Tačiau persigalvoti, anot uosto vadovo, privertė politikų sprendimas, pagal kurį valstybinės įmonės pusę pelno turi grąžinti į valstybės biudžetą.

Žiemą Pilies uostelis Klaipėdos centre apytuštis, tačiau vasarą jachtos jame nebetelpa. Vaikai jūrų uosto akvatorijoje mokytis buriuoti negali. Todėl buriuotojai sako, kad naujoji prieplauka pramoginiams laivams Klaipėdoje yra būtina.

„Ji reikalinga kaip astmininkui inhaliatorius. Dabar nėra kur buriuoti vaikams, jaunimui, o ten būtų pats tas. Uostas atsikratytų tų jachtų, kurios išplaukia iš šito uosto ir plaukia į Kuršių marias. Ir žmonėms būtų lengviau ir patogiau tiesiai ten išplaukt ir netrukdyt viso uosto darbo. Dūsta, dūsta buriavimas Klaipėdoje be šito jachtklubo“, – tvirtina buriuotojas Ruslanas Arbušauskas.

Pastatyti naują prieplauką mažiesiems pramoginiams laivams švartuoti uostas įsipareigojo prieš 7 metus. Tada mainais iš miesto uostas gavo kitą teritoriją, kuri, kaip tada teigta, uostui buvo būtina užteršto grunto aikštelei statyti.

Pagal susitarimą apie 400 vietų uostelis šioje vietoje, toliau nuo pagrindinių laivybos kelių, turėjo būti pastatytas per penkerius metus – 2009-aisiais. Tačiau rangovas parinktas tik pernai, o dabar, po sprendimo, kad valstybės įmonės pusę pelno turi grąžinti į valstybės biudžetą, statybą nutarta stabdyti.

„Tikrai nesmagu prieš miestą, nes miestas kažkada perdavęs uostui šitą aikštelę mainais į tai, kad uostas pastatys šitą mažųjų pramoginių laivų prieplauką. Tačiau dabar šnekamės su meru. Tai pasirink, mere: arba nebus Minijos gatvės, kuriai mes šiemet skiriame 7mln. litų, pernai – 8mln. litų. Jeigu norite ir gatvės, ir naujos laivų prieplaukos, mes nepajėgūs“, – teigė Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovas Eugenijus Gentvilas.

„Miesto ir uosto bendradarbiavimas turi būti labai aiškiai įtvirtintas uosto ir miesto bendrų infrastruktūrinių projektų finansavimo aspektu. Dabar to nėra ir dabar, sakykim, uosto valioje priimti tokius sprendimus, kokie jam atrodo svarbiausi. Miestas nelabai turi galimybių tai įtakoti“, – kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Kaip sustyguoti miesto ir uosto bendradarbiavimą jau sprendžia Vyriausybės sudaryta darbo grupė. O mažųjų laivų prieplaukos statyba, anot mero, neturėtų būti vilkinama ilgiau nei dar dvejus metus.