Sulaukęs įtikinamų paaiškinimų, kad keliai buvo prižiūrėti taip, kaip tik įmanoma esant tokioms oro sąlygoms, apskrities viršininkas domėjosi, ar yra tinkamai pasirengta didesnio masto stichijoms, ir suabejojo vienos Panevėžio aplinkkelio dalies kokybe.

„Manau, kad pietvakarinis aplinkkelio „Via Baltica“ ties Panevėžiu ruožas nėra labai saugus. Už saugų eismą atsakingos valstybinės institucijos turi atlikti analizę ir pateikti išvadas, kas keistina šiame kelio ruože. Su tokiu prašymu Panevėžio ekstremalių situacijų valdymo centro (PESVC) vardu kreipsiuosi į Lietuvos kelių direkciją, – vakar po pasitarimo sakė Panevėžio apskrities viršininkas Viktoras Trofimovas. – Pirmoji šių metų pūga tik įrodo, kad šiame kelio ruože reikia papildomų saugumo priemonių. Juk Kelių direkcijos pagrindinė užduotis – užtikrinti saugų eismą.“ Sušaukti pasitarimą apskrities viršininkas nurodė grįždamas iš Vyriausybės pasitarimo Vilniuje, kai pakeliui į pūgą patekusį V.Trofimovą pasiekė žinia apie Panevėžio aplinkkelyje įvykusią kraupią eismo nelaimę, per kurią žuvo keturi žmonės.

Netrukus ir V.Trofimovo automobilis patyrė avariją. „Sekundė“ jau rašė, kad tik vairuotojo profesionalumas ir palankiai susiklosčiusios aplinkybės išgelbėjo automobilio ekipažą nuo skaudesnių pasekmių.

Kelininkai dirbo tinkamai

Į pasitarimą sušaukti įvairių institucijų vadovai patikino, kad su sausio 7-osios pūga buvo kovojama kaip tik įmanoma ir tiek, kiek Lietuvos kelių direkcija yra skyrusi pinigų. Tačiau pripažinta, kad net ir turint didesnes finansines galimybes – ne žmogaus galioms pažaboti tokią stichiją. Panevėžio mieste ir rajone pūga siautė nuo ryto iki vakaro – daugiau nei 7 valandas, pūtė 10–19 metrų per sekundę stiprumo vėjas, ir tai nulėmė ypač sudėtingas eismo sąlygas.

Vairuotojai dėl prastų eismo sąlygų kaltina ne tik gamtą, bet ir kelininkus. Daugelio manymu, kelininkai visiškai nesirūpina, kad būtų saugiau.

„Kelius valome nuolat. Siaučiant pūgai ir šąlant barstyti kelių specialiu smėlio ir druskos mišiniu negalime, nes eismo sąlygas padarytume dar prastesnes, – paaiškino valstybinės įmonės „Panevėžio regiono keliai“ direktorius Rolandas Žagaras. – Pabarstytos vietos pasidengia ledu ir kaipmat tampa čiuožyklomis.“

Policininkai įvertino grėsmę

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas patvirtino, kad išskirtinai blogų valstybinių kelių ruožų nebuvo.

„Visoje apskrityje eismo buvo sudėtingos, – sakė R.Bobinas. – Papildomi policijos ekipažai nebūtų pasitarnavę eismo saugumui. Ko gero, kiekvienas automobilio stabdymas tokiame kelyje iš esmės galėtų tapti eismo įvykiu.“

Papildomais kelio ženklais drausminti vairuotojus, anot policijos viršininko, taip pat nebūtų efektyvu. Eismas visose pavojingiausiose valstybinių kelių ruožuose yra tinkamai reguliuojamas kelio ženklais. Kraupi eismo nelaimė, pasak R.Bobino, veikiausiai įvyko dėl to, kad vairuotojai nepasirinko saugaus greičio. Per sausio 7-osios pūgą Panevėžio apskrityje įvyko 13 eismo įvykių, iš jų 12-oje žmonės nenukentėjo.

„Kas bus, jeigu užklups stipresnė ir ilgiau trunkanti pūga? Beje, kokią ir prognozuoja hidrometeorologai“, – klausė PESVC pasitarime V.Trofimovas.

Hidrometeorologų duomenimis, iki sausio 9 dienos numatomi stiprūs pietvakarių vėjai. Gūsiai kai kur sustiprės iki 15–19 metrų per sekundę, snigs, pustys, numatoma pūga. Pietvakarių vėjo, antroje dienos pusėje pereinančio į šiaurės, gūsiai sieks 15–20 metrų per sekundę, vietomis bus iki 22 metrų per sekundę. Tokie orai išsilaikys iki penktadienio: bus vėjuota, snigs, kils pūga, bet šaltis atslūgs.

Užsitikrino pagalbą

Bendrovės „Panevėžio regiono keliai“ direktorius Rolandas Žagaras patikino, kad visa kelių priežiūros technika tokiems atvejams parengta. Įmonė turi 80 kelio valytuvų ir 30 sunkvežimių barstytuvų. „Stichijai dar labiau įsisiautėjus į pagalbą atskubėtų privačios įmonės – tokios kaip „Panevėžio keliai“ ar „Panevėžio melioracija“. Taip esame susitarę“, – patikino vadovas. Blogiausia, anot R.Žagaro, kad šiemet kelių priežiūrai skirta 30–40 procentų mažiau lėšų nei ankstesniais metais.

„Todėl pagrindinė mūsų užduotis – prižiūrėti kelius ne blogiau nei anksčiau“, – tvirtino direktorius. Pasitarime buvo aptarta ir elektros tiekimo situacija esant ekstremalioms oro sąlygoms. Per praėjusią pūgą be elektros buvo likę 1945 apskrities vartotojai. Tačiau toks elektros energijos tiekimo sutrikimas, anot specialistų, nėra ekstremalus, visi gedimai jau pašalinti. Tiesa, Rytų skirstomųjų tinklų (RST) bendrovės atstovas pripažino, kad oro sąlygoms dar labiau suprastėjus, gali prireikti apskrities ir savivaldų pagalbos.

Vakar Panevėžio apskrities viršininkas paprašė Civilinės saugos ir mobilizacijos departamento direktoriaus Romualdo Kiseliūno, kad šis nurodytų savivaldų ekstremalių situacijų valdymo centrams padėti RST specialistams pasiekti avarijos vietas, jeigu bendrovės turimos priemonės pasirodys per menkos kovoti su gamtos stichija.