Pagal prezidentės siūlomas pataisas, siūloma į strateginių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą įtraukti šiuo metu karinio aerodromo teritorijoje veikiantį Šiaulių oro uostą bei suteikti strateginės reikšmės objekto statusą visiems Lietuvos teritorijoje esantiems aerodromams.

Teikiamuose įstatymų projektuose nacionalinio saugumo užtikrinimui strateginiais ūkio sektoriais įvardinami energetika, transportas, komunikacijos, informacinės ir aukštosios technologijos, finansai.

Pataisos pateiktos po to, kai opozicijoje esantys konservatoriai perspėjo dėl Šiauliuose parengto investicinio projekto, kuriuo remiantis, pasak jų, prie Zoknių karinių oro pajėgų NATO bazės neaiškaus, spėjama, rusiško kapitalo įmonė ketina statyti „styginiais bėgiais“ riedančių traukinių laboratoriją.

D.Grybauskaitės patarėja ekonomikai Giedrė Kaminskaitė-Salters BNS trečiadienį sakė, kad pataisų pateikimą paskatino situacija Šiauliuose, tačiau jomis siekiama plačiau atsižvelgti į sudėtingą geopolitinę situaciją.

„Esame sunkioje geopolitinėje padėtyje ir buvo nuspręsta, kad reikia saugumą garantuoti plačiau, negu dabar yra nustatyta įstatymuose. Be abejo, kad pagrindas yra situacija Šiauliuose“, - sakė G.Kaminskaitė-Salters.

Ji atsisakė vertinti, ar priėmus pataisas gali atsirasti pagrindas atšaukti projektą Šiauliuose.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas BNS sakė kol kas nespėjęs susipažinti su prezidentės pataisomis, bet teigė, kad „oro uostų saugumas yra labai svarbus ir visi žingsniai, kurie saugumą didina, yra labai priimtini“.

„Norime kuo didesnio saugumo apie mūsų objektus, taip pat ir oro uostus, kur dislokuoti mūsų kariniai padaliniai ir bet koks saugumo lygio pakėlimas ir užtikrinimas yra sveikintinas ir reikalingas“, - BNS sakė socialdemokratas J.Olekas.

Paklaustas, ar įžvelgia grėsmę dėl investicijų Šiauliuose, J.Olekas atsakė, kad tai turi patikrinti kitos institucijos: „Yra atitinkamos institucijos, kurios turi patikrinti, ar šitas, ar kitas investuotojas yra kažkuo galintis kelti grėsmę. Konkrečiai atskiro tyrimo Krašto apsaugos ministerija neatlieka“.

Šiaulių savivaldybės sutartyje su „Rail Skyway systems Ltd“ numatyta, jog mainais už investicijas du šalia Zoknių oro uosto esantys sklypai, iš viso užimantys 30 hektarų, įmonei išnuomoti 99 metams. Žiniasklaidoje skelbta, kad šios įmonės vadovas yra Rusijos pilietis Anatolijus Junickis.

Iki 2016 metų „Rail Skyway systems Ltd“ įsipareigoja sukurti ne mažiau kaip 50 darbo vietų bei investuoti ne mažiau nei 20 mln. litų, o iki 2018 metų pabaigos - iš viso sukurti ne mažiau nei 150 darbo vietų ir investicijas papildyti iki 60 mln. litų.

Kaip nurodė meras, sutartyje numatyta, jog per metus įmonė turi parengti sklypo projekto detalųjį planą, numatantį, kur bus kokie statiniai, parengti jų techninius projektus. Per pusantrų metų nuo sutarties pasirašymo turi būti gauti statybos leidimus. Neįvykdžius šių sąlygų, savivaldybė, anot jo, turi teisę vienašališkai nutraukti sutartį bei pasiimti 1 mln. litų, kurį investuotojas įsipareigojo įnešti kaip garantą.

Naujienų portalas delfi.lt yra rašęs, kad Londone registruota įmonės „Rail Skyway Systems“, kurios padalinys „Rail Skyway Systems Ltd“ registruotas Lietuvoje, turi užmojų įgyvendinti dešimtimis milijardų eurų vertinamus moderniems styginio transporto projektus Europoje, Azijoje, Australijoje bei investuotojams skirtuose forumuose internete siūlo pirkti akcijas.

Šiuo metu įstatymai numato, kad investicijos neleidžiamos į valstybės saugumo ir gynybos užtikrinimo veiklą, išskyrus investicijas iš Lietuvos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančių ūkio subjektų, jei tam pritaria Valstybės gynimo taryba. Be to, išankstinis atitikties nacionaliniams interesams vertinimas taikomas tik fiziniams arba juridiniams asmenims, oficialiai pareiškusiems ketinimą ar interesą įsigyti ypatingą strateginę, strateginę ar svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčios įmonės akcijų dalį arba įgyti nuosavybės, valdymo ar bet kurias kitas teises į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčius įrenginius.

„Pasikeitus geopolitinei situacijai, minėtų nuostatų nepakanka, nes nacionaliniam saugumui grėsmę gali kelti ne tik nacionalinio saugumo interesų neatitinkančios investicijos į strateginę reikšmę turinčias įmones, bet ir investavimas į nacionaliniam saugumui strateginę reikšmę turinčius ūkio sektorius, priklausomai nuo įgyjamų balsų skaičiaus, taip pat investavimas į strateginę reikšmę turinčių įrenginių apsaugos zoną patenkančioje teritorijoje“, - rašoma prezidentės pataisų aiškinamajame rašte.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)