Pigesnės TIR knygelės jau nuo spalio

Prezidiumo posėdyje priimtas vežėjų ilgai lauktas sprendimas sumažinti TIR knygelių kainas. Daug diskusijų sukėlusio klausimo rezultatas – nuo spalio 1 d. bus sumažinamos 4 ir 14 lapų TIR knygelių kainos. Kainos bus panašios kaip buvo prieš 1,5 metų: 4 lapų knygelė nariams 76,685 Šveicarijos franko (CHF), kandidatams 95,685 CHF. 14 lapų TIR knygelė 97,685 CHF, kandidatams 125,685 CHF. TIR kaina litais priklausys nuo tuo metu galiojančio kurso.


TIR knygelių kanos

Prezidiumo narys UAB „Kauno autobusai“ vadovas Mindaugas Grigelis pabrėžė, kad: „Tų TIR knygelių, kurių vežėjai perka daugiausiai, kainos kol kas nemažės, tačiau spalio mėnesį mes grįšime ir prie kitų knygelių kainų klausimo.“ Kaip CargoNews patvirtino „Linava“ viceprezidentas ir UAB „Mečys“ vadovas Mečislovas Atroškevičius, gruodžio mėnesį bu pasirašoma sutartis dėl pilotinių TIR knygelių, tada „Linavos“ prezidiumas turės spręsti klausimą dėl šių knygelių kainų pokyčių, kurie įsigaliotų nuo sausio 1 d. „Situacija dėl pilotinių TIR knygelių labai trapi. Judindami galime suerzinti tarptautinę IRU organizaciją ir, jei mes vienašališkai spręsime kainų klausimus nepasitarę su IRU, gali būti problemų,“ – TIR kainų pokyčius komentavo viceprezidentas.

Generalinis sekretorius išreiškė norą atsistatydinti

Prezidiumo narius labai nustebino netikėtas generalinio sekretoriaus Vidmanto Adomaičio sprendimas atsistatydinti. Prezidiumo nariai šiuo klausimu nebuvo labai kalbūs, tačiau, liūdesį dėl tokio V. Adomaičio sprendimo išreiškė. „Man tai pats netikėčiausias ir liūdniausias generalinio sekretoriaus sprendimas. Situacija pakankamai sudėtinga ir prezidiume, ir „Linavoje“ todėl žmogus galvoja, kad kiti gali geriau ją išspręsti,“ – sakė M. Grigelis.

V. Adomaitis atsistatydinimo priežastis pateikė diplomatiškai įvardindamas, kad tai lako stoka, sveikatos bėdos, asmeninės priežastys, tačiau prezidiumo nario V. Augaičio nuomone, generaliniam sekretoriui tiesiog trūko kolegų palaikymo, geresnių padėjėjų jo darbuose.

Kai skolos išieškomos ne iš visų…

Kiekviename prezidiumo posėdyje dabar aptariamas finansiniai asociacijos klausimai. Šį kartą prezidiumo nariai vėl išgirdo išorinį „Linavos“ auditą vedančios įmonės „Macrofinance“ ataskaitą. „Kol kas finansinės ataskaitos negalėčiau vertinti nei teigiamai, nei neigiamai, bet jau yra postūmis į gerą pusę,“ – pasakojo M. Grigelis.

Prezidiumo nariai finansinėje ataskaitoje vis dar įžvelgė nemažai spragų. Jų netenkino darbų atlikimo terminai ir tai, kad prezidiumui posėdžių metu pristatomas tik vizualinis variantas (projektoriaus skaidrėse), kuris rodomas labai trumpai. Nariai neturi popierinio finansinių ataskaitų varianto, kurį galėtų detaliau paanalizuoti. Taip, anot M. Grigelio, yra dėl to, kad prezidiumo nariai kol kas patys neapsprendžia dėl informacijos konfidencialumo, kiek ta informacija yra konfidenciali – kuri gali išeiti už prezidiumo ribų, o kuri ne.

Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas V. Augaitis šiuo klausimu buvo griežtesnis: „Ant lentos parodomi skaičiai, kurių beveik nesimato ir po keleto minučių verčiama kita skaidrė. Tai tarsi kažkokia paslaptis. Sakoma, jei norite, galite iš generalinio sekretoriaus pasiimti arba vyr. finansininko, bet posėdžiuose popierinio varianto mes negauname, nes paskui informacija nuteka ten, kur nereikia,“ – vykdomo biudžeto pristatymu nusivylęs pasakojo V. Augaitis.

Kalbėdamas apie asociacijos skolininkus viceprezidentas patikino, kad vežėjams aktualus „Linavos“ skolininkų klausimas tikrai nestovi vietoje: „Darbuotojai per du mėnesius jau gražino apie 180 tūkst. Lt. Kitiems – išsiųsti raginimai dėl skolų. Procesai vyksta.“ Tokią informaciją, patvirtino ir V. Augaitis, išgirdęs žinią iš juristės, tačiau jis kol kas nematė jokių banko išrašų ar sąskaitų, kuriose grąžintos skolos atsispindėtų.

Finansų ir biudžeto komiteto pirmininko neramina tai, kad skolų išieškojimui, iš 13 įmonių, kurias jis įvardino kaip asociacijos skolininkus, išieškojimui buvo perduotos tik 8. „Kas įdomiausia, neperduotos 5 įmonės, kurios teismui apskundė Revizijos komisiją, apskundė Kongresą, kurios vis kažką daro… Nesuprantu, kodėl jos yra ginamos,“– retoriškai klausė V. Augaitis.

Kol kas išieškojimui neatiduoti skolininkai: UAB „Kalfas“, UAB “Baltijos verslo vystymo agentūra”, UAB „Luvel transportas“, UAB „Gepala“ , UAB „Daliveda“. Kai V. Augaitis posėdyje pasiteiravo, kodėl šios įmonės dar neatiduotos skolų išieškojimo agentūroms, iš kolegų sulaukė atsakymo, kad yra ne visi dokumentai, ir jie šiuo metu renkami.

Kaip patvirtino kalbinti prezidiumo nariai, artimiausiame prezidiumo posėdyje „Macrofinance“ atstovai pateiks ataskaitą už pirmus devynis 2012 m. mėnesius ir tuomet turėtų būti pradėti pirmieji 2013 m. „Linavos“ biudžeto formavimo drabai.

Prezidiumo darbas

Posėdyje taip pat buvo aptarta prezidiumo darbo tvarka. Nariai nusivylę, kad posėdžiai vis dažniau panašėja į nuomonių klubą, o ne metą, kada priimami konstruktyvūs sprendimai. Posėdyje aptartos prezidiumo konstruktyvaus darbo gairės, konfidencialios informacijos traktavimas, kuris anot narių, gali duoti stiprių postūmių prezidiumo narių susikalbėjimo link.