Automobilių dažų pėdsakai

Stulpai, pastatyti važiuojamojoje gatvės dalyje, stūkso Panemunėje. Pirmasis – prabangių namų kvartale Vičiūnuose.

Važiuojant gražia Kruonio gatvele, prie 18-ojo namo kelią pastoja betoninis apšvietimo stulpas. Ir ne paprastas, o su atrama, kuri iškišta tarsi koja, kad užkliūtų automobiliai.

Užkliuvusiųjų, ko gero, jau ne vienas – atrama pasipuošusi braukimo žymėmis, ant kurių dar matyti mėlynų dažų likučiai. Tikriausiai tamsiuoju paros metu kažkas nepatikėjo, kad stulpas gali būti vidury gatvės.

„Tas stulpas stovi jau seniai. Atėjau dirbti į seniūniją prieš šešerius metus – jau tada jis stovėjo. Žinau iš gyventojų, kad jiems tada buvę Vakarų skirstomieji tinklai atsakė: „Jei nepatinka, nusikelkite šitą stulpą savo lėšomis“, – pasakojo Panemunės seniūnė Rasina Žolynienė.

"Perkelti stulpą kainuoja nemažus pinigus, – kalbėjo seniūnė.

R.Žolynienė bandė pati bendrauti su stulpo šeimininke – bendrove „Lesto“. Bendravimas vaisių nedavė.

Seniūnė sakė, kad stulpas viduryje Kruonio gatvės – ne vienintelis toks eksponatas Panemunėje.

Nukelti – žmonių lėšomis?

Antrąjį stulpą važiuojamojoje gatvės dalyje radome netoli Vaidoto ir Tilto gatvių esančiame kelyje į privačių namų kvartalo gilumą. Čia elektros stulpas stovi siaurame pravažiavime.

Netoliese gyvenantis Edvardas Valantinas teigė, kad stulpas jam netrukdo, nes stovi ne ties jo sklypu, tačiau kaimynams veikiausiai sukelia nemenkų problemų. Kad stulpas stovi ne pačioje geriausioje vietoje, išduoda ir aplink jį vingiuojančios provėžos.

Gyventojo teigimu, greičiausiai tokia kurioziška situacija susiklostė, kai dar anksčiau kareivinių teritorijoje buvo įrengtas apšvietimas, o vėliau čia gyventojai gavo sklypus, kuriuose pasistatė namus.

E.Valantinas patvirtino seniūnės žodžius, kad stulpų taip lengvai nukelti kitur nepavyks – tai kainuoja.

Pasak jo, kaimynai lyg ir kreipėsi į atsakingas įmones, tačiau stulpo nukėlimas jų pinigines būtų gerokai palengvinęs.

„Lesto“: kalta savivaldybė

„Kai buvo rekonstruojamos minimos gatvės, savivaldybė nederino savo veiksmų su mūsų bendrove, nors toje vietoje eina bendrovės oro linijos. Taip buvo pažeisti teisės aktai – bet kokius darbus elektros linijų apsaugos zonose būtina suderinti su “Lesto„, – žėrė priekaištus Kauno valdininkams bendrovės “Lesto"atstovas spaudai Ernestas Naprys.

„Apie atliktus darbus bendrovė sužinojo jau juos atlikus, todėl negalėjome tuo pačiu metu perkelti elektros oro linijos, kad ji netrukdytų gyventojams“, – sakė jis.

„Apgailestaujame dėl šios situacijos ir pažymime, kad dar planuodami projektus informuojame savivaldybes, kad jos galėtų suplanuoti savo veiklą“, – pabrėžė E.Naprys.

„Lesto“ atstovas pranešė, kad bendrovė jau yra suplanavusi minimas elektros linijas Panemunėje perkelti – atlikti pirkimai, atrinktas rangovas. Darbai turėtų būti baigti iki šių metų pabaigos.