Nelaimė įvyko prie sienos su Rusija. Lėktuvas skrido iš Olandijos sostinės Amsterdamo į Malaizijos sostinę Kvala Lumpūrą. Kaip skelbia „The Wall Street Journal“, JAV žvalgyba jau patvirtino, jog lėktuvas buvo numuštas raketa žemė-oras, tačiau dar nenustatė, iš kur ji buvo paleista.

Kaip teigia „Newsweek“ kalbinti aviacijos specialistai, civiliniai lėktuvai neretai skrenda virš konflikto zonų – tokia praktika taikoma gana plačiai.

Ilgametis pilotas ir aviacijos ekspertas Patrickas Smithas pažymi, jog, pavyzdžiui, virš Irako kiekvieną mielą dieną „skrenda šimtai komercinių lėktuvų“.

Aeronautikos profesorius iš Embry-Riddle aeronautikos universiteto Davidas Isonas pridūrė: „Nieko neįprasto skristi virš zonų, kur aktyviai vykdomi kariniai veiksmai. Esame ne karą skridę virš teritorijų, kur vyko susišaudymas“.

Dažniausiai komerciniai lėktuvai skrenda tokiame aukštyje, jog jiems pakenkti praktiškai neįmanoma – „nereikia jaudintis, nes tokie lėktuvai skrenda per aukštai“.

Liepos 8 dieną Ukraina priėmė sprendimą uždaryti oro erdvę virš pietrytinių teritorijų – „išimtis padaryta tik tranzitiniams skrydžiams, vykstantiems 8 kilometrų ir didesniame aukštyje“. P. Smithas skaičiuoja, jog šis Malaizijos oro linijų lėktuvas skrido maždaug 9,1 kilometro aukštyje.

Paklaustas, ar tokios tragedijos, kaip prie sienos su Rusija pasitaiko dažnai, ekspertas pareiškė: „Taip nutinka, bet labai retai“.

Istorijoje tokių atvejų būta. 1983 metais du Rusijos naikintuvai numušė Korėjos oro linijų lėktuvą, kuris skrido iš JFK oro uosto Niujorke į Seulą, Pietų Korėją – tragedija nutiko keleiviniam lėktuvui netyčia 321 kilometrą nukrypus nuo kurso ir įskridus į sovietų oro erdvę. Skelbiama, jog tuomet žuvo 269 žmonės.

1988 metais, besibaigiant Irano ir Irako karui, JAV laivyno laivas „Vincennes“ numušė Irano oro linijų lėktuvą „Flight 655“, rašo „The Washinton Post“. Dienraštis teigė, jog „JAV ten savo laivus laikė ir laiko tam, kad jie apsaugotų naftos prekybos kelius“.

JAV laivas „Vincennes“ ir nedideli Irano laivai buvo įsitraukę į susišaudymą. Kaip tik tuo metu iš Irano tarptautinio Bandar Abbas oro uosto pakilo lėktuvas į Dubajų. Bėda ta, jog minėtasis lėktuvas buvo „naudojamas tiek civiliniams, tiek kariniams tikslams“. 

„Vincennes“ „Airbus A300“ keleivinį lėktuvą supainiojo su gerokai mažesniu ir greitesniu naikintuvu – tai greičiausiai nutiko per klaidą susirėmimo įkarštyje. Amerikiečių laivas paleido dvi raketas žemė-oras – žuvo 290 keleivių ir visa įgula.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)