Birželio viduryje vilnietis Paulius (vardas pakeistas – DELFI) su prieš mėnesį įsigytu dviračiu numynė į prekybos centrą Vilniuje „Panorama“.

„Dviratį prirakinau prie pat įėjimo. Užėjau į prekybos centrą gal 10-15 min. Grįžtu atgal ir dviračio nebėra“, - apie savo praradimą pasakojo vilnietis.

Paulių nustebino tai, kad vagys pasirinko būtent jo dviratį, nors aplink stovėjo ir daugiau.

„Iškart kreipiausi į apsaugą, tačiau jie pasakė, kad nėra atsakingi už mano dviratį. Paprašiau, kad parodytų vaizdo įrašą, nes prie prekybos centro yra vaizdo kameros“, - prisiminė vyras, netekęs apie 2 tūkst. Lt kainavusio dviračio.

Vaizdo kameros – beprasmės

Visgi vyrui buvo parodyti vaizdo įrašai, kaip dingsta jo nuosavybė. Deja, iš įrašo vilnietis negalėjo nieko pamatyti.

„Vaizdo kamera mato tik iš toliai. Realiai nieko nemačiau. Stovi daug dviračių, kažkas prieina pasilenkia ir nuvažiuoja su maniškiu“, - pasakojo Vilniaus gyventojas.

Paulius įtaria, kad prie prekybos centrų darbuojasi profesionalai, nes vagystė įvyksta labai greitai ir be jokių pėdsakų.

„Atvažiavo policija, surašiau pareiškimą. „Panoramos“ atstovai iškart pasakė, kad neatsako už pavogtus dviračius, bet gal tada tegu nuplėšia nuo įėjimo lipdukus, kurie draudžia dviratį įsivesti į prekybos centrą. Į vidų dviračio įsivesti neleidžia, o saugumo negarantuoja“, - piktinosi pašnekovas.

Paulius taip pat ironiškai siūlė prekybos centrams atsisakyti ir, anot jo, neveiksmingų vaizdo kamerų: „Kai žinai, kad yra kameros, jautiesi saugiai palikdamas dviratį, o čia tau jį per 15 min. pavagia. Tai gal geriau net nežinoti“.

Dviračio netekęs vyras siūlė prekybos centrams, norintiems būti draugiškiems dviračiams, padaryti atskiras dviračiams statyti vietas po stogelių, kur būtų didelėmis raidėmis parašyta, kad vaizdo kameros mato iš arti.

Statistikos neturi

„Panoramos“ prekybos centro atsiųstame atsakyme DELFI teigiama, kad statistinių duomenų, kiek dviračių dingsta klientams atvykus apsipirkti, neturima. Prekybos centro atstovai tiki, kad dviračius palikti prie prekybos centrų yra saugu, bet tik specialioje vietoje.

„Prie prekybos centro „Panorama“ klientams palikti dviratį saugu tik specialioje dviračių stovėjimo aikštelėje. Tačiau būtina akcentuoti, kad klientai patys turi imtis atsakomybės ir pasirūpinti tinkamomis saugumo priemonėmis“, - rašoma atsakyme.

Klientams siūloma dviračių nepalikti nepritvirtintų specialiomis priemonėmis.

Prie „Panoramos“ centrinio įėjimo yra įrengti specialūs stovai dviračiams. Prie jų taip pat yra įmontuotos vaizdo kameros.

„Jei klientas pasiskundžia dėl dingusio dviračio informacija yra perduodama policijai kartu su vaizdo įrašu, kuriame yra užfiksuotas galimos vagystės atvejis“, - teigė prekybos centro atstovai.

Vagį sugavo, bet kitą dieną jis vėl pasirodė

Prie Vilniuje esančio „Akropolio“ dviratininkams įtaisyta 20 vietų savo transporto priemonėms pastatyti ir prirakinti.

„Atvykti į prekybos ir pramogų centrą su dviračiu nėra labai populiaru. Manau, tai susiję su tuo, kad į „Akropolį“ važiuojama dažniausiai su šeimomis, tad patogiau tai daryti automobiliu. Todėl esamų vietų dviračiams užtenka“, - pasakojo prekybos centro valdytojas Česlovas Urbonavičius.

Česlovas Urbonavičius
Vyras pasakojo, kad visa „Akropolio“ teritorija yra saugoma, o prasidėjus dviračių sezonui atidžiau stebimos ir jų saugojimo vietos.

„Aišku, pasitaiko ir bandymų pavogti dviračių – mūsų apsaugos darbuotojai keletą vagišių yra pagavę ir perdavę policijai“, - sakė jis.

Tačiau atsižvelgiant į prekybos centro lankytojų srautus, visgi dviračių vagysčių ar bandymų pavogti atvejai yra pakankamai reti.

„Atsakyti į klausimą, ar veikia vagys mėgėjai ar profesionalai, gali policija, tačiau yra buvęs atvejis, kai apsaugos darbuotojams sulaikius dviračio vagį ir perdavus jį teisėsaugai, vos po dienos mūsų darbuotojų pastangomis jis buvo sulaikytas antrą kartą“, - prisiminė „Akropolio“ vadovas.

Č. Urbonavičius pataria dviratininkams patiems atidžiaus saugoti savo turtą, pasirūpinti šiuolaikinėmis apsaugos priemonėmis.

„Nes mūsų darbuotojų pagrindinė užduotis yra palaikyti tvarką“, - teigė pašnekovas.

Pavagia žaibiškai

Kad prekybos centrams dviračių vagys kelia galvos skausmą pripažino ir Vilniaus centrinės universalinės parduotuvės (VCUP) rinkodaros atstovė Rūta Kaplerienė.

„Aišku, vagysčių būna, bet jos dažniausiai būna žaibiškos. Žmonės atsineša žirkles ar kokį kitą prietaisą“, - teigė pašnekovė. Vis dėlto R. Kaplerienė pabrėžė, kad vagystės nėra tokios dažnos.

Pasak jos, dviračių stovus bando prižiūrėti apsaugos darbuotojai.

„Nutikus įvykiui, mes suteikiame visą informaciją policijai. Apsauga duoda visą reikalingą medžiagą. Dažniausiai viskas būna nufilmuota, tai padedame policijai ar žmonėms, pateikdami vaizdinę medžiagą“, - pridėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)