Vilniaus apygardos teismas lapkričio 19 dieną visiškai patenkino abiejų geležinkelio bendrovių ieškinius dėl žalos atlyginimo. „Eksperts“ savininkas teigia skųsiantis sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

„Dėl atsakovo („Eksperts“ – BNS) neteisingai atliktos ir neteisėta pripažintos ataskaitos GTC įstatinis kapitalas buvo padidintas neteisingai. Dėl to GTC teko naujai atlikti įstatinio kapitalo didinimo metu perduoto turto vertinimą, jo pagrindu koreguoti įstatinio kapitalo sumą bei pakartotinai keisti bendrovės įstatus, registruoti juos Juridinių asmenų registre“, – rašoma teismo nutartyje.

2017 metų lapkritį „Lietuvos geležinkeliai" pasirašė 5,4 tūkst. eurų vertės sutartį su „Eksperts", pastaroji turėjo įvertinti „Vilniaus geležinkelių infrastruktūros“ kilnojamąjį turtą.

„Eksperts" jį įkainojo 3,03 mln. eurų, tokia verte buvo išleista 10,5 tūkst. vienetų bendrovės akcijų, o GTC kapitalas padidėjo iki 40,1 mln. eurų.

„Lietuvos geležinkeliams“ po metų atlikus išorinį GTC auditą paaiškėjo, kad GTC perleisto turto įvertinimas neatitinka metodologijos, o vėliau šį vertinimą tikrinusi valstybinė Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnyba paskelbė, kad jis yra neteisėtas ir juo negali būti vadovaujamasi.

„Lietuvos geležinkeliams“ atlikus pakartotinį šio turto vertinimą paaiškėjo, kad GTC kapitalui didinti perduotas turtas vertas 1,5 mln. eurų – dukart mažiau nei buvo nurodyta pirminėje ataskaitoje.

„Eksperts“ teisme aiškino, kad atsižvelgiant į pastabas turto vertinimo ataskaita buvo papildyta ir patikslinta, todėl nereikėjo atlikti naujos. Tuo metu „Lietuvos geležinkeliai“ rėmėsi priežiūros tarnybos išvada, jog pažeidimai nėra mažareikšmiai, todėl vertinimas negalėjo būti taisomas, o tik atmestas kaip neteisėtas.

Apygardos teismo nutartis per 30 dienų gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

„Eksperts“ savininkas Aidas Liorentas BNS sakė, kad nutartis bus skundžiama, nes, jo žodžiais, yra nelogiška.

„Negali būti reikalaujama už atliktą turto vertinimą, nepatiriant dėl to žalos, papildomai atlyginti kito (papildomo) turto vertinimo kaštus, juolab, kad kitą vertinimą užsakė ne „Lietuvos geležinkeliai“, o GTC, ir ne per viešuosius pirkimus, kur paslaugos kaina dažniausiai būna konkurencinga“, – komentare BNS nurodė A. Liorentas.

Jo teigimu, Audito, apskaitos, turto vertinimo tarnybos neigiama išvada taip pat formuoja nuomonę, kad ataskaita buvo tikrinama ne ieškant neteisingai apskaičiuotų verčių, išvadų, blogų teiginių, galimai turėsiančių žalos užsakovui, bet ar pakankamai detalizuoti skaičiavimai, pateikti išsamūs paaiškinimai ir panašiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)