Žvelgiant į netrumpą partijas ir atskirus kandidatus į Seimą rėmusiųjų sąrašą matyti, jog pačios dosniausios kaip ir iki šiol išlieka Klaipėdos uosto įmonės bei kelininkai.

Plačiausią paramą politikams užtikrino „Achemos grupės“ įmonės, iš kurių aktyvumu išsiskyrė ir Klaipėdos jūros krovinių kompanija KLASCO, skyrusi įvairiems politikams ir partijoms daugiau kaip 200 tūkst. Lt. Šios bendrovės sudarytame laimingųjų sąraše atsidūrė Tautinė partija „Lietuvos kelias“, socialliberalai, Liberalų ir centro sąjunga, konservatorė Rasa Juknevičienė, Krikščionių konservatorių socialinės sąjungos kandidatas Vitas Klimas ir socialdemokratas Valentinas Greičiūnas. Visiems apylyges sumas padalijusi bendrovė tik papildė dar ilgesnį bendrovės „Achema“ ir jos grupės įmonių remtų kandidatų sąrašą.

Politikų mecenate tapo ir kita uosto krovos bendrovė „Bega“, padalijusi 27 tūkst. Lt paramą socialdemokratui V.Greičiūnui, konservatorių lyderiui Andriui Kubiliui bei socialiberalui Vaclavui Stankevičiui. Beje, pastarąjį kandidatą ypač aktyviai rėmė uosto bendrovės – „Limarko laivininkystės kompanija“ paskyrė 15 tūkst. Lt, o Lietuvos laivų įgulų formavimo įmonių asociacija dar 3,5 tūkst. Lt.

Uosto bendrovė „Klaipėdos smeltė“ rinkimuose po 5 tūkst. Lt skyrė konservatoriui Artūrui Vazbiui bei liberalcentristams Gintarui Steponavičiui ir Artūrui Melianui. Beje, vienas iš savo partijos lyderių Gintaras Steponavičius, gavęs 56 proc. balsų, Lazdynų apygardoje nugalėjo Darbo partijos atstovą Alvydą Pocių.

UAB „Klaipėdos terminalas“ 10 tūkst. Lt paramą paskyrė Tėvynės sąjungai.

Kelininkai buvo dosnūs

Tai, kad dosnūs šiemet politikams buvo ir kelininkai, rodo netrumpas jų sąrašas. Vien asociacija „Lietuvos keliai“ po 20 tūkst. Lt skyrė socialdemokratams ir konservatoriams bei 10 tūkst. Lt Šiauliuose kandidatavusiam liberalcentristui Kazimierui Šaviniui.

Kelininkų asociacijos narės „NCC Fegda“, „Kelda“ bei „Alkesta“, kartu su „Panevėžio keliais“ bei kitomis bendrovėmis taip pat aktyviai rėmė įvairius kandidatus ir partijas.

„Keldos“ malonę pajuto Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Ramanauskas (5 tūkst. Lt), nepartinė Dangutė Mikutienė (2 tūkst. Lt), kuri užsitikrino vietą Seime ir įstojo į Darbo partiją.

„Panevėžio keliai“ po 5 tūkst. Lt skyrė Panevėžyje Rolando Pakso koalicijos „Už tvarką ir teisingumą“ iškeltam kandidatui Kastyčiui Vainauskui bei Vilniaus miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotojui, frakcijos „Už Vilnių, kuriame gera visiems“ vadovo pavaduotojui Vitui Karčiauskui.

AB „Šiaulių plentas“ savo finansine parama pamalonino Telšių apskrities viršininką, socialliberalą Kazį Lečkauską (4 tūkst. Lt) bei tai pačiai partijai priklausantį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininką Valerijų Simulik (20 tūkst. Lt).

