„Mes pasiruošę, pajėgos sustiprintos, bet vairuotojai turėtų stebėti kelio ženklus ir tiksliai žinoti, kur nori atsidurti. Kartais žmonės važiuoja nežinodami, kur nori nuvažiuoti“, – LRT.lt kalbėjo Klaipėdos aps. VPK Kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis.

Liepos 15–19 dienomis Palangos-Kretingos-Klaipėdos kelių sankirtoje vyks tradicinės 1000 km automobilių žiedinės lenktynės. Didžiausios Baltijos šalyse automobilių žiedinės lenktynės šiemet rengiamos jau penkioliktąjį kartą, todėl pareigūnai tikina esantys iš anksto joms pasiruošę.

„Pareigūnai yra pasiruošę nuo trečiadienio. Visą savaitgalį numatytos sustiprintos pajėgos ties Palanga. Vairuotojams reikia stebėti kelio ženklus ir tiksliai žinoti, kur nori atsidurti. Kartais žmonės važiuoja nežinodami, kur nori nuvažiuoti, papuola į tam tikras situacijas, nepastebi kelio ženklų ir padaro kelių eismo taisyklių pažeidimų“, – vairuotojus išlikti budrius ragina R. Šideikis.

Iškilus neaiškumų, pasak R. Šideikio, padės pareigūnai, kurie nurodys, kaip nuvažiuoti iki reikiamos vietos. „Pajėgos yra suskirstytos, iš anksto sudaryti priemonių planai, numatytos vietos, kaip dirbs pareigūnai“, – informuoja Klaipėdos aps. VPK Kelių policijos biuro viršininkas.

R. Šideikis vairuotojams pataria stebėti kelio ženklus, kur ir kaip galima statyti transporto priemones. „Žmonės turi statyti automobilius taip, kaip nurodyta. Kartais visos transporto priemonės stovi kaip numatyta, bet atsiranda vienas neįtelpantis ir pastato automobilį kampu. Tuomet tai tampa kliūtimi apvažiuoti kitoms transporto priemonėms, susidaro kamščiai, grūstys. Taip iš niekur atsiranda problemos“, – stebisi pareigūnas.

Portalui LRT.lt pasiteiravus lenktynių organizatoriaus, „Promo events“ vadovo Dariaus Jonušio, ar per lenktynes susidaro automobilių spūstys važiuojant pajūrio link, šis tikina, kad viskas priklauso nuo orų.

„Į Palangą kamščiai geru oru ir nevykstant varžyboms būna. Bet infrastruktūra yra tokia, kokia yra. Kitąmet situacija tikrai pagerės, nes sutrumpės apylanka į Kretingą, ten vyksta rekonstrukcija“, – pasakoja organizatorius. D. Jonušio skaičiavimais, per visas varžybų dienas lenktynėse iš viso apsilanko 60–90 tūkst. žiūrovų.

Pašnekovas pastebi, kad daugelis žiūrovų bei komandų narių į pajūrį atvyksta iš anksto. „Palanga, Kretinga ir dalis Klaipėdos jau kuris laikas apgyvendinta, žiūrovai jau pasiruošę“, – sako D. Jonušis.

Kad gali būti sunkiai įmanoma surasti vietų apsistoti Palangoje, patvirtina ir portalo LRT.lt skaitytojai, ir patys nuomotojai. Štai vilnietis Mindaugas pasakoja, kaip šią savaitę ieškojo dviejų vietų Palangoje.

„Nusprendžiau pažiūrėti lenktynes, todėl šią savaitę pradėjau ieškoti vietos. Radau keletą, nuomotojai prašė mažiausiai 200 Lt už naktį. Net ir sovietinis paveldas, remonto nematę svečių namai kainavo mažiausiai 150 Lt, kai Vilniuje net puikiame viešbutyje gali rasti naktį už 100 Lt.

Galiausiai radome pasiūlymą su balkonu už 500 Lt savaitgaliui, bet kažkodėl šeimininkė kitą dieną perskambino, pasakė susipainiojusi, todėl gali įleisti tik į mažą 12 kvadratų kambarį už 400 Lt be jokio balkono“, – apie nakvynės paieškas pajūryje pasakoja vilnietis.

Portalui LRT.lt paskambinus į tris Palangos viešbučius, nė vienas jų negalėjo pasiūlyti laisvos vietos. „Gal pažiūrėkite į paskutinės minutės pasiūlymus skelbimų portaluose, bet vargu, kad ką nors rasite. Lenktynių savaitgalis, todėl turime apgyvendinę labai daug komandų narių“, – pasiūlė vieno Palangos viešbučio administratorė.

Lenktynių dalyviams bei poilsiautojams palankūs bus ir orai. Penktadienį oras įšils iki 22–27 laipsnių šilumos, šeštadienį dieną kai kur trumpai palis, tačiau temperatūra gali būti net didesnė nei penktadienį. Tuo metu sekmadienį dieną trumpi lietūs prognozuojami didesnėje šalies dalyje, tačiau neintensyvūs.

Savaitgalį važiuojantiems pajūrio link vertėtų žinoti:

Nuo liepos 16 d. 5.30 val. iki liepos 20 d. 3 val. bus uždarytas kelias Klaipėda-Liepoja nuo posūkio į Nemirsetą iki sankirtos su keliu Šiauliai-Palanga, keliu Šiauliai-Palanga nuo Palangos miesto ribos iki Vydmantų gyvenvietės.

Numatytos apylankos:

1) važiuojant į Palangą keliu Klaipėda-Liepoja, bus galima atvykti pro Nemirsetą, Klaipėdos pl., važiuojant į Kretingą – Normantų sankryžoje pasukus iš kelio Klaipėda-Liepoja į kelią Klaipėda-Kretinga;

2) važiuojantiems nuo Liepojos ir iš Palangos į Kretingą, bus galima važiuoti keliu Žibininkų k. link, toliau važiuojant Rudaičių k. ir Kretingos link arba ties posūkiu į Šventąją pasukti Darbėnų link. Atvažiuojantys nuo Kretingos pusės, turės važiuoti tais pačiais keliais, kaip ir važiuojantys Kretingos link.

Visais atvejais vairuotojai turės vadovautis laikinais kelio ženklais, nurodančiais apylankų kryptis.

Renginio metu automobilių statymas kelyje Klaipėda-Liepoja numatytas nuo posūkio į Nemirsetą iki trasos ribų.

Palangos mieste automobilius bus galima statyti vadovaujantis kelio ženklais ir mieste esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse.