Šaligatvio nematė

Apie tai, kad centrinėje Klaipėdos dalyje būtina susimokėti net trumpam palikus automobilį, telšiškiai Vaičiuliai žinojo dar prieš kelionę. Atvykę į uostamiestį pas gydytojus, sutuoktiniai nusprendė ir pasidairyti po parduotuves.

Privažiavę „Batų kalną“ Taikos prospekto pradžioje telšiškiai pamatė ženklą, bylojantį apie mokamą automobilių statymo vietą ir automobilių ratais išvažinėtą aikštelę prie parduotuvės.

Kaip paklusnūs piliečiai, sutuoktiniai, vos išlipę iš savo automobilio, paskubėjo sumokėti rinkliavą ir tik tada nuėjo į batų parduotuvę.

Netrukus pro langus žmonės pastebėjo, kad prie jų automobilio besisukinėjantis vyras fotografuoja mašiną ir kažką rašo.

Už lango valytuvo buvo užkištas pranešimas, skelbiantis, kad vairuotojas pažeidė Kelių eismo taisyklių reikalavimą. Sutuoktiniai puolė prie tvarkdario, klausdami, ką neteisingai padarė, juk už stovėjimą sumokėjo.

Šis atšovė, kad telšiškiai pažeidė Kelių eismo taisyklių 155.5 punkto reikalavimą, detaliau paaiškinti tikino neturįs laiko ir patarė eiti į savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių sumokėti baudą.

Bausti nerado pagrindo

Kol Vaičiuliai aiškinosi su tvarkdariu, į aikštelę atvažiavo mersedesas. Jo vairuotojas neišjungė variklio ir nubėgo prie pašto dėžutės įmesti laiško.

Kai vyras grįžo, tvarkdarys ir jam į rankas įbruko baudos lapelį. Tada ir mersedeso vairuotojas pabandė aiškintis, ką blogo padarė. Tačiau argumentų, kaip tikino telšiškiai, jie nesulaukė.
„Važiuoti iš Telšių į Klaipėdą aiškintis komisijoje neturiu laiko, todėl nusprendžiau, jei tikrai nusižengiau taisyklėms, tegu mane baudžia policija, o baudą galėsiu sumokėti ir namuose. Todėl iškviečiau pareigūnus“, – pasakojo V.Vaičiulienė.

Į konflikto vietą atvykę pareigūnai paaiškino, kad savivaldybės baudėjo pranešime nurodytas Kelių eismo taisyklių punktas draudžia stovėti ant vejos arba šaligatvio.

„Pareigūnai apėjo mūsų mašiną ir suabejojo, ar ten, kur ji stovi, tikrai yra veja ar šaligatvis. Paklausėme, ką reiškia šalia įrengtas kelio ženklas. Policininkai tiesiai šviesiai pasakė, kad tai aikštelės ženklas, be jokių papildomų nuorodų, tad skirti mums baudos jie tikino neturintys už ką ir patarė nuvažiuoti pasiaiškinti į savivaldybę“, – pasakojo V.Vaičiulienė.

Įdomu, kad, pareigūnų tikinimu, už šio taisyklių punkto pažeidimą numatoma bauda nuo 50 iki 100 litų, o tvarkdarys kvietime parašė, kad pažeidėjams gresia bauda 100 iki 300 litų.

Kišo vasaros nuotraukas

Telšiškė nenorėjo palikti reikalo nebaigto, tad nuvažiavo į uostamiesčio savivaldybę. Moteris pasakojo, kad čia viename kabinete rado aštuonis vyrus. Visi jie vienu balsu aiškino, kad ji užvažiavo ant šaligatvio.

Moteris pasiūlė bent vienam šių vyrų tą pačią akimirką sėsti į automobilį, nuvažiuoti prie minėtos parduotuvės ir įsitikinti, kad toje vietoje nematyti nei šaligatvio, nei žolės. Tačiau visi kaip vienas tvirtino neturintys tam laiko.

„Jie kišo man tos pačios vietos fotografiją, darytą vasarą. Bet juk tai nelogiška. Aš atvažiavau žiemą, matau kelio ženklą, sumoku ir statau mašiną. Juk neatsisakau mokėti rinkliavos“, – dėstė V.Vaičiulienė.

Kažkuris vyrų aiškino, kad kelio ženklas nurodo, jog automobilių statymas kiemuose yra mokamas.

Kitas rodė dar vieną nuotrauką, o joje – baltas popieriaus lapas ant parduotuvės lango su įspėjimu, kad priešais parduotuvę automobilių aikštelės nėra ir mašinų čia statyti negalima.

Tuo pačiu metu į savivaldybę atėjo ir baudos įspėjimą gavęs mersedeso vairuotojas. Paaiškėjo, kad telšiškė gavo viso labo įspėjimą, o mersedeso vairuotojas bus kviečiamas į administracinės komisijos posėdį. Pažeidėjais pavadinti žmonės svarstė, ar taip nuspręsta todėl, kad telšiškiai atvažiavo opeliu, o klaipėdietis – mersedesu.

