Nuo rugsėjo 1-osios, bet ne ilgiau kaip iki rugsėjo 7-osios visais Švenčionių rajono savivaldybės nustatytais reguliariais vietinio susisiekimo maršrutais keleiviai bus vežami nemokamai, kol vežėjas autobusuose įrengs kasos aparatus ir galės teikti paslaugą atlygintinai, nusprendė taryba.

Ši nuostata bus taikoma kiekvienam maršrutui atskirai.

„Noriu tikėti, kad įmonė įsidiegs sistemą greičiau negu iki 7 dienos. Jau šiandien tie darbai pradėti“, – BNS sakė Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius.

Už nemokamą keleivių vežimą transporto kompanijai „Transporto centras“ savivaldybė yra numačiusi sumokėti ne daugiau kaip 7 tūkst. eurų.

Pritrūko mėnesio

Švenčionių rajono gyventojams buvo kilusi grėsmė nuo rugsėjo likti be vietos susisiekimo autobusų. Ketvirtadienio rytą į skubų posėdį susirinkusi savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija įspėjo apie gresiantį ekstremalų socialinį įvykį.

Savivaldybė dėl keleivių vežimo būsimus penkerius metus rugpjūtį pasirašė sutartį su bendrove „Transporto centras“, bet ji paslaugas turi pradėti teikti nuo spalio 4 dienos.

Tuo metu dabartinis vežėjas – įmonė „Svirka“ – darbą baigė penktadienį, rugpjūčio 31 dieną.

„Susidarė mėnesio tarpas nuo rugsėjo 1 dienos iki spalio 4 dienos, kada naujas vežėjas pranešė, jog nėra pajėgus nustatytomis sąlygomis teikti paslaugų. Savivaldybės administracija privalėjo vėl skelbti viešą konkursą toms paslaugoms, vyko keturi konkursai, tik paskutinis buvo sėkmingas, tik dabar pasirašyta sutartis dėl laikino paslaugų teikimo“, – aiškino R. Klipčius.

Savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Vygandas Kastanauskas per tarybos posėdį tvirtino, kad trys viešieji pirkimai neįvyko, nes siūlytos per didelės paslaugos kainos.

V. Kastanausko teigimu, du dešimtmečius rajono gyventojus vežusi bendrovė „Svirka“ per savivaldybės skelbiamus konkursus esą nepagrįstai didino kainą. Už du mėnesius įmonė iš pradžių prašė 130 tūkst. eurų, o vėliau suma išaugo iki 240 tūkst. eurų su pridėtinės vertės mokesčiu.

„Svirkos“ vadovas Vytautas Bulka yra ir Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys, opozicijos lyderis. Ketvirtadienį per tarybos posėdį svarstant šį klausimą jis su kitais opozicijos atstovais nedalyvavo. Jie pareiškė, kad siūlomas sprendimas yra neteisėtas ir išėjo iš posėdžių salės.

„Tai buvo galbūt politinis veiksmas su noru ne atstovauti rajono interesams, o noras kažkaip pakenkti, sugriauti ir sukelti chaosą rajone“, – BNS teigė rajono meras.

Administracijos direktorius Andrius Šarėjas per tarybos posėdį patvirtino, kad savivaldybė dar liko skolinga bendrovei „Svirka“ už suteiktas paslaugas. Anot jo, įsiskolinimas gali siekti keliasdešimt tūkstančių eurų.

Apskundė prokurorams

V. Bulka savo ruožtu BNS sakė, kad neeilinė situacija susidarė dėl savivaldybės administracijos kaltės.

„Čia savivaldybės administracijos aplaidumas, kadangi jie puikiai žinojo terminus. Didysis keleivių vežimo konkursas buvo įvykęs balandį ir buvo laiko tam vežėjui pasirengti dirbti. Tada nebūtų jokių ekstremalių situacijų“, – tvirtino V. Bulka.

Anot jo, savivaldybė turėjo ir kitą galimybę – siūlyti jo įmonei pratęsti paslaugos teikimą mėnesiui.

„Bet savivaldybė bandė organizuoti mažiukus konkursus – mėnesiui ir trims dienoms, jie įsivaizdavo, kad gali labai pigiai nupirkti tą paslaugą tokiam trumpam laikotarpiui. Bet pagal verslo logiką, kuo trumpesnis laikotarpis, tuo kaina didesnė. (...) Mums trūko vairuotojų, reikėjo iš šono pritraukti, jie užsiprašė didelių atlyginimų už mėnesio darbą, nes autobusų vairuotojai – ne paprasti vairuotojai, jie turi specialų 95 kodą“, – dėstė „Svirka“ vadovas.

Ketvirtadienį vykusį tarybos posėdį opozicijos atstovas laiko neteisėtu, dėl to aštuoni tarybos nariai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

„Savivaldybės taryboje meras padarė valandos ir 40 min. pertrauką, ko jis negalėjo daryti, nes tuo metu nebuvo kvorumo, tik 11 tarybos narių buvo likę iš 25. Mums nežinant jis paskelbė pertrauką, tuo metu vienas tarybos narys nuvažiavo į namus pas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos narį, kuri, matyt, sirgo, nes iš ryto nedalyvavo posėdyje, ir ją pusę keturių vakaro atvežė į savivaldybės tarybos salę ir taip surinko kvorumą – 13 balsų ir patvirtino šitą abejotiną sprendimą“, – pasakojo V. Bulka.

Pareiškime prokuratūrai tarybos nariai nurodo, kad meras su „nenustatytais bendrininkais minėtos moters ir kitų tarybos narių atžvilgiu galimai atliko neteisėto laisvės atėmimo (BK 146 str.), išnaudojimo priverstiniam darbui ar paslaugos (BK 147 str.), žmogaus veiksmų laisvės varžymo (BK 148 str.) veiksmus“.

Tarybos nariai taip pat merą kaltina kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu, piktnaudžiavimu, tarnybos pareigų neatlikimu, grasinimu valstybės tarnautojui, kišimusi į jo veiklą.

R. Klipčius dėl susidariusios situacijos kaltino buvusią rajono valdžią, nes ši nusprendė, kad savivaldybei nereikalingas savo autobusų parkas ir paslaugų teikimą perleido buvusio mero bendražygio kompanijai. Pasak mero, 2015 metais gautas Konkurencijos tarybos raštas, kad savivaldybė turėtų surengti naują konkursą keleivių vežimo paslaugoms pirkti.

„Tie konkursai, kurie vyko trejus metus, dažniausiai keliaudavo į teismą, teismų procesų buvo begalės ir skųsdavo dabartinis vežėjas UAB „Svirka“, – tikino meras.

Savivaldybė turi garantuoti keleivių vežimą 19-a vietos susisiekimo maršrutų, tarp jų – ir Švenčionys-Vilnius.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)