Ketvirtadienį šalia sostinės Geležinio Vilko g. esančioje degalinės švieslentėje už litrą A95 benzino prašoma 4,89 Lt, už dyzeliną – 4,69 Lt.

„Orlen Lietuva“ skelbia, kad praėjusią savaitę orientacinė didmeninė A95 benzino kaina siekė 4,40 Lt/l. Balandžio viduryje ši kaina buvo 4,24 Lt/l. O liepos viduryje didmeninė kaina - apie 4,49 Lt/l.

Šoktelėjo ir didmeninė dyzelino kaina: praėjusią savaitę orientacinė didmeninė kaina siekė 4,06 Lt/l. Dar savaitę prieš – 4,04 Lt/l. Liepos antroje pusėje – 4,08 Lt/l. Tiesa, balandžio viduryje kaina buvo nukritusi iki 3,91 Lt/l.

Vis brangiau gyventojai pildosi ir dujas. Didmeninė dujų kaina stabiliai stiebiasi į viršų. Praėjusią savaitę vidutinė didmeninė kaina siekė 1,89 Lt/l. Dvi savaites prieš – 1,83 Lt/l ir 1,76 Lt/l. Per pastarąjį pusmetį mažiausia didmeninė kaina buvo birželio antrą savaitę. Tuomet ji siekė 1,65 Lt/l.

Pasaulinę kainą kilstelėjo baimės dėl Egipto

Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis pastebi, kad pasaulinė „Brent“ naftos kaina buvo šiek tiek išaugusi ir viršijo 110 JAV dolerių už barelį kartelę dėl neramunų Egipte.

„Padidėjusi naftos kaina buvo susijusi ne su realiu tiekimo sutrikimu, bet daugiau su baime, kad politiniai ir pilietiniai neramumai Egipte gali virsti į naftos tiekimo sutrikimą ir išplisti po kaimynines šalis Artimuosiuose Rytuose“, - teigė jis.

Analitikas pastebi, kad ketvirtadienį vėl šiek tiek pasaulinė naftos kaina sumažėjusi: „Tai reiškia, kad rinkos dalyviai nesitiki, kad tie neramumai pasieks tokį mastą, kad galėtų ilgam sutrikti naftos eksportas iš Egipto. Juolab, kad Egiptas nėra toks didelis eksportuotojas“.

„Swedbank“ ekonomistas prognozuoja, kad ateityje pasaulinė naftos kaina turėtų mažėti.

„Žiūrint į realią gavybą ir atsargas, prognozuoti, kad naftos kaina išliks padidėjusi artimiausiais mėnesiais, prielaidų nėra“, - sakė jis.

Banko specialistai numato, kad artimiausiais mėnesiais naftos kaina sieks apie 105 JAV dolerius už barelį, o kitais metais dar labiau mažės.

„Visi veiksniai rodo, kad naftos pasiūla didėja greičiau nei paklausa ir yra daugiau prielaidų naftos pigimui nei brangimui, - pastebi analitikas. - Neskaitant Egipto problemos, mes matėme atvirkštines tendencijas: naujas Irano premjeras aiškiai leido suprasti, kad sieks pakeisti pasaulio požiūrį į Irano branduolinę programą ir nori, kad būtų atstatytas naftos eksportas iš Irano. Tai dar labiau padidintų naftos rinkoje pasiūlą“.

Todėl tikėtis, kad pasaulinė naftos kaina priartės iki 130 JAV dolerių už barelį, kaip buvo pernai metais, N. Mačiulis nesiūlo, nes tam prielaidų nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)