„Kalbama apie tai, kad gali visiškai sutrikti tarptautinė prekyba su Rusija. Tai būtų smūgis Europos ir Rusijos verslui, eksportuotojams“, – sakė Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

Anot jo, kitą savaitę vyks Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Moldovos ir Latvijos vežėjų asociacijų prezidentų susitikimas, kuriame bus priimti sprendimai dėl derybinių pozicijų. Neatmetama galimybė, jog tarptautinės kelių transporto sąjunga Rusijai gali taikyti panašias sankcijas kaip Uzbekistanui, kur buvo sustabdytas TIR sistemos veikimas. Tokiu atveju Rusijos vežėjai netektų galimybės vežti krovinių su TIR knygelėmis į užsienio šalis – TIR sistemos nares.

Į Rusijos muitinės tarnybos vadovą kreipėsi ir už muitų sąjungą atsakingas Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta.

Laiške A. Šemeta išreiškia didžiulį susirūpinimą vienpusišku Rusijos sprendimu įvesti papildomus reikalavimus vežėjams.

A. Šemeta perspėja, kad tokioms taisyklėms įsigaliojus, dėl papildomos naštos vežėjams ir muitinėms, gali rimtai sutrikti ES-Rusijos prekybos srautai. Tokios priemonės galimai pažeistų TIR konvenciją, kuri nare tarp kitų 50 šalių yra ir Rusija.

“Primygtinai kviečiu jus persvarstyti paskelbto sprendimo įgyvendinimą ir pradėti deramas konsultacijas šiuo klausimu, kaip to reikalauja TIR konvencija”, - sakoma Rusijos muitinės vadovui adresuotame EK nario Algirdo Šemetos laiške.

Lietuva jau kreipėsi į atsakingas Rusijos žinybas, dėl žalingo tarptautinei prekybai sprendimo. Susisiekimo ministerija, Lietuvos muitinė ir Užsienio reikalų ministerija bei Lietuvos pramonininkų konfederacija parašė raštus į įvairias valstybės ir verslo institucijas, kad šiam klausimui būtų skirtas ypatingas dėmesys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)