Lietuvos apeliacinis teismas rugpjūčio 14 dieną nepatenkino Vilniaus kelių ženklinimo bendrovės „Biseris“ prašymo nutraukti konkursą ir skelbti jį iš naujo. Teismas paliko galioti birželio 3 dieną priimtą Vilniaus apygardos teismo nutartį.

„Biseris“ teisme ginčijo savivaldybės pateiktą išaiškinimą, pagal kurį konkurso dalyvis privalo turėti patirties prižiūrint jau pastatytus tiltus ir viadukus. Anot „Biserio“, kvalifikacijos vertinimui tinkama turėtų būti ir tiltų ir viadukų statybos priežiūros patirtis, todėl savo išaiškinimu savivaldybė apribojo konkurenciją ir susiaurino kvalifikacijos reikalavimus, kad juos faktiškai atitiktų vienintelė „Tiltuva“.

Vilniaus savivaldybė teismui nurodė, kad konkurso sąlygos konkurencijos neriboja, nes Lietuvoje yra ne viena tiltų priežiūros bendrovė, pavyzdžiui, „Viadukas“, „Kauno tiltai“, „Kelių priežiūra“, „Šiaulių plentas“, todėl išskirtinės sąlygos „Tiltuvai“ nebuvo sudarytos. Be to, anot savivaldybės, atsižvelgiant į perkamų paslaugų pobūdį, visiškai aišku, kad tiekėjai turi turėti patirties teikiant jau pastatytų inžinerinių statinių keliuose priežiūrą.

Teismas sutiko su savivaldybės argumentais ir konstatavo, kad „Biserio“ turima patirtis statybos techninėje priežiūroje, „šiuo atveju nėra aktuali ir negali būti laikoma tinkama ir atitinkančia pirkimo sąlygų“.

„Apeliantas („Biseris“ – BNS) bando įtikinti, kad jo turima patirtis teikiant statybos techninės priežiūros paslaugas turėtų būti tinkama šiame pirkime, nors inžinerinių statinių techninės priežiūros paslaugos ir statybos techninės priežiūros paslaugos nėra panašios, kadangi skiriasi jų objektas, teikimo laikotarpis, pobūdis“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Teismo taip pat neįtikino ir „Biserio“ teiginiai apie konkurencijos apribojimą.

„Pasiūlymus šiame pirkime pateikė du tiekėjai. Lietuvoje yra ne viena tiltų techninės priežiūros paslaugas teikianti bendrovė. Pirkimas taip pat paskelbtas Europos Sąjungos oficialiajame leidinyje, todėl užsienio tiekėjai taip pat buvo informuoti apie atliekamą pirkimą ir galėjo jame dalyvauti. Šios aplinkybės patvirtina, jog vykdant viešąjį pirkimą, kurio sąlygos ginčijamos, buvo užtikrinta sąžininga konkurencija“, – rašoma nutartyje.

„Tiltuva“ laimėjo abi konkurso dalis, sutartys su ja pasirašytos liepos 12 dieną, po to, kai birželio pradžioje teismas leido atnaujinti konkursą. Įmonė 3 metus prižiūrės Vilniaus tiltus, viadukus, estakadas, tunelius, pralaidas ir požemines pėsčiųjų perėjas.

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) duomenimis, „Tiltuva“ 2006-2015 metais laimėjo visus keturis Vilniaus savivaldybės skelbtus inžinerinių statinių priežiūros konkursus, kurių bendra vertė 13,7 mln. eurų.

Tuo metu „Biseris“ Vilniuje dažnai laimi Vilniaus kelių ženklinimo konkursus. VPT duomenimis, 2010–2017 metais laimėjo konkursų už beveik 10 mln. eurų.

Buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis anksčiau kritikavo Vilniaus valdžios skelbtus kelių ženklinimo konkursus. Anot jo, nuo 2006 metų šių darbų atlikta už 60 mln. eurų, o sumą po lygiai pasidalino dvi įmonės – „Biseris“ ir „Kasandros grupė“.