„Delfi“ šią savaitę rašė, kad Karoliniškėse statybvietės pamatų duobėje, kur visai neseniai pradėtos naujo verslo centro statybos, matyti stovintys du automobiliai. Kaip paaiškėjo, adresu Laivės pr. 36 sausį buvo pradėtas statyti verslo centras pavadinimu „Freedom36“. Šio projekto užsakovas – įmonė „Karklita“.

Susisiekus su įmonės generaliniu direktoriumi Aurimu Martinkėnu, šis aiškino, kad sklype matomi ir nuotraukose užfiksuoti automobiliai, susiję su anksčiau ten veikusia saugoma automobilių stovėjimo aikštele, kurią tuometinis operatorius nuomojosi iš tos pačios įmonės „Karklita“.

„Automobilių savininkai nežinomi – jų ieškojo automobilių stovėjimo aikštelių operatorius, anksčiau nuomojęsis minėtą sklypą. Buvo kreiptasi į policiją ir į Vilniaus miesto savivaldybę, tačiau savininkų nustatyti nepavyko.

Automobiliai piktybiškai laikomi bendrovės sklype, jų savininkų paieškos procedūra vykdoma toliau“, – pasakojo jis bei pridūrė, kad neradus savininkų buvo pradėti kasimo darbai, mat tiesiog patraukti iš sklypo transporto priemonių negalima, nes yra pasibaigęs šių automobilių eksploatavimo laikas.

Vilniuje vykstančiose statybose pamatų duobėje atsidūrė du automobiliai

Laiko davė iki vasario 23 dienos

Sostinės savivaldybė ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriame ragina neeksploatuojamų (nenaudojamų), be priežiūros paliktų transporto priemonių savininkus jomis pasirūpinti ir kuo skubiau jas pašalinti iš bendrojo naudojimo vietų.

„Be priežiūros paliktos stovėti transporto priemonės ne tik apriboja kitų vairuotojų galimybes naudotis bendromis vietomis automobiliams statyti, bet yra ir opi problema aplinkosauginiu požiūriu.

Vadovaujantis Administracinių nusižengimų kodeksu, neeksploatuojamas transporto priemones bendrojo naudojimo vietose laikantiems asmenims gali būti skiriama bauda nuo 70 iki 140 eurų (už pakartotinį nusižengimą – baudą nuo 140 iki 300 eurų). Be to, teismo sprendimu tokios transporto priemonės gali būti konfiskuojamos“, – rašoma pranešime.

Savivaldybė informavo, kad bus vykdomos neeksploatuojamų transporto priemonių, kurios neturi savininkų (ar kurių savininkai nėra žinomi) pripažinimo bešeimininkiu turtu procedūros, kurių metu automobiliai bus perimami savivaldybės žinion – nuvežami ir saugomi, kol atsiras savininkas arba teismas priims sprendimą dėl jų pripažinimo bešeimininkiu turtu.

„Automobilių savininkų prašome iki 2020 metų vasario 23 dienos transporto priemones patraukti iš bendrojo naudojimo vietų, priešingu atveju automobiliai bus nuvežti priverstinai“, – nurodoma pranešime.

Daugiausiai – Šeškinėje

Taip pat pateikiamas planuojamų priverstinai nuvežti transporto priemonių sąrašas.

Jame iš viso 56 transporto priemonės, tarp kurių – „Audi“, BMW, „Chrysler“, „Dacia“, „Ford“, „Iž“, „Jeep“, „Kia“, „Mazda“, „Mercedes-Benz“, „Mitsubishi“, „Nissan“, „Opel“, „Peugeot“, „Renault“, „Rover“, „Saab“, „Škoda“, „Suzuki“, „Toyota“, „Volvo“ ir „Volkswagen“ automobiliai.

Taip pat nurodomos jų spalvos. Dalis transporto priemonių neturi valstybinių registracijos numerių.

Savivaldybė pateikė visų automobilių buvimo vietas, o daugiausiai jų galima rasti Šnipiškėse, Karoliniškėse, Žirmūnuose ir Naujininkuose. Dvi transporto priemonės be priežiūros paliktos ir Senamiestyje (S. Skapo ir Filaretų gatvėse).


Galėtų ne tik policija

Siekiant užtikrinti saugų ir sklandų transporto priemonių eismą, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas šią savaitę pateikė Administracinio nusižengimų kodekso (ANK) pataisas, kurios suteiktų savivaldybių pareigūnams teisę patraukti neleistinoje vietoje paliktus automobilius.

„Priėmus įstatymo pataisas patraukti paliktą transporto priemonę bus suteikta teisė ne tik policijos, bet ir savivaldybės pareigūnams, jei transporto priemonė palikta vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles draudžiama sustoti ir stovėti ar fiksuotas važiavimo tvarkos gyvenamosiose zonose ir kiemuose pažeidimas.

Šiuo metu savivaldybės pareigūnai už ANK numatytus kelių eismo taisyklių pažeidimus gali tik surašyti administracinių nusižengimų protokolus ir nagrinėti administracinių nusižengimų bylas, tačiau neturi teisės priverstinai nuvežti transporto priemonę. Patraukti transporto priemonę gali tik policija ir tik tuomet, kai nustato, kad padarius administracinį nusižengimą trukdoma saugiam eismui, keliama grėsmė sveikatai ar gyvybei arba kitaip pažeidžiamos kitų asmenų teisės. Vis tik policija ne visuomet turi laiko ir reikiamų resursų naudotis šia įstatymo suteikta teise, todėl suteikus tokią pat galimybę ir savivaldybėms, būtų geriau užtikrintas kelių eismo taisyklių laikymasis“, – rašoma Seimo nario pranešime.

Mykolas Majauskas

M. Majauskas teigė, kad išplėtus savivaldybės teises, problema būtų sprendžiama efektyviau, o policijos pareigūnai galėtų daugiau dėmesio skirti sunkesnių administracinių nusižengimų ir nusikalstamų veiksmų prevencijai ir tyrimui. Todėl šią iniciatyvą palaiko ir Policijos departamentas.

„Svarbu pabrėžti, kad ši priemonė ne tik padės kurti saugesnį ir sklandesnį eismą, bet ir užtikrins savalaikį viešųjų paslaugų teikimą. Pavyzdžiui, gaisrinėms, greitosios pagalbos, policijos automobiliams ar šiukšliavežėms mašinoms įvažiavimui į gyvenamąsias zonas ir kiemus bus mažiau nenumatytų trikdžių. Tuo pačiu tai kirs ir per piktybinių pažeidėjų „naglumą“, kurių neatgraso piniginės baudos ir kurie neretai palieka transporto priemones net ant pėsčiųjų perėjų ar tiesiog blokuoja transporto priemonių eismą“, – cituojamas M. Majauskas.

Teikiamą įstatymo projektą pasirašė trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose išrinkti Seimo nariai. Kartu su TS-LKD frakcijos atstovu Mykolu Majausku, išrinktu Vilniaus miesto Senamiesčio vienmandatėje apygardoje, projektą teikia ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovas Gediminas Vasiliauskas, išrinktas Kauno Petrašiūnų vienmandatėje apygardoje ir Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Gintaras Vaičekauskas, išrinktas Klaipėdos Pajūrio vienmandatėje apygardoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)