Prie Kauno stovėjusio stacionaraus greičio matuoklio vairuotojai pasigedo rudens pradžioje. Jis pažeidimams fiksuoti buvo perkeltas į Vilniaus rajoną prie Nemenčinės.

„Manėme, kad ten jis kur kas reikalingesnis. Tame kelio ruože labai didelis avaringumas“, – matuoklio perkėlimo priežastis aiškino Lietuvos automobilių kelių direkcijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Gintautas Ruzgus. Deja, neseniai greičio matuoklis Vilniaus rajone apskritai buvo sudaužytas ir dabar neveikia.

„Buvusi matuoklio vieta prie Kauno ilgai tuščia nebus. Kaip tik šiuo metu vyksta konkursas, po kurio nupirksime 12 matuoklių. Vienas iš jų ir užims savo pirmtako vietą prie Kauno“, - teigė vedėjas.

G.Ruzgus negalėjo patikslinti, kada baigsis konkursas, tačiau vylėsi, kad nauji matuokliai bus sumontuoti iki šių metų pabaigos.

Pirkimų bus ir daugiau. Beveik prieš mėnesį Vyriausybės patvirtintoje Saugaus eismo programoje numatyta 2008 metais valstybinės reikšmės keliuose įrengti ne mažiau kaip 150 automatinių greičio matavimo prietaisų.

Puiki prevencinė priemonė

„Kelyje Vilnius-Klaipėda automobilių srautas labai didelis, tad nenuostabu, kad prie Kauno stovėjęs matuoklis užfiksuodavo labai daug pažeidimų“, - sakė Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas Renatas Požėla.

„Ypač daug pažeidėjų šis matuoklis užfiksuodavo, kai tik pradėjo veikti. Vėliau pažeidimų gerokai sumažėjo, bet tai tik džiugina - matuokliai yra puiki prevencinė priemonė“, - džiaugėsi Lietuvos automobilių kelių direkcijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas.

Prieš dvejus metus prie Kauno pastatytas matuoklis užfiksavo arti penkiolikos tūkstančių pažeidimų. Pagal jo sukauptus duomenis pradėta beveik aštuoni tūkstančiai administracinių teisės pažeidimų bylų. Paskirta baudų už beveik pusantro milijono litų.

Liko nenubaustas

„Žinoma, kad pastebėjau, jog šiuo metu prie Kauno greičio matuoklio nėra – aš į tokius dalykus atkreipiu dėmesį, – šypsodamasis pasakojo kaunietis vadybininkas Mindaugas Stanevičius. – Važiuodamas pro tą vietą, greičio niekada neviršydavau, bet kai žinau, jog ten stovi matuoklis, spustelėti akseleratoriaus pedalą net mintis nekyla.“

Pašnekovas taip pat pasakojo, kad iš karto, kai Kaune, Taikos prospekte, atsirado stacionarus greičio matuoklis, jis, apie tai dar nieko nežinodamas, pro šalį prašvilpė su vėjeliu. Tik pralėkęs pro prietaisą vyriškis suprato, jog greičiausiai sulauks policijos dėmesio. „Leistiną greitį viršijau gal 20 ar 30 kilometrų per valandą. Jau buvau susitaikęs su mintimi, kad išsisukti nepavyks, tačiau iš policijos jokios žinios taip ir nesulaukiau - pasisekė“, – džiaugėsi kaunietis.

Tuo metu, kai Mindaugas viršijo greitį, tam, kad nubaustų pažeidėją, policijos pareigūnai turėjo pateikti ne tik automobilio, bet ir kokybišką vairuotojo nuotrauką. Šių metų liepą įsigaliojus naujiems Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsniams, vairuotojo nuotrauka nėra būtina, nes galima bausti transporto priemonės savininką.

Iki šių pakeitimų, dažniausiai dėl blogos nuotraukų kokybės, sankcijų nesulaukdavo net trečdalis pažeidėjų.