą. Nepalikite savo vietos akivaizdžios turbulencijos atveju arba jeigu pilotas nurodo skrydžio palydovams užimti savo vietas ir pasiruošti turbulencijai. Taip pat jokiu būdu neatsisekite savo diržo ir nemėginkite nueiti į tualetą, jeigu lėktuvas rieda link pakilimo tako ar po nusileidimo rieda link oro uosto, kyla ar leidžiasi.

Dauguma nelaimingų atsitikimų atsitinka būtent kritinių skrydžio etapų metu, ir jūsų veiksmai gali kelti grėsmę visų keleivių ir įgulos saugumui. Geriausias patarimas: jeigu nematote po lėktuvo saloną vaikščiojančių skrydžio palydovių, tikrai nereikėtų vaikščioti jums. Likite savo vietoje prisisegę saugos diržu.

O ką daryti, jeigu perspėjimas dėl saugos diržo dega, nors lėktuvas jau seniai pakilo ir pasiekė skrydžio aukštį? Jeigu nuspręsite surizikuoti įvykdyti „slaptą misiją į tualetą“, neprašykite skrydžio palydovės leidimo. JAV federalinė aviacijos administracija aiškiai apibrėžia skrydžio palydovų pareigą informuoti keleivius ir jų pareigą užtikrinti, kad keleiviai laikytų taisyklių.

Tačiau administracija ne taip aiškiai apibrėžia, kaip uoliai turi būti užtikrinama, kad aviacijos taisyklių laikomasi. Pavyzdžiui, nenurodoma, kad skrydžio palydovai turi užrakinti tualeto duris tuo metu, kai dega perspėjimas dėl saugos diržo.

Dėl tokio neapibrėžtumo dauguma skrydžio palydovų laikosi pozicijos „neklauskite ir niekam nesakykite“: faktiškai skrydžio palydovas elgtųsi aplaidžiai, jeigu leistų jums nueiti į tualetą degant saugos diržo indikatoriui, tačiau dauguma jų vargu ar jus sustabdytų, nebent situacija būtų tikrai rimta ir jie nuspręstų, kad eiti į tualetą tikrai yra nesaugu.

Tačiau jeigu jums einant į tualetą skrydžio palydovas jus sustabdo ir prašo grįžti į savo vietą, neignoruokite nurodymo. Atsiprašykite, grįžkite į savo vietą ir prisisekite, kadangi tokiu atveju 100 proc. neteisėta nepaisyti įgulos nario nurodymų.

Statistika rodo, kad 2014 metais JAV buvo pradėti 143 tyrimai dėl netinkamo keleivių elgesio ir nepaklusimo įgulos nurodymams. Baudos buvo skirtos mažiausiai 41 keleiviui (dalis tyrimų dar tebevyksta), o tai yra 41 atveju daugiau nei saugos diržo segėjimo taisyklių pažeidimų buvo užfiksuota per praėjusius penkerius metus. Labai dažnai tokie žmonės nubaudžiami ne tik dėl saugos diržo nesegėjimo, bet ir dėl chuliganizmo ir kitų nusižengimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)