Ši pervaža – tai tuneliai ir tiltas per Temzę, kuriais kasdien pravažiuoja dešimtys tūkstančių automobilių. Nemažai iš jų – užsienyje registruotos transporto priemonės, mat kertant šią pervažą pasiekiamas trumpiausias kelias į Doverį, iš kurio atsiveria kelias į visą žemyninę Europą.

Dėl to pervažoje dažnai galima išvysti ir automobilius su lietuviškais numeriais.

Už pasinaudojimą pervaža reikia susimokėti – lengviesiems automobiliams ir mikroautobusams galioja 2 svarų sterlingų vienkartinis mokestis.

Anksčiau, kol buvo fizinės užtvaros, nesusimokėjus kirsti tunelio ar tilto buvo neįmanoma, tačiau automatizavus sistemą nuo 2014-ųjų juos perskrieti galima nesustojus, o atsiskaitymas paliekamas vairuotojo sąžinei.

JK registruotus automobilius kontroliuoti nesunku – specialiais įrenginiais nuskaičius valstybinį registracijos numerį savininkas kaip mat sulauks priminimo apie 70 £ baudą, o štai su užsieniečiais yra sudėtingiau.

Nuo 2014-ųjų užfiksuota per 1,16 mln. atvejų, kai užsienyje registruotų automobilių vairuotojai nesumokėjo už pervažą, o jiems skirtų baudų bendra suma siekia 81 mln. svarų sterlingų.

Garsus JK advokatas Nick’as Freeman’as sako, jog tokia šalies pozicija yra „per švelni ir per kvaila“.

„Vyriausybė turi tai suvokti, nes pinigų suma yra pernelyg didelė. Visiškai nesąžininga yra tai, kad milijonai vairuotojų iš užsienio atvyksta į šią šalį nemoka nieko, kad naudotųsi mūsų keliais“, – sakė teisininkas, raginantis kaip įmanoma skubiau sukurti sistemą, kuri padėtų identifikuoti ir rasti nesusimokėjusį užsienietį bei priversti jį atsiskaityti.

Pervažą valdanti greitkelių agentūra informavo, jog nuo 2014-ųjų šiuo kelio ruožu pasinaudojo apie 120 mln. transporto priemonių, iš kurių 5 mln. buvo iš užsienio, beveik kas penktas užsienietis už paslaugą nesusimokėjo.

„Nesąžiningi vairuotojai yra persekiojami tiek JK, tiek užsienyje pasinaudojus visomis teisinėmis priemonėmis“, – sakė agentūros atstovas spaudai.

„Tiesa“ jau yra rašiusi, kad JK ir Europos Sąjunga nėra apsikeitusi reikiamais susitarimais, todėl pažeidėjus rasti yra sunku. Lietuvoje kelių eismo taisykles pažeidus su JK registruota transporto priemone vairuotojas taip pat gali išvengti atsakomybės.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.