Prieš pat šventes į Lietuvą aplankyti pažįstamųjų atvykusi Varšuvos universiteto studentė Monika J. nustebo, kad jos turimo šios mokslo įstaigos pažymėjimo niekas nenori pripažinti. Mergina žinojo, kad nuo liepos 1-osios Lietuvoje visų ES šalių universitetų dieninių skyrių studentai gali nusipirkti kelionės autobusais bilietus perpus pigiau, tačiau realiai šia lengvata ji negalėjo pasinaudoti. Marijampolės autobusų parko autobuso, vykstančio į Vilnių, vairuotojas atsisakė parduoti bilietą perpus pigiau.

"Mums paaiškino, kad pigesnį bilietą gali įsigyti tik tie studentai, kurie turi Lietuvos aukštųjų mokyklų išduotus studentų pažymėjimus ir studijuoja dieniniuose skyriuose. Man nesuprantama, kodėl Lietuvoje negalioja jos skelbiamos nuolaidos studentams. Tai diskriminacija", - įsitikinusi jaunoji viešnia iš Lenkijos.

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos atstovas Liutauras Kazlavickas tikino, kad bus mėginama aiškintis, kodėl studentams iš užsienio nebuvo suteikta lengvata, ir bus ieškoma problemos sprendimo būdų.

Lengvatos "vėluoja"

Marijampolės autobusų parko direktorius Algimantas Štaras LŽ pripažino, kad iki vakar parko vairuotojai ES šalių studentams parduoti pigesnių bilietų iš tiesų negalėjo. "Mes tik šiandien gavome Kelių transporto inspekcijos išaiškinimus, kaip atpažinti tarptautinius studento pažymėjimus (ISIC - International Student Identity Card) bei valstybių, kurių piliečiai gali naudotis lengvatomis, sąrašus. Jau rytoj šiuos pažymėjimus turintys studentai galės naudotis lengvatomis", - LŽ vakar aiškino A.Štaras. Jis neslėpė, kad ir ateityje dar gali kilti įvairių nesusipratimų.

Ne visiems

Nors įstatymas numato, kad teisę į lengvatas turi visi ES aukštųjų mokyklų dieninių skyrių studentai, pasinaudoti jomis galės tik nedaugelis. Būtina sąlyga - turėti ISIC pažymėjimą. Toks valdininkų sprendimas nustebino LŽ kalbintus užsienio studentus - kitose valstybėse šis pažymėjimas vertinamas tik kaip daugelyje užsienio šalių pripažįstama nuolaidų kortelė. Norintis jomis pasinaudoti studentas privalo turėti ir asmens tapatybės dokumentą, ir aukštosios mokyklos, kurioje studijuoja, išduotą studento pažymėjimą.

L.Kazlavicko teigimu, Lietuvoje vežėjų pripažįstamas ISIC pažymėjimas viso labo - verslo projektas. "Kiek aš žinau, tarp ES šalių studentų šis pažymėjimas nepopuliarus. Versdami užsienio studentus jį įsigyti mūsų šalies valdininkai remia verslą, todėl tai gali būti tik laikina priemonė. Sutarėme su Susisiekimo ministerija, kad bus ieškoma kitų būdų, kaip realizuoti įstatyme numatytas nuolaidas", - sakė jis.

Kitos išeities nebuvo

Kaip LŽ aiškino Susisiekimo ministerijos sekretorius Alminas Mačiulis, pasirinkti ISIC pažymėjimus pasiūlė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). "ŠMM neturi visų ES šalyse veikiančių aukštųjų mokyklų studentų pažymėjimų pavyzdžių, kurių būtų gal net tūkstantis, todėl ir buvo pasirinktas variantas, tenkintis ir vežėjus, ir ŠMM", - sakė A.Mačiulis. Jis neneigė, kad jei ŠMM pateiks kitokių siūlymų, šie bus svarstomi.

Ministerijos sekretoriaus teigimu, studentas kartu su ISIC pažymėjimu dar turi pateikti ir asmens tapatybės dokumentą, kad būtų galima įsitikinti, kad asmuo tikrai turi teisę į bilieto kainos nuolaidą. Nes jei ne ES valstybės narės pilietis mokosi ES narės universitete, pagal įstatymo nuostatą jis negali pasinaudoti lengvata.

"Jei susiklostytų tokia situacija, kad ŠMM turėtų visų ES šalių aukštųjų mokyklų studentų pažymėjimų pavyzdžius ir mums juos pateiktų, sunku įsivaizduoti, kaip vairuotojas sugebėtų atpažinti tą pažymėjimą, ypač jei jis išrašytas nacionaline kalba. O ISIC surašytas anglų kalba, su savininko nuotrauka, kitais reikalingais rekvizitais", - aiškino A.Mačiulis.

Keleivių pervežimų reikalus kuruojantis "Linavos" viceprezidentas Mindaugas Grigelis LŽ taip pat tikino, kad toks pasirinkimas - vienas geriausių variantų. "Vien Latvijoje yra 60 aukštųjų mokyklų, kurių studentams Lietuvoje turi galioti transporto bilietų nuolaidos. Ir kiekvienos - vis skirtingi pažymėjimai. Taigi iš visų ES šalių aukštųjų mokyklų pažymėjimų pavyzdžių susidarytų didžiulis katalogas. Sunku suvokti, kaip vairuotojams tektų susigaudyti juose", - sakė M.Grigelis.