Savaitgalį – kelerių metų rekordas

UABPalangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus paskaičiavo, kad per septynerius jo darbo metus tiek šiukšlių kurorte, kiek jų surinkta per praėjusį savaitgalį, dar nebuvo.

„Toks įspūdis, kad šitiek žmonių kurortas seniai bebuvo regėjęs, - sakydamas, kad geriausia miesto svečių apskaita – paliktos šiukšlės, kalba K.Skierus. – Šį darbą dirbu jau septintą sezoną, bet dar niekada iki šiol neteko išvežti tiek atliekų. Šeštadienio vakarą, nuo S.Dariaus ir S.Girėno gatvės iki Gelbėjimo stoties Palangoje pririnkome atliekų, kurios vos tilpo į dvi priekabas. O to, kad šiukšlių į Šventąją tektų važiuoti du kartus, apskritai nėra buvę“.

Vienadieniai – pavojingesni

Tačiau kalbėdamas apie vienos dienos poilsiautojus komunalininkas sako, jog jie – vietos verslininkams taip pat yra naudingi.

„Ypač tai pasakytina apie smulkųjį verslą. Žinoma, į koncertus ar restoranus vienai dienai atvykstantieji nevaikšto, viešbučių neužsisako, bet smulkių prekių, gėrimų ar užkandžių vis tiek perka. Visų poreikiai yra skirtingi, reikia tai įvertinti, - sako K.Skierus. - Visi poilsiautojai (tiek vienadieniai, tiek ilgesniam laikui apsistojusieji) atvyksta atsipalaiduoti. Tad nenuostabu, kad vienadieniai yra tam tikra prasme pavojingesni. Jie per vieną dieną stengiasi atsigriebti – pramogauja visomis prasmėmis. