„Komsomolskaja pravda“ skelbia apie pažeidimus

„Kapitono veiksmuose įžvelgiami įstatymo „Dėl išskirtinės Rusijos Federacijos ekonominės zonos“, administracinių teisės pažeidimų kodekso, federalinio žvejybos įstatymo ir šiaurinio baseino žvejybos taisyklių pažeidimai“, - teigė Rusijos saugumiečių Murmansko pasienio tarnybos atstovas, kontradmirolas Michailas Karpenka.

Anot pranešimų, laivas užsiėmė neteisėta krabų žvejyba išskirtinai Rusijos ekonominiuose vandenyse. Tariamai laivas bandė sprukti, bet buvo sulaikytas ir šiuo metu tempiamas į Murmansko uostą tolesniam tyrimui.

Anot Rusijos žiniasklaidos, dėl bausmės „Jūros Vilko“ kapitonui spręs Murmansko teismas. M. Karpenka esą nurodė, kad bauda už kiekvieną Rusijos zonoje pagautą krabą gali siekti daugiau kaip 500 rublių (apie 35 Lt), o Lietuvos laive esą rasta net 15 tonų laimikio.

„Komsomolskaja pravda“ taip pat tvirtina, neva laivo savininkas kapitonui nurodė „mesti krabų gaudykles ir bėgti į Norvegijos ekonominę zoną“.

M. Karpenka patvirtino, kad panaudota prievarta, bet apsieita be įspėjamųjų šūvių.

Rusijos federalinio saugumo tarnyba (FST) taip pat skelbia oficialią versiją savo puslapyje. Esą „Jūros Vilko“ kapitonas ne tik bandė bėgti, bet tai darė „ant denio laikydamas FST pasienio tarnybos inspektorių grupę“.

Sulaikymas – neįprasta

„Galime patvirtinti, kad laivas sulaikytas, jis šiuo metu tempiamas į uostą. Šiuo metu aiškinamos detalės“, - BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Žuvininkystės tarnybos Žvejybos stebėsenos ir kontrolės skyriaus vedėjas Tomas Kazlauskas DELFI teigė, kad situacija nėra įprasta, net jeigu pasirodytų, kad laivas žvejojo Rusijos ekonominiuose vandenyse.

„Būna įvairių situacijų, bet jos sprendžiamos tikrai ne tokiomis priemonėmis. Turi būti oficialus kreipimasis į Lietuvos institucijas. O čia savavališkai kažkas vyksta“, - teigė T. Kazlauskas.

Jis patvirtino, kad pagal įprastinę praktiką laivai nėra sulaikomi.

Klausiamas, ar tai pirmas atvejis Lietuvos istorijoje, kad būtų sulaikytas mūsų šalies laivas, Žuvininkystės tarnybos atstovas patvirtino buvus įvairių istorijų: „Visaip buvo, bet šita išskirtinė“.

Mano, kad peržengia tarptautinius įsipareigojimus

Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės departamento direktorius Darius Nienius BNS sakė, kad laivas „Jūros vilkas“ sulaikytas, nes trumpam įplaukė į Rusijos teritorinius vandenis, tačiau jis sulaikytas tarptautiniuose vandenyse.

„Visos aplinkybės ir detalės dar yra tikslinamos, tai yra šviežias įvykis, bet remiantis mūsų palydovinės sistemos duomenimis, laivas buvo sulaikytas tarptautiniuose vandenyse, o ne Rusijos ekonominėje zonoje. Kiek turime informacijos, kaltinama, kad laivas buvo įplaukęs į Rusijos ekonominę zoną ir ten vykdė žvejybą. (...) Palydovinio ryšio sistema, kuria naudojasi tiek administruojanti komisija, tiek Europos žvejybos kontrolės agentūra, tiek mūsų inspekcijos pareigūnai, matyti, kad laivo įplaukimas buvo tik rugsėjo 8 dieną ir tai buvo trumpalaikis valandos įplaukimas. Tos linijos kirtimas ir per tokį laiką ten negalėjo nieko nuveikti“, - BNS sakė D. Nienius.

Pasak jo, laivo įguloje yra 28 žmonės, trys iš jų - Lietuvos piliečiai. Kas yra kiti įgulos nariai, jis tikslios informacijos nepateikė: „Greičiausiai, kad jie - ne Europos Sąjungos piliečiai“.

D. Nienius sakė, kad Lietuva su „Jūros vilku“ palaiko ryšį: „Telefonu daug dabar neplepėsi“.

Ministerijos atstovo teigimu, Lietuvos nuomone, Rusija pažeidė tarptautinius įsipareigojimus.

„Mes konstatuojam faktą, kad, mūsų manymu, peržengiant tarptautinius įsipareigojimus ir susitarimus teritoriniuose vandenyse laivas buvo sulaikytas. Vien tik iš tos pozicijos faktas toks dviprasmis tampa. Jei tai būtų sulaikymas Rusijos ekonominėje zonoje, tai būtų akivaizdu“, - BNS aiškino D. Nienius.

Lietuva dar neturi oficialios informacijos iš Rusijos.

„Kokie veiksmai iš Rusijos pusės bus, sunku konstatuoti, mes iš savo pusės bandysime bent oficialią poziciją iš Rusijos gauti, nes oficialios informacijos, patvirtintos Rusijos atstovų, nėra. Kaip tik tiksliname, kuo pagrįstas, kuo remiantis įvykdytas laivo sulaikymas“, - teigė Žuvininkystės departamento vadovas.

