Kaip rašoma Lietuvos pašto pranešime spaudai, tarptautinių, ir ypač ne iš Europos Sąjungos šalių, siunčiamų siuntų ilgesnę pristatymo trukmę dažniausiai lemia adresavimo ir dokumentacijos, būtinos pašto siuntų deklaravimui, pateikimo klaidos.

Lietuvos pašto Pašto operacijų tarnybos direktorė Rasa Radzevičienė atkreipia dėmesį, kad iš užsienio išsiųsto laiško ar siuntos pristatymą į Lietuvos paštą organizuoja išsiuntimo šalies pašto operatorius.

„Netiksliai ar klaidingai nurodytas gavėjo adresas yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl gyventojai ilgai laukia jiems siųstų siuntų. Be to, siuntų pristatymas gali vėluoti ir dėl įvairių nenumatytų veiksnių, pavyzdžiui, oro sąlygų, kai negali pakilti lėktuvai, nepravažiuojamų kelių ar streikuojančių oro uosto darbuotojų“, – pranešime tvirtino ji.

Pasak R. Radzevičienės, siuntų iš užsienio pristatymas Lietuvoje užtrunka ir dėl muitinės patikrinimo.

„Šiuo metu vis daugiau gyventojų paštu siunčiasi užsienio el. parduotuvėse įsigytų prekių, kurias paprastai reikia deklaruoti, norint, kad jos patektų į šalį. Jeigu siuntėjas nepateikia visų reikiamų dokumentų, siunta neišduodama tol, kol nesutvarkomi visi formalumai. Ne visi žmonės žino, kad iš trečiųjų šalių internetinių parduotuvių, tokių kaip „eBay“ ar „Amazon“, pašto siuntose atkeliaujantiems daiktams muitinė gali pritaikyti muito ar kitus mokesčius“, – pabrėžė R. Radzevičienė.

Pasak pranešimo, siuntos sulaikomos, jei nėra teisingai užpildytų muitinės deklaracijų CN 22 ir CN 23, trūksta kitų būtinų dokumentų arba Vilniaus teritorinės muitinės Vilniaus pašto posto pareigūnams įtaria, kad siuntoje esama draudžiamų importuoti į Lietuvą prekių.

Neretai siuntos deklaravimas užtrunka, kai susiduriama su nesąžiningais gyventojais, kurie pateikia neteisingus, o kartais net suklastotus siuntos ar prekių dokumentus, stengdamiesi nuslėpti tikrąją siuntos vertę, kad valstybei nereiktų mokėti mokesčių.

Siuntos gavėjas Lietuvos pašto deklarantams visus privalomus dokumentus gali pateikti internetu. Lietuvos pašto deklarantams perdavus muitininkams reikiamus dokumentus, siunta įforminama vidutiniškai per 1 darbo dieną.

Gyventojams, norintiems išvengti nesklandumų, prieš siunčiant prekes ar laukiant siuntų iš užsienio rekomenduojama susipažinti su pašto siuntų deklaravimo taisyklėmis ir nurodyti siuntėjui užpildyti CN 22 ir CN 23 muitinės deklaracijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)