A. Vainauskas teigia būstą pirkęs prieš aštuonerius metus, jau su šiuo grindiniu. A. Zuokas taip pat neturi ką slėpti – mero kiemas išgrįstas 1998 m., kai Gedimino prospekto rekonstrukcija buvo nebent mero svajonėse.

Būstą pirko jau su grindiniu

A. Vainauskas įsikūręs Vilniaus Užupio mikrorajone, šalia Zuokų šeimos namo. Mero ir advokato terasos – viena šalia kitos, su vaizdu į Sereikiškių parką, Vilnelę ir Gedimino pilį. Tiesa, A. Vainausko terasos iš Zuokų kiemo nematyti – kaimynai vienas nuo kito atsiskyrę tvoromis.

O už A. Vainausko tvoros matosi grindinys, nemenkai panašus į tą, kurio jau porą mėnesių atkakliai ieško A. Zuokas, Vilniaus savivaldybės tarnautojai, o dabar – jau ir policijos pareigūnai.

Pats advokatas DELFI teigė nenutuokiantis, ar jo kieme atgulė senosios Gedimino prospekto trinkelės, mat būstą jis įsigijo 2004 m., su jau paklotu grindiniu.

„Namas pastatytas gal 2000 m. Tuo labiau, aš jį nusipirkau 2004 m. liepos mėnesį, kai tos trinkelės jau buvo. Jums reikėtų buvusio savininko klausti“, - kalbėjo A. Vainauskas.

Paklaustas, ar jam pačiam šis grindinys primena istorinę Gedimino prospekto dangą, pašnekovas į tokius svarstymus nesileido. „Aš ne ekspertas. Nesiimu spręsti ir spekuliuoti“, - reziumavo A. Vainauskas.

2004 m., kai advokatas tapo Zuokų kaimynu, Gedimino prospekto rekonstrukcija jau buvo įsibėgėjusi: ji pradėta 2002 m.

M.Jonutis: tokios trinkelės buvo ir A.Zuoko kieme

Buvęs A. Zuoko kaimynas Mindaugas Jonutis, advokatui A. Vainauskui pardavęs šį namą, DELFI teigė grindinį pirkęs iš Vilniaus savivaldybės įmonės „Grinda“. Sandoris esą vyko tuomet, kai Gedimino prospekto rekonstrukcija dar nebuvo prasidėjusi.

„Pirkau tą grindinį iš „Grindos“. Maždaug 2000 ar 2001 m. Negaliu tiksliai pasakyti, - sakė M. Jonutis, žadėdamas, jei reikia, paieškoti ir trinkelių įsigijimo dokumentų. - Man prireikė, kai remontavau. Pirkau „Grindoje“, gana brangiai mokėjau. 2 tūkst. Lt už kubinį metrą ar už pusę kubinio metro – už tą kiekį. Tiktai nežinau, kaip ten pas mane su dokumentais. Turiu gal tris maišus dokumentų.“

Anot jo, toks pat grindinys gulėjo ir paties A. Zuoko kieme.

„Ir pas A. Zuoką ten buvo dalis trinkelių sudėta. (...) Matot, paskui rekonstravo. 2004-2005 m. pakeitė. Prieš tai buvo labai daug jo (grindinio – DELFI). Jau 2001 m. pas jį buvo. Taip, kaip ir pas mane. Daugiau pas jį buvo tų trinkelių. Jie tik paskui pakeitė“, - tvirtino M. Jonutis.

Pasak jo, tuomet, kai pirko grindinį, niekas į šias trinkeles nežiūrėjo kaip į vertybę. Be to, jų esą buvo galima įsigyti ne tik Vilniuje, bet ir, pavyzdžiui, kaimyninėje Baltarusijoje.

„Kai A. Goštauto gatvę ardė, labai daug trinkelių suvežė į sąvartyną ir užpylė žemėmis Liepkalnio gatvėje. (...) Be to, Gardine irgi laisvai pardavinėjo tas trinkeles, kai ardė grindinį. Galvojate, mes vieni, Vilniuje, bazaltinių trinkelių turim? Čia prie caro buvo daroma ir dedama. Galvojate, čia vien Vilniuje tokie dalykai yra? Aš ir Gardine pirkau – už 50 rublių atveždavo mašiną, „ZIL'ą“, iš Gardino, tarkim, į Varėną“ - sakė pašnekovas.

Triukšmą dėl grindinio jis teigė vertinantis kaip mėginimą pridengti broką, padarytą rekonstruojant Gedimino prospektą.

„Čia tiktai dabar psichozė užėjo. (...) Vietoj gerų (trinkelių – DELFI), A. Zuokas padėjo šūdą, atsiprašant. Ir dabar ieško galų, praėjus dešimčiai metų. Iš tikrų padaryti nusikaltimai. Daro rekonstrukcijos projektus, išleidžia 100 milijonų vietoj to, kad, pavyzdžiui, už 2 mln. Lt būtų pataisę tą grindinį. Ir būtų po šiai dienai jis geresniame stovyje, negu tas, kuris paklotas dabar“, - sakė M. Jonutis.

