VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas žurnalistams teigė, jog pirmadienio operacija taksi firmose nereiškia, kad VMI darbo metodai keičiasi. Esą mokesčių inspektoriai ir toliau laikosi požiūrio, kad įmones pirmiausiai reikia raginti geranoriškai mokėti mokesčius, tačiau Vilniaus taksi bendrovių atveju tokie raginimai esą liko neišgirsti.

„Projekto eigoje paaiškėjo, kad į geranoriškus raginimus nebuvo įsiklausyta“, - sakė VMI viršininko pavaduotojas.

A. Klerausko žodžiais, padėtis taksi sektoriuje buvo sunkiai suvokiama: 450 įmonių sumoka kiek daugiau kaip 3 mln. Lt mokesčių, didžioji dalis šios sumos tenka 20 įmonių, o likusios balansuoja ties nuliu ar oficialiai dirba nuostolingai.

Be to, pagal oficialiąją statistiką vienas taksi automobilis per parą uždirba 20-50 Lt. A. Klerausko žodžiais, tai tas pats, kas vienas reisas iš Vilniaus oro uosto.

Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoja Jurgita Ivanauskienė žurnalistams teigė, kad įtarimai pareikšti 10 asmenų, įtariamųjų ratas gali išsiplėsti iki penkių dešimčių. Kol kas jų padaryta žala vertinama beveik milijonu litų, tačiau prognozuojama, kad tyrimo eigoje skaičius gali išaugti iki dešimčių milijonų.

Jurgita Ivanauskienė ir Artūras Klerauskas
Paklausta, ar daug pavyko rasti įtariamųjų turto, J. Ivanauskienė teigė, esą „turto yra, ir jis nėra menkas“.

A. Klerauskas pridūrė, kad be žalos valstybei, taksi įmonėms teks susimokėti ir galimai nusuktus mokesčius.

Anot J. Ivanauskienės, daugiau kaip 30 VMI ir kriminalistų akiratin papuolusių taksi įmonių veikla nėra apribota, ir jos gali dirbti toliau.

VMI skaičiavimais, ši operacija palietė apie 70 proc. Vilniaus taksi rinkos.

DELFI primena, kad Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir Kriminalinės policijos biuro pirmadienį atliktos kratos taksi firmose apėmė daugiau nei 30 Vilniuje veikiančių taksi įmonių, pranešė Policijos departamentas.

„Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, savo veiksmus derindami su Generalinės prokuratūros prokurorais, kartu su Vilniaus apskrities VMI darbuotojais, pasitelkę Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisiariato pareigūnus, atliko daugiau kaip 60 kratų Vilniaus mieste ir jo apylinkėse“, - skelbiama Policijos departamento pranešime.

Kratos buvo atliekamos sostinėje taksi paslaugas teikiančiose įmonėse, jų vadovų ar akcininkų namuose, darbo vietose, transporto priemonėse.

„Skaičiuojama, kad šios įmonės užėmė apie 70 proc. Vilniaus miesto taksi rinkos. Kratose dalyvavo virš 100 minėtų įstaigų darbuotojų. Kratų metu rasta ir paimta daugiau kaip 30-ties įmonių buhalterinė apskaita, įvairūs dokumentai, kiti svarbūs duomenys. Įtariama, kad visoms įmonėms per statytinius vadovavo 6 asmenys“, - informuoja policija.

Minėti asmenys įtariami taip organizavę įmonių veiklą, kad valstybei būtų mokami kuo mažesni mokesčiai, arba jie visai būtų nemokami prisidengiant nepelninga įmonių veikla. Tam veikė virš 30 įmonių, iš kurių 20 registruotos 2 adresais. Įmonių vadovai įtariami didelių sumų įmonių pinigų pasisavinimu, nusikalstamų būdų įgytų pinigų legalizavimu, apgaulingos apskaitos tvarkymu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimu, dokumentų klastojimu. Viso šioje byloje pareikšta, ar greitu laiku bus pareikšti, ne mažiau kaip 50 įtarimų asmenims, organizavusiems nelegalų verslą ir talkinusiems plataus masto nusikalstamoje veikloje.

Galimai taksi firmų padaryta žala valstybei dar skaičiuojama, tačiau, anot policijos, gali siekti dešimtis milijonų litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją