„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pirmadienį BNS pranešė, kad frakcija šią savaitę balsuos už veto atmetimą.

„Balsuosime, kaip ir balsavome. Atmesime. Bandysime atmesti“, – sakė parlamentaras.

Jis įsitikinęs, kad prezidentui priimant sprendimą vetuoti pataisas, jam nebuvo paaiškintos jų priėmimo Seime priežastys, G. Nausėda esą taip pat nebuvo informuotas apie įregistruotas pataisas dėl įmonių valdybų sudarymo tvarkos pakeitimo: „Jos bus priimtos, čia tik savaičių klausimas“.

„Kažkas ne visai paaiškino, kodėl įstatymą priėmėm ir kodėl jis reikalingas. Suprantu, kad prezidento aplinkoje yra Roko Masiulio (buvusio susisiekimo ministro – BNS) žmonių, kurie turbūt pristato kitaip situaciją, negu ji yra iš tikrųjų“, – kalbėjo R. Karbauskis.

G. Nausėda sako remiantis Kelių direkcijos pertvarką į valstybės įmonę, nes tai sudarys sąlygas efektyvinti jos veiklą ir diegti pažangią elektrinių kelių rinkliavų sistemą, tačiau jis pasisako prieš nuostatą, kad dauguma valstybės įmonės valdybos narių būtų valstybės tarnautojai.

Opozicijos atstovai sako, kad jie parems prezidento veto. Anot jų, iš valstybės atstovų sudarytos valdybos ne tik prieštarautų Lietuvos įsipareigojimams Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO), bet ir netenkintų valstybės institucijų, nes nėra norinčių valdybose dirbti darbuotojų.

Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas, Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Virgilijus Poderys BNS tvirtino, kad ministerijos priešinasi darbui jų valdomų įmonių valdybose.

„Sako, kad neturi ką siųsti į tas valdybas, žmonės atsisakinėja, nes papildomas laikas, papildomos atsakomybės, o pinigų už tai negauna“, – kalbėjo V. Poderys.

Liberalas Eugenijus Gentvilas piktinasi, kad taip norima grįžti prie tvarkos, buvusios iki Lietuvos įstojimo į EBPO, kurios vienas reikalavimų buvo depolitizuoti valstybės įmonių valdymą.

„Čia grįžimas į praeitį. Kai įstojome, tai atleidžiame vadeles ir vėl politizuosime. (...) Kadangi šiemet bus Lietuvos narystės EBPO progreso vertinimas, neduokdie, pasukti ienas atgal“, – tvirtino E. Gentvilas.

Konservatorius Dainius Kreivys BNS taip pat akcentavo, kad keisdama valdybų sudarymo principus „Lietuva pasirodys gėdingai“.

Socialdarbiečių atstovas Rimantas Sinkevičius BNS nurodė, kad komitetas šią savaitę svarstys savivaldybių ir valstybės įmonių valdymo struktūros principus ir standartus.

„Turi būti vienodas unifikuotas standartas visų įmonių valdymui“, – teigė jis.

Reaguodami į tai, kad Kelių direkcijos valdybą Seimas nutarė formuoti iš valstybės atstovų daugumos, valdantieji suskubo keisti ir kitų valstybės ir savivaldybių įmonių valdybų formavimą – Seimas gegužės pabaigoje priėmė svarstyti atitinkamas grupės parlamentarų parengtas Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo pataisas. Vienas jų rengėjų yra ir R. Sinkevičius.

D. Kreivio teigimu, Ekonomikos komitetas po praėjusią savaitę vykusių diskusijų su specialistais linkęs siūlyti Seimui atmesti šias pataisas, Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlo jas grąžinti iniciatoriams, o Biudžeto ir finansų komitetas joms pritarė. Ekonomikos komitetas sprendimą priims šią savaitę, o Seimas svarstys – kitą.

Dabar Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymas numato, kad į valdybas turi būti skiriami ne tik valstybės tarnautojai, bet ir nepriklausomi nariai – jie turėtų sudaryti bent pusę narių, o bent penktadalį – darbuotojų atstovai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)