Policija dingusio grindinio ieškojo pas A.Zuoką

Ikiteisminis tyrimas dėl dingusio Gedimino prospekto grindinio pradėtas po to, kai A. Zuokas pareiškė, jog savivaldybės sandėliuose pasigesta apie 9 tūkst. kvadratinių metrų trinkelių. Ironiška, tačiau dabar pats meras tapo šio ikiteisminio tyrimo dalyviu.

A. Zuokas DELFI patvirtino, kad tyrimą atliekantys policijos pareigūnai lankėsi jo namuose Užupyje, apžiūrėjo kiemą ir, žinoma, jo grindinį.

„Kai kurie tarybos nariai kreipėsi su skundu į policiją. Skundas aiškiai neturi jokio pagrindo, bet pareigūnai turi dirbti savo darbą. Tad tegul dirba“, - kalbėjo meras.

Tačiau meras teigė esąs visiškai ramus. Visų pirma – dėl to, kad Zuokų kiemas išgrįstas 1998 m. A. Zuokas DELFI teigė pareigūnams pateikęs visus tai įrodančius dokumentus.

„Mūsų įmonė, kuri tą objektą statė, pateikė visus reikalingus dokumentus. Ir palinkėčiau, kad tokius dokumentus pateiktų ir visi kiti, kuriems yra mesti įtarimai“, - pridūrė politikas.

Be to, sunku būtų rasti panašumų tarp akmens, kuriuo grįstas A. Zuoko namo kiemas, ir buvusios Gedimino prospekto dangos. Zuokų kiemo trinkelės gerokai mažesnės, kitokio akmens.

DELFI žurnalistai apsilankė Zuokų namuose, kur sutiko ir mero žmoną, parlamentarę Agnę Zuokienę. Ji atvirai pasakojo vyrui priekaištavusi, kad šis už grindinį gerokai permokėjo.

„Tai buvo 1998 m. Tada net apie politiką negalvojome“, - prisiminė A. Zuokienė.

A. Zuokas DELFI pateikė dokumentus, kuriuos perdavė ir policijai. Įsigijimo dokumentuose nurodoma, jog mero kiemo grindinys pirktas 1998 m. Iš bendrovės „Fegda“ Zuokai pirko 200 kvadratinių metrų trinkelių ir už jas paklojo 28,32 tūkst. Lt. Tai liudija 1998 vasario 2 d. išrašyta sąskaita.

Už kitą, raudonųjų trinkelių partiją Zuokai bendrovei „Vilstock“ sumokėjo beveik 64,7 tūkst. Lt. Sąskaita išrašyta 1998 m. rugpjūčio 25 d.

Meras policijai pateikė ir savo kiemo nuotraukas, darytas po statybų pabaigos. Ten kiemas atrodo lygiai taip, kaip dabar – be jokių Gedimino prospekto grindinio požymių.

Kaimyno kieme nesilankė, bet aiškinasi teisme

Žinia apie trinkeles kaimyno kieme Zuokams buvo naujiena. A. Zuokas DELFI teigė A. Vainausko kieme per pastaruosius aštuonerius metus nesilankęs nė sykio.

„Yra geri kaimynai. Yra mažiau geri kaimynai. Yra kaimynai, su kuriais bendrauju, ir kaimynai, su kuriais nebendrauju. Tai jis (A. Vainauskas – DELFI) daugiau patektų į tą kategoriją“, - sakė meras.

Nors kaimynai į vienas kito kiemą neužsuka, būtent dėl namų valdų jie santykius aiškinasi teisme. Pernai DELFI rašė, kaip A. Zuoko valdoma bendrovė „BNA grupė“ į teismą padavė A. Vainauską, reikalaudama, kad šis per mėnesį nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo nugriautų į Zuokų sklypą patenkančią 4,55 kv. m sieną. Advokatas su mero pretenzijomis nesutinka.

Į dingusio grindinio istoriją įsipainiojo jau ne vienas žinomas asmuo, ji palietė ir verslą. Kol kas didžiausias radinys – Vievio užeigos „Keturios sostinės“ kiemas, kuriame Vilniaus savivaldybės specialistai mano esant senąjį Gedimino prospekto grindinį.

Į istoriją įsivėlė ir Sveikatos apsaugos ministerijos kancleris Rimantas Remeika. R. Remeikos šeimos sodyboje Utenos rajone esančias trinkeles tebedabina ir balti dažai – Vilniaus savivaldybės specialistų nuomone, tai gali būti eismo juostas Gedimino prospekte žymėjusių dažų likučiai. Pats R. Remeika grindinio įsigijimo dokumentų neturi – jis teigė su uošviu akmenį atsitiktinai aptikęs parduodamą palei Utenos turgų. Jei paaiškės, kad grindinys neteisėtai atkeliavo iš Gedimino prospekto, kancleris žada sumokėti baudą „už savo žioplumą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)