Alytaus miesto savivaldybės tarybos sekretorius, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Dobilas Kurtinaitis 5 tūkst. Lt savo rinkiminėje kampanijoje buvo paremtas UAB „Alkesta“, kuri dar atseikėjo 1,2 tūkst. Lt ir Tėvynės sąjungai. Konservatorių Jurgį Razmą 4 tūkst. Lt parėmė ir AB „Tilsta“, tačiau pastarasis kandidatas pralaimėjo rinkiminę kovą toje pat rinkiminėje apygardoje iškeltam Petrui Auštrevičiui.

Seimo Ekonomikos komiteto narį, raseiniškį Kęstutį Skamaraką rinkiminėje kovoje daugiau kaip 27 tūkst. Lt parėmė nerūdines medžiagas išgaunanti bendrovė „Mirkliai“.

Liberalų ir centro sąjungą ir jos kandidatą Algį Čapliką, kuris jau išrinktas Seimo nariu, rėmusi UAB „NCC Fegda“ rinkimams skyrė 11 tūkst. Lt.

Kelininkams ateinantys metai ypač svarbūs dėl ketinamo naikinti vadinamojo kelių mokesčio, mokamo nuo kiekvienos įmonės apyvartos. Jei jis bus panaikintas, lieka diskutuotinas alternatyvus finansavimo šaltinis – akcizo už degalus dalis, tad kurį laiką kelių remontui skirti biudžeto pinigai gali ir sumažėti. Šiame etape Seimo narių parama kelininkams yra labai svarbi.

Savo interesų būsimajame Seime turi ir logistikos bendrovės, tad oficialiai jos rėmė naujuosius kandidatus į šalies įstatymų kalvę. Klaipėdos logistikos kompanija „V.Paulius & Associates“ skyrė 5 tūkst. Lt transporto reikalus Seime dažnai kuravusiam socialdemokratui V.Greičiūnui, o Gintautą Labanauską, Vidaus vandens kelių direkcijos generalinį direktorių, 15 tūkst. Lt parėmė „Lavisos koncerno“ įmonė „Lavisos agrogrupė“. Ji kiek kukliau – 2 tūkst. Lt parėmė ir Tėvynės sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininką Vytautą Mockų.

Aktyvi buvo ir Panevėžio UAB „Ekrano ekspedicija“, rėmusi kraštietį, žinomą teatro režisierių Julių Dautartą (25 tūkst. Lt) bei šiuo metu nepartinį Egidijų Bičkauską (3 tūkst. Lt). Marijampolės savivaldybės tarybos narį socialdemokratą Algį Rimą 20 tūkst. Lt parėmė šio miesto UAB „Marijampolės muitinės terminalas“.

Vilniaus UAB „Vingės terminalas“ bemaž 7 tūkst. Lt papildė konservatoriaus Artūro Vazbio rinkimų sąskaitą. Tuo tarpu UAB „Anykščių ratas“ 2 tūkst. Lt skyrė sėkmingam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narės Gražinos Šmigelskienės startui rinkimuose.

Gerai žinomą seimo narę Nijolę Steiblienę rinkiminėje kovoje 3 tūkst. Lt palaikė ekspedicijos bendrovė „Kaminera“.

Įdomu ir tai, kad transportininkai nusprendė ne tik remti, bet ir patys kandidatuoti į Seimą. Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos narys, vežėjų bendrovės „Aituros transportas“ vadovas Zenonas Buivydas šiemet kandidatavo į Seimą, o birželio 13 d. dalyvavo rinkimuose į Europos Parlamentą pagal Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos sąrašą. Šiemet Z. Buivydas dalyvavo ir asociacijos „Linava“ prezidiumo rinkimuose, tačiau dėl prieštaringai vertinamo sprendimo dėl vienodą balsų skaičių surinkusių kandidatų neskyrimo prezidiumo nariais, nepateko į asociacijos prezidiumą.