Ženklas – neinformatyvus

Klaipėdos kelių policijos biuro viršininko pavaduotojas Mindaugas Džermeika įsitikinęs, kad šioje vietoje pastatytas kelio ženklas yra nepakankamai informatyvus. Pareigūnas konstatavo, kas pasnigus nematyti nei kelkraščių, nei bortelių.

Pasak pareigūno, toks ženklas, koks dabar stovi prie įvažiavimo į kiemą šalia batų parduotuvės, reiškia, kad toje zonoje galima automobilį statyti kur tik nori ir kur tik patogu.

M.Džermeika pasakojo, kad, nusprendusi apmokestinti kiemus, miesto valdžia kelio ženklų su Kelių policija nederino, nors įstatymas tai padaryti juos įpareigoja.

Pareigūnai aiškino, kad toje vietoje turėtų būti nurodytas automobilių stovėjimo būdas. Jeigu atsirastų papildoma lentelė, informuojanti, kad automobilį galima statyti šalia šaligatvio, problemos nebeliktų, tada policininkai galėtų bausti pažeidėjus.

„Dabar akivaizdu, kad atvažiavęs žmogus negali suprasti, kaip privalu čia statyti transporto priemones. Kol to nėra, policininkai čia nemato už ką vairuotojus bausti. Manau, paprasčiau būtų, jeigu savivaldybės darbuotojai pabandytų pažiūrėti į situaciją žmogaus akimis. Vairuotojas neturi domėtis teritorijų planais, jam galioja kelio ženklai. Būtų logiška tą vietą, kur neleidžiama palikti automobilių, aptverti tvorele, kad niekam nekiltų klausimų“, – svarstė M.Džermeika.

Policininkai nesuprato valdininkų logikos. Viena vertus, jie nori surinkti kuo daugiau pinigų už automobilių stovėjimą apmokestintoje zonoje, bet sumokėjusius rinkliavą baudžia

Investuoti neapsimoka

Žurnalistams pradėjus domėti situacija, paaiškėjo, kad imti mokestį už automobilių statymą prie „Batų kalno“ parduotuvės miesto tvarkdariai, esą iš viso neturi teisės. Šis plotas, išklotas šaligatvio plytelėmis, neva priklauso parduotuvės pastato savininkams.

Tačiau šioje vietoje jie nėra įrengę ir įteisinę automobilių aikštelės, o tai tampa pretekstu bausti vairuotojus už mašinų statymą tam nenumatytoje vietoje.

Matyt, ne vienas vairuotojas yra sumokėjęs baudą, kai pakliuvo į analogišką situaciją kaip telšiškė V.Vaičiulienė. Todėl parduotuvės administracija ant durų pakabino įspėjimą, tačiau ne kiekvienas eidamas į parduotuvę skaito skelbimus.

Įmonė, besiverčianti batų prekyba, pastatą nuomojasi, o nuomos sutartis yra terminuota. Leisti pinigus aikštelės įrengimui svetimoje nuosavybėje verslininkams neapsimoka, juolab jie patys nežino, kiek šioje vietoje dar nuomosis patalpas.

Pėstieji skundžia ratuotus

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovė Kristina Vintilaitė sakė iki šiol nesulaukusi nusiskundimų dėl šioje aikštelėje gautų baudų.

Priešingai, gana dažnai klaipėdiečiai skundžiasi, kad čia sukinėdamiesi automobiliai kelia pavojų pėstiesiems. Ne vienas yra nurodęs, kad prieš parduotuvę nėra vietos mašinoms, čia esąs tik šaligatvis, o jais važinėti automobiliais draudžiama.

„Apmaudu, kad kelių policininkams sniegas trukdo pamatyti šaligatvį. Surašydami protokolus mes turime savo teisės aktais pagrįstą informaciją. Įkalti kokius nors stulpelius ar kaip kitaip paženklinti šią vietą yra Miesto tvarkymo skyriaus kompetencija“, – teigė K.Vintilaitė.

Pasak valdininkės, parduotuvės savininkai gali būti baudžiami nemenkomis baudomis už tai, kad nekilnojamąjį turtą naudoja ne pagal paskirtį. Baudos siektų ne šimtus, o tūkstančius litų.

„Mes labai sistemingai bandome spausti pastato savininkus, kad nedarytų chaoso pėsčiųjų teritorijoje. Tas privatus sklypas nėra skirtas automobilių statymui. Panašu, kad savininkai nori sutaupyti, juo labiau kad turi konkurentų pietinėje miesto dalyje, o ten rinkliavos už automobilių statymą nėra“, – aiškino Viešosios tvarkos skyriaus vadovė.

Tuo tarpu telšiškė V.Vaičiulienė teigė, kai tik atvažiuos į mūsų miestą, skambins tvarkdario užrašytu telefono numeriu ir klaus, ar toje vietoje galima palikti automobilį. Taip pat ji siūlo elgtis ir klaipėdiečiams.