Vilniaus apygardos teismas rugsėjo 7 dieną atmetė kelių ženklinimo bendrovės „Biseris“ prašymą neteisėtu pripažinti „Brostos“ paskelbimą nugalėtoju 12-oje iš 20-ies pirkimo dalių.

Sprendimai dėl pasiūlymų eilės sudarymo buvo priimti gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje, kuomet Kelių direkcijai vadovavo dabartinis „Biserio“ direktorius Vitalijus Andrejevas.

Bylos duomenimis, „Biseris“ neginčija pirkimo dalių, kuriose laimėtojais buvo paskelbtos įmonė „Gatas“ ir jungtinės veiklos pagrindais veikusios bendrovės „Maniga“ ir „Baltuvos projektai“.

Tačiau, anot „Biserio“, abejonių kyla dėl „Brostos“ kvalifikacijos atlikti sutartyje numatytus darbus. „Biseris“ teigia, kad „Brosta“ yra nežinomas tiekėjas horizontaliojo kelių ženklinimo rinkoje, joje nevykdo veiklos ir neturi tokios veiklos vykdymui reikalingų pajėgumų.

Pasak pareiškėjo, dalyvaudama konkurse „Brosta“ visiškai formaliai pasitelkė Latvijos įmonę „A.C.B.“, kuri sutarties vykdyme esą nedalyvaus.

Teismas „Biserio“ skundą dėl keturių iš 12-os „Brostos“ laimėtų pirkimo dalių atmetė nustatęs, kad šiose dalyse „Biserio“ interesai nebuvo pažeisti – pasiūlymų eilėje po „Brostos“ sekė „Gatas“ ir „Maniga“, todėl net patenkinus ieškinį, „Biseris“ netaptų šių pirkimo dalių laimėtoju.

Vertindamas kitas skundo dalis, teismas pabrėžė, kad „Brosta“ pateikė visus dokumentus, kurie pagrindžia įmonės ir jos partnerės kvalifikaciją vykdyti darbus.

Be to, anot teismo, „Biseris“, skųsdamas Kelių direkcijos sprendimus, pirkimo sąlygoms bando suteikti įmonei palankią prasmę bandydamas įrodyti, kad partneris turi arba pats atlikti perkamus darbus, arba „kažkokiu labai konkrečiu būdu perduoti savo išteklius ir patirtį pirkimo laimėtojui“.

Galiausiai, teismas konstatavo, kad „Brostos“ pateiktų pasiūlymų kainos nėra nepagrįstai mažos, todėl Kelių direkcija pasielgė teisėtai, neprašydama šių kainų pagrįsti.

Sutartys dėl kelių ženklinimo su partneriais „Maniga“ ir „Baltuvos projektai“ bei „Gatu“ sudarytos dar birželį. Kelių direkcija praėjusį mėnesį BNS teigė, kad Baltuvos projektai“ ir „Maniga“ iki 2023 metų balandžio atliks darbų už 478 tūkst. eurų, o „Gatas“ – už 3,63 mln. eurų,

Tuo metu sutarčių su „Brosta“ Kelių direkcija sudaryti negali dėl „Biserio“ prašymu pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių, galiojančių iki nutarties įsiteisėjimo. Vilniaus apygardos teismo nutartį „Biseris“ per 14 dienų gali apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Registrų centrui pateiktoje ataskaitoje nurodoma, kad „Brosta“ 2019 metais gavo 5,140 mln. eurų pajamų ir uždirbo 17,8 tūkst. eurų grynojo pelno.

2014 metais įkurta bendrovė teismui nurodė aktyviai dalyvaujanti statybos darbų viešuosiuose pirkimuose – ji teigia laimėjusi 25 pirkimus, įvykdžiusi visus darbus, kurių konkursus laimėjo, ir atlikusi darbų už 8,140 mln. eurų.

„Brostą“ tiesiogiai valdo nuo įmonės įkūrimo jai vadovaujantis Valdas Karabinas. Pernai jis figūravo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliktoje Raseinių savivaldybės bendrovių korupcijos rizikos analizės ataskaitoje. STT teigė, kad „Brosta“ laimėjo įmonės „Raseinių komunalinės paslaugos“, kurios valdyboje nuo 2018-ųjų dirba V. Karabinas, konkursus ir pasirašė darbų sutartį.

Prieš trejus metus užsakymus ženklinti valstybinės reikšmės kelius visoje Lietuvoje gavo bendrovės „Biseris“ ir „Gatas“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)