Paslaugų teikėjų viltys

Klaipėdoje sėkmingai kandidatavusį verslininką, Darbo partijos atstovą Antaną Bosą palaikė draudimo kompanija „Lamantinas“, draudžianti atsakomybę atliekant muitinės procedūras. Kandidatas įtikinama persvara nugalėjo savo priešininkus.

Autoservisų tinklą valdanti UAB „Kemi“ 4 tūkst. Lt papildė J.Razmos rinkiminę sąskaitą, o „Alto grupės“ bendrovės įvairiomis sumomis parėmė Darbo partijos kandidatą Saulių Girdauską.

Liberalų ir centro sąjungos vienas lyderių Kęstutis Glaveckas, suskaičiavus visus balsus, beveik dukart aplenkė Darbo partijos atstovą Dainavos apygardoje, o prieš tai jį rinkiminėse batalijose nutarė 2 tūkst. Lt sustiprinti UAB „Autokurtas“.

Rinkimams pasibaigus apmaudauti gali nebent tos įmonės ar asociacijos, kurių kandidatų nelydėjo sėkmė, tačiau didžioji dalis rėmėjų simpatizavo tam tikroms politinėms partijoms, todėl politinių dividendų tikėtis gali bemaž visi, kurių remti kandidatai atstovavo stipresnėms politinėms jėgoms.

Vienas didžiausių augalinio aliejaus tiekėjų Baltijos šalyse UAB „Tikras kelias“ taip pat gali laikyti savo paramą pasiekus tikslą, nes bendrovės paremtas Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos atstovas Jonas Ramonas vienmandatėje apygardoje nugalėjo konservatorių Arvydą Vidžiūną. Tėvynės sąjungos atstovas Edmundas Pupinis, suskaičiavus visus balsus, nugalėjo R. Pakso koalicijos atstovą Algimantą Matulevičių, kurį prieš tai buvo galima dažnai išvysti asociacijos „Linava“ renginiuose ir svarstant vežėjų problemas. Tačiau A.Matulevičius į Seimą pateko.

Dažna „Linavos“ renginių viešnia Kazimiera Prunskienė, patekusi į Seimą ir veikiausiai toliau džiugins asociacijos vadovus savo vizitais. Tiesa, žvelgiant į šiuose Seimo rinkimuose dalyvavusios Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos pirminę kampanijos finansavimo ataskaitą, kai kurie rėmėjai jai pervedė gerokai didesnes sumas nei leidžiama. Partija kėlusi 115 kandidatų, deklaravo surinkusi 606 204 Lt. Pati partija rinkimams skyrė beveik 358 tūkst. Lt. Didžiausią sumą – 100 tūkst. Lt pervedė AB „Achema“, 50 tūkst. Lt – AB „Geonafta“. Pastaroji bendrovė tokią pačią sumą šiai partijai buvo skyrusi ir prieš Europos Parlamento rinkimus.

Rugsėjo 10 d. įsigaliojusiame Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatyme fizinių ir juridinių asmenų partijoms bei politinėms kampanijoms suteikiamų aukų dydis ribojamas iki 300 minimalių gyvenimo lygių per metus. Todėl tiek privatūs asmenys, tiek įmonės politikams kasmet gali skirti ne daugiau kaip po 37,5 tūkst. Lt.

Buvo dosnesni

Žvelgiant į praėjusių Seimo ir prezidento rinkimų paramos suvestines matyti, kad tuomet oficialiai vežėjai buvo kur kas dosnesni nei šiemet. Antai asociacija „Linava“ 2000 m. Seimo rinkimuose pagrindinėms politinėms partijoms – Socialdemokratų partijai, Centro sąjungai, Liberalų sąjungai, ir partijai „Sociademokratija 2000“ skyrė po 20 tūkst. Lt.

O vežėjų bendrovės „Samarina“ bei „Autoverslas“ 2002 m. per prezidento rinkimus K.Prunskienę džiugino atitinkamai 50 tūkst. ir 100 tūkst. Lt parama.