Skvernelis: išvykti nesunku, bet parvykti – bus

Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad išvykti iš šalies nebus sunku, bus sunku į Lietuvą parvykti.

„Išvykti iš Lietuvos galėsite be jokių apribojimų. O atvykti – visas ypatingas režimas, kuris buvo taikomas iki šiol“, – apie keliones iš kitų šalių sakė premjeras ir pridūrė, kad reikės įveikti visą sunkią 14 dienos saviizoliacijos procedūrą.

Ministras pirmininkas tikisi, kad leidimas išvykti iš šalies nebus naudojamas turistavimui.

„Nemanau, kad šiuo metu turistauti kitoje šalyje yra protinga, reikia pasidomėti, kur vykstate. Prieš išvykdami turėkime omenyje, kur važiuojame, ar galėsime sugrįžti“, – atkreipė dėmesį jis.

Iš Lietuvos išvykti galima per šiuos pasienio kontrolės punktus:

  • pasienyje su Latvija: Būtingė – Rucava, Saločiai – Grenctalė, Smėlynė – Medumi;
  • pasienyje su Baltarusija: Medininkai – Kamenyj Log, Šalčininkai – Benekainys, Raigardas – Privalka;
  • pasienyje su Lenkija: Lazdijai – Aradninkai, Kalvarija – Budzisko;
  • pasienyje su Rusija: Kybartai – Černyševskoje, Panemunė – Sovetskas.

Į Lietuvą atvykti galima per šiuos pasienio kontrolės punktus:

  • pasienyje su Latvija: Saločiai – Grenctalė;
  • pasienyje su Lenkija: Kalvarija – Budzisko.

Išvykti iš Lietuvos galima keltų reisais:

  • Klaipėda – Kylis;
  • Klaipėda – Karlshamnas;
  • Klaipėda – Treleborgas.

Į Lietuvą atvykti galima kelto reisu:

  • Kylis – Klaipėda.

Lenkija ir Rusija užsieniečių neįsileidžia

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) atkreipia keliauti sausuma planuojančių asmenų dėmesį, kad kaimyninės Lenkija ir Rusija šiuo metu užsieniečių neįsileidžia, o išvykusieji į Latviją ir Baltarusiją namo grįžti galės tik per du sausumos punktus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Iki šiol karantino metu išvykti iš šalies buvo leidžiama tik užsienyje dirbantiems arba gyvenantiems Lietuvos piliečiams – šie asmenys VSAT pareigūnams privalėjo pateikti tai įrodančius dokumentus.

Nors Lietuva atvėrė savo sienas į visas kaimynines valstybes, tačiau ne visos šalys šiuo metu įsileidžia užsieniečius. VSAT duomenimis, Lenkija ir Rusija šiuo metu neįsileidžia asmenų, į jų teritorijas vykstančių pėsčiomis ar asmeninėmis transporto priemonėmis, tad į jas patekti per dabar veikiančius sausumos kontrolės punktus (Panemunės–Sovetsko, Kybartų–Černyševskojės (Rusija) ir Lazdijai–Aradninkai, Kalvarija–Budzisko (Lenkija) nepavyks.

Dėl individualių išimčių galimybės vykti į šias valstybes VSAT siūlo tikslintis jų diplomatinėse atstovybėse.

Išvykstantieji į Baltarusiją, namo galės grįžti tik per Lenkiją ir Latviją

Baltarusija ir Latvija, VSAT duomenimis, šiuo metu užsieniečiams įvažiuoti leidžia. Taigi iš Lietuvos į Latviją nuo pirmadienio bus galima išvykti per Būtingės–Rucavos, Saločių–Grenstalės ir Smėlynės–Medumi kontrolės punktus.

Į Baltarusiją asmenys patekti galėtų per šiuo metu veikiančius Medininkų–Kamenyj Log, Šalčininkų–Benekainių ir Raigardo–Privalkos punktus.

