Sumokėti – iki vidurnakčio

Anot Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Rūtos Kambaraitės, buvo planuota, jog per pirmuosius tris šių metų mėnesius į miesto biudžetą bus surinkta 370 tūkst. litų baudų, o realios įplaukos iš jų buvo vos 191 tūkst. litų.

Per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį į miesto biudžetą surinkta 392 tūkst. litų baudų.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė aiškino, jog pagrindinė priežastis, kodėl sumažėjo pajamos iš baudų, nuo metų pradžios Klaipėdoje įsigaliojusi vadinamoji užmaršumo rinkliava.

Vairuotojai, kurie apmokestintoje teritorijoje nesusimoka už automobilių stovėjimą ir yra pagaunami kontrolierių, gali iki pažeidimo užfiksavimo dienos 24 valandos ir susimokėti vadinamąją užmaršumo rinkliavą – mokestį už visą tą dieną nepriklausomai nuo to, kiek laiko mašina stovėjo apmokestintoje teritorijoje.

Kadangi rinkliava apmokestintose zonose per dieną renkama 10 valandų, tai užmaršumo mokestis raudonojoje zonoje siekia 30, geltonojoje – 20, žaliojoje – 10, mėlynojoje – 6 litus.

Sumažėjo trečdaliu

„Akivaizdu, jog vairuotojai naudojasi jiems suteikta teise susimokėti užmaršumo rinkliavą, kuri, net ir didžiausia, vis tiek yra mažesnė už minimalią baudą. Pastaroji siekia 40 litų. Užmaršumo rinkliavą susimokėjęs vairuotojas nėra baudžiamas, jam nesurašomas protokolas. Todėl, matyt, dažnas susimoka užmaršumo rinkliavą ir vėl rizikuoja nesusimokėti už automobilio stovėjimą, kol bus pagauti“, – svarstė K.Vintilaitė.

Ji tokius svarstymus iliustravo ir skaičiais. Pavyzdžiui, pernai per savaitę Viešosios tvarkos skyrius iš kontrolierių gaudavo maždaug 300 pranešimų apie rinkliavos už automobilių stovėjimą nesusimokėjusius vairuotojus, kuriems reikia surašyti protokolus ir skirti baudas. Dabar tokių pranešimų per savaitę gaunama apie 100.

„Aišku, tai, jog mums už vienos rūšies pažeidimą nebereikia rašyti tokio didelio kiekio protokolų, kaip anksčiau, atpalaidavo rankas imtis kitų darbų, nes politikai šiemet mūsų skyriui pavedė kontroliuoti, kaip laikomasi visų miesto tarybos patvirtintų taisyklių“, – teigė K.Vintilaitė.

Nebaudė ir kiemuose

Dar viena priežastis, kodėl baudų į miesto biudžetą surinkta mažiau nei planuota, ta, kad pirmąjį ketvirtį nebuvo baudžiami vairuotojai, nesusimokėję rinkliavos už automobilių stovėjimą apmokestintose teritorijose esančiuose kiemuose.

„Kai buvo patvirtinta tvarka, jog reikės mokėti ir už automobilių stovėjimą kiemuose, tikėjomės didelio pagausėjimo pažeidimų. Tačiau politikai sutarė, kad pirmąjį ketvirtį vairuotojai nebus baudžiami. Tačiau dabar kontrolė griežtės, be to, rinkliava netrukus bus pradėta rinkti ir žaliojoje zonoje, todėl galima tikėtis, kad pažeidimų skaičius išaugs“, – prognozavo K.Vintilaitė.