Tai būtų pirmas toks atvejis Uosto direkcijos istorijoje.

Statybų bendrovė „Klaipėdos hidrotechnika“, įsikūrusi pietinėje uosto dalyje, už jai 25 metams išnuomotą žemės sklypą Uosto direkcijai yra skolinga daugiau kaip 400 tūkst. litų. Žemė yra valstybės, ir Uosto direkcija,pasak jos vadovo Eugenijaus Gentvilo, privalo iš kompanijų surinkti mokestį.

„Jeigu mes to nedarome, nerenkame žemės nuomos mokesčio, mes darome nusižengimą prieš valstybę. O šita kompanija akivaizdžiai jau ketvirtas ketvirtis iš eilės mums nemoka žemės nuomos mokesčio. Ir žinome, kad gauna pajamas, tačiau nesistengia sumokėti“, – tvirtina Jūrų uosto direkcijos vadovas Eugenijus Gentvilas.

„Klaipėdos hidrotechnikos“ vadovas į skambučius neatsako, tačiau per spaudą yra pareiškęs, kad Uosto direkcijos kalbos dėl bendrovės vengimo mokėti žemės nuomos mokestį yra klaidinančios ir žeminančios kompanijos vardą.

Esą žemės nuomos mokesčio bendrovė nemoka, nes Klaipėdos apygardos teismui yra pateiktas ieškinys dėl Uosto direkcijos vengimo bendrovei atsiskaityti už atliktus darbus.

Bendrovė anksčiau yra laimėjusi ne vieną Uosto direkcijos skelbtą konkursą krantinėms statyti,uosto įplaukos kanalui gilinti. Šiuo metu teismuose nagrinėjama keletas ieškinių dėl baudų, netęsybų, žalos, rinkliavų.

„Iš tikrųjų „Klaipėdos hidrotechnika“ yra probleminis nuomininkas ir ne vien tiktai žemės nuomos santykiai sieja mus su ja. Teisminiai ginčai vyksta dėl broko, padaryto statant Begos krantinę. Ten mūsų ieškinys siekia daugiamilijoninę sumą. Taip pat baudos ir delspinigiai skaičiuojami pagal kitas rangos sutartis“, – sako Jūrų uosto direkcijos Ekonomikos ir finansų direktorius Martynas Armonaitis.

Tai būtų pirmas atvejis, kai su krantinių nuomininkais nutraukiama sutartis. Kaip fiziškai iškraustyti kompaniją, kurios administracijos pastatas, dirbtuvės stovi išnuomotose krantinėse ir kraunama mediena, pasak E. Gentvilo, turi spręsti teisėsauga.

Tačiau nuo penktadienio „Klaipėdos hidrotechnika“ yra vienas iš juridinių asmenų, esančių registre, bet neturinčių teisės prie uosto krantinių vykdyti veiklos.