Tačiau keliautojai į Latviją ir Baltarusiją, ypač pastarąją, turi galvoti ir apie grįžimo į Lietuvą kelius, o jie yra itin riboti. Mat tebegalioja sąlyga, kad asmenų ir (ar) jų asmeninės paskirties lengvųjų automobilių atvykimas į Lietuvos teritoriją leidžiamas tik per pasienyje su Lenkija veikiantį Kalvarijos–Budzisko bei pasienyje su Latvija veikiantį Saločių–Grenstalės punktus. Tai reiškia, kad išvykstantysis į Baltarusiją iš jos namo galės grįžti tik per Lenkiją ar per Latviją.

Tiesa, gavus VSAT vado ar jo įgalioto asmens leidimą, galimybė grįžti būtų ne tik per Kalvarijos bei Saločių punktus. Tik būtina atminti, kad tokie atvejai yra išimtiniai ir kiekvieną kartą VSAT vertinami individualiai iš anksto gavus dokumentus.

Vandens transportas: trys kryptys iš Lietuvos, viena – į Lietuvą

VSAT svetainėje taip pat primenama, kad nuo gegužės 4 d. iš Lietuvos išvykstantiems Lietuvos piliečiams nebereikia pateikti dokumentų, liudijančių, kad asmuo nuolat gyvena arba dirba užsienio valstybėje.

Be to, išvykti iš Lietuvos galima ir keltų reisais: Klaipdėda-Kylis (Vokietija); Klaipėda-Karlshamnas (Švedija) ir Klaipėda – Treleborgas (Švedija). Tačiau į Lietuvą galima atvykti tik Kylis-Klaipėda keltu.

VSAT informuoja, kad keltų reisais į Lietuvą iš Karlshamno ir Treleborgo plukdyti keleivius, jei jie nevykdo tarptautinio krovinių gabenimo, yra draudžiama. Užsienio reikalų ministro teikimu išimtiniais atvejais sprendimą dėl leidimo priima Lietuvos Vyriausybė.

Nuo gegužės 13 d. reguliarūs skrydžiai iš Vilniaus

Lietuvai ir kai kurioms Europos šalims švelninant koronaviruso karantino apribojimus bei dėl konkrečių skrydžių poreikio sutarus tarpvalstybiniu lygiu – Vilniaus oro uoste nuo gegužės 13 dienos bus tęsiami reguliarūs keleiviniai skrydžiai. Pirmieji du maršrutai iš Vilniaus oro uosto – Ryga ir Frankfurtas, rašoma Lietuvos oro uostų pranešime.

Skrydžiai iš Vilniaus į Frankfurtą vyks tris kartus per savaitę – pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį. Juos nuo gegužės 13 dienos organizuoja kompanija „Lufthansa“.

Tą pačią gegužės dieną startuoja ir kompanijos „airBaltic“ kasdienis skrydis iš Vilniaus oro uosto į Rygą.

Prognozuojama, jog antroje gegužės pusėje daugiau oro bendrovių atnaujins skrydžius šalies oro uostuose, tačiau laukiama pačių oro bendrovių galutinio sprendimo. Lietuvos oro uostai šiuo metu taip pat ruošiasi keleivinių skrydžių atnaujinimui, derinamos naujos keleivių saugumo priemonės oro uosto viduje.

Bendrovė BNS anksčiau sakė, jog nuo gegužės vidurio skrydžius taip pat planuoja atnaujinti „Wizz Air“, „Belavia“, LOT, „Brussels Airlines“, „Ukraine International“ ir SAS.

Vengrijos pigių skrydžių bendrovė „Wizz Air“ taip pat skelbia parduodanti bilietus nuo gegužės 13 dienos iš Vilniaus į Londoną, o nuo 17 dienos – į Milaną, Oslą, Paryžių ir kitus miestus.

„Wizz Air“ komentare BNS teigia, kad dar anksti kalbėti apie pirmąsias keliones iš Lietuvos.