Buvo ne Rusijos vandenyse

Žvejybinis laivas „Jūros vilkas“ priklauso Lietuvoje registruotai įmonei „Arctic Fishing“.

Registrų centro duomenimis, vienintelis šios įmonės akcininkas yra JAV pilietis Aleksander Jurij Silagin, įmonei vadovauja direktorius Giedrius Gruzdys.

„Mūsų laivas buvo NEAFC kontroliuojamoje ir reguliuojamoje zonoje su leidimais, su viskuo. Ta zona yra ne Rusijos vandenyse. Galiu tokią informaciją pasakyti. Daugiau komentarų negaliu teikti“, - DELFI sakė jis.

Kaip rašo „Komsomolskaja pravda“, laivai iš Lietuvos sieną galėjo kirsti per klaidą.

DELFI pavyko susisiekti su Murmansko uosto kontrolės tarnybomis, tačiau po aibės skambučių ir peradresavimų pas kitus pareigūnus, informaciją apie „Jūros vilko“ sulaikymą buvo atsisakyta pateikti.

„Negaliu skelbti tokios informacijos. Tai ne mano kompetencija. Manau, kažin, ar jums kas nors tokią informaciją duos. Aš nieko negaliu pasakyti“, - teigė uosto pasieniečių atstovė.

Žvejoti pradėjo šiais metais

Kaip rašo leidinys „Jūra“, Lietuva neseniai pradėjo vykdyti šių delikatesų žvejybą. Šių metų pavasarį lietuviai surengė pirmąją krabų žvejybos ekspediciją Barenco jūroje. 

Šiam tikslui jie įsigijo du specializuotus laivus „Karalius“ bei „Jūros vilkas“ ir surinko laivų ekipažus, kuriuos sudaro specialistai iš Kamčiatkos. 

„Tikslas – Barenco jūra, krabų žvejybos rajonas NEAFC zonoje. Šis rajonas yra arktiniuose vandenyse, už 200 mylių nuo Rusijos ir Norvegijos ekonominės zonos, jis driekiasi nuo 72 iki 77 laipsnių Šiaurės platumos ir nuo 33 iki 44 laipsnių Rytų ilgumos“, - informavo laivo „Karalius“ kapitonas.

Pirmoji ekspedicija buvo sėkminga, todėl rudenį šiuos žvejybinius laivus iš Lietuvos nuspręsta išsiųsti į pakartotinę žvejybinę ekspediciją. Matyt, tada jie ir patraukė Rusijos pasieniečių dėmesį, nes buvo užfiksuoti Rusijos ekonominėje zonoje.

Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės tarnyba gavo signalą, kad Rusijos laivybos pareigūnai maždaug 700 km nuo Murmansko sulaikė Lietuvoje registruotą žvejybos laivą „Jūros vilkas“.

Pirminiais duomenimis laivas, kuriame dirbo ir lietuviai, ir rusai, kaltinamas įplaukęs į Rusijos teritorinius vandenis.

Lietuvos pareigūnai dabar aiškinasi, ar kaltinimai pagrįsti, nes, laivo savininko teigimu, laivas krabus žvejojo tarptautiniuose vandenyse, o duomenų apie laivų buvimo vietą netoli savo jūrų sienos Rusija tarptautiniams tinklalapiams neteikia.

Galėjo stigti patirties

Lietuvos jūrininkų sąjungos vadovas Petras Bekėža DELFI paaiškino, kad laivai „Karalius“ ir „Jūros vilkas“ neseniai buvo įgyti „Arctic Fishing“, tapo Lietuvos laivais ir iškėlė Lietuvos vėliavą.

Murmanskas, Rusija
„Jie neseniai nupirko tuos laivus ir išleido pirmą sykį krabų gaudyti į Barenco jūrą. Kiek man žinoma, jie yra numatę žvejoti už Norvegijos ir Rusijos teritorinių vandenų. Už teritorinių vandenų jie gali žvejoti be kvotų“, - kalbėjo P. Bekėža.

Pasak jo, laivai į Lietuvą atkeliavo iš Kamčiatkos.

„Jie (laivai – DELFI) plaukė iš Kamčiatkos, per Panamos kanalą į Olandiją, ten pasiremontavo, užsakė inspektorius iš Lietuvos saugios laivybos administracijos ir pateikė prašymus perregistruoti laivus su Lietuvos vėliava“, - kalbėjo jis.

Pašnekovas pridūrė, kad laivai atitiko reikalavimus, panaikinus rastus trūkumus. Visgi jūrininkų sąjunga į bendrovę „Arctic Fishing“ atkreipė dėmesį ir dėl Lietuvos teisės nesilaikymo.

„Mes buvome gavę informacijos, kad išplaukiant laivui „Karalius“, nėra pranešta apie įdarbintus žmones, kaip reikalauja Darbo kodeksas, ir kad pažeistas reikalavimas, kad Lietuvos laive tiek prekybiniame, tiek žvejybiniame, turi būti ne mažiau kaip du trečdaliai Europos ekonominės erdvės šalių jūrininkų. Kreipėmės į Valstybinę darbo inspekciją. Dėl „Jūros vilko“ neturėjome duomenų ir negalėjome kreiptis“, - sakė P. Bekėža.

Anot pašnekovo, reikia neatmesti, kad bendrovės laivas į svetimus vandenis galėjo įplauti dėl patirties stygiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1532)