Pilotas Andre Borschbergas ketvirtadienį apie 8 val. 30 min. vietos (9 val. 30 min. Lietuvos) laiku sėkmingai pakilo iš aerodromo Šveicarijos vakariniame Pajerno mieste ir pradėjo skrydį į Maroko sostinę Rabatą per Madridą, nors jo pradžia buvo dviem valandoms atidėta dėl rūko.

Jeigu pavyktų, ši 2 500 kilometrų kelionė būtų pati ilgiausia, atlikta šiuo lėktuvu nuo jo pernai surengto pirmojo skrydžio iš Paryžiaus į Briuselį.

A.Borschbergas nutupdė "Solar Impulse" Ispanijos sostinėje penktadienį paryčiais ir šypsodamasis išlipo iš kabinos.

"Skrydis vyko labai gerai - ir ačiū meteorologų komandai. Viskas vyko pagal planą: buvo nepaprasta", - jis sakė atvykęs į Madridą, kur planuojama tris dienas atlikti techninius pasiruošimus tolesniam šio skrydžio etapui.

"Buvo neįtikėtina skristi prieš debesų užtvarą didžiąją šio skrydžio dalį ir nesibaiminant skristi aukščiau jų. Tai dar labiau sustiprina mūsų pasitikėjimą saulės energijos (panaudojimo) galimybėmis", - pridūrė pilotas.

Šiame ultramoderniame orlaivyje, kurio sparnai platesni negu didelio reaktyvinio lainerio, tačiau svoris mažesnis negu lengvojo automobilio, įtaisyta 12 tūkst. saulės baterijų, tiekiančių elektrą keturiems varikliams.

Naujausia "Solar Impulse" misija laikoma paskutine repeticija prieš planuojamą skrydį aplink pasaulį nauju patobulintu lėktuvu 2014 metais.

Šis lėktuvas pateko į istoriją 2010 metų liepą kaip pirmasis pilotuojamas saulės energija varomas orlaivis, skraidęs nenutūpdamas apskritą parą.

"Solar Impulse" priklauso ilgiausio nepertraukiamo skrydžio pilotuojamu saulės energija varomu lėktuvu pasaulio rekordas - 26 valandų 10 minučių ir 19 sekundžių, pasiektas skraidant virš Šveicarijos.

Šiam lėktuvui taip pat priklauso šios klasės orlaivių pasiekto aukščio rekordas - 9 235 metrai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)