Tuo metu Airijos pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ vadovas Michaelas O'Leary (Maiklas O'Liris) interviu „Financial Times“ sakė manantis, kad oro susisiekimo apribojimai Europoje bus atšaukti liepą – tuomet „Ryanair“ planuoja atkurti 40 proc. skrydžių ir tikisi, kad lėktuvai bus užpildyti 50-60 procentų. Rugpjūtį bendrovė tikisi atkurti 60 proc., rugsėjį – iki 80 proc. skrydžių.

Tačiau jis pabrėžė, kad bendrovė neatnaujins skrydžių, jei bus reikalaujama vidurines vietas kiekvienoje eilėje palikti tuščias, taip išlaikant didesnį atstumą tarp žmonių.

Grįžus į Lietuvą – dviejų savaičių saviizoliacija

Užsienio reikalų ministerija primena, kad išvykti iš Lietuvos gali visi užsienio šalių piliečiai, o nuo pirmadienio išvykti gali ir visi Lietuvos piliečiai.

Tačiau užsieniečių atvykimas į Lietuvą ir toliau draudžiamas. Šis draudimas netaikomas tarptautinius pervežimus vykdantiems krovinių gabentojams, diplomatams, NATO kariniuose vienetuose tarnaujantiems asmenims ir juos aptarnaujančiam personalui bei jų šeimos nariams. Išimtis taikoma ir užsieniečiams, kurie yra Lietuvos piliečių ar kitų Europos Sąjungos valstybių narių piliečių, gyvenančių Lietuvoje, šeimos nariai (tėvai (įtėviai), vaikai (įvaikiai), sutuoktiniai, globėjai).

Ekipažų ir įgulų nariai, vykdantys tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis, per Lietuvos teritoriją vyksta be būtinojo sustojimo.

Visi grįžusieji ar atvykusieji iš užsienio valstybių į Lietuvą turi privalomai izoliuotis 14 dienų.

Rekomendacijos keleiviams

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė rekomendacijas ir įpareigojimus tarptautinių skrydžių organizatoriams ir vežėjams, oro uostams, antžeminėms tarnyboms, darbuotojams ir keleiviams.

Pagal šias rekomendacijas, siūloma organizuoti keleivių susodinimą lėktuvo salone šachmatiniu principu ir užtikrinti, kad vyresni nei 6 metų keleiviai dėvėtų apsaugines veido kaukes arba apsaugines veido priemones viso skrydžio metu, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Jiems taip pat nurodyta užtikrinti, kad skrydžių metu dirbtų tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz., sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima.

Skrydžių organizatoriai ir vežėjai turės užtikrinti galimybę skrydžio metu tinkamai keleivių rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai (esant poreikiui aprūpinti dezinfekcinėmis servetėlėmis).

Tarptautinių oro uostų antžeminės tarnybos įpareigojamos prie įėjimo į oro uostą matuoti kiekvieno keleivio temperatūrą ir vertinti dėl ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomų (karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas) pasireiškimo. Jei keleiviui nustatomi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomai (karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas), tokiems keleiviams turi būti neleidžiama skristi.

Į oro uostus atvykę keleiviai taip pat turi laikytis tam tikrų taisyklių. Vyresni nei 6 metų keleiviai viso buvimo oro uosto patalpose metu turės privalomai dėvėti apsaugines veido kaukes arba apsaugines veido priemones, o laukimo salėse laikytis saugaus, ne mažesnio nei 2 metrų atstumo. Šis įpareigojimas netaikomas šeimos nariams.

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje buvo įvestas kovo 14 dieną, įsigaliojo – kovo 16–ąją. Šiuo metu karantinas yra pratęstas iki gegužės 11 dienos. S. Skvernelis sakė, kad išlieka didelį tikimybė, kad karantinas bus pratęstas ir gegužės 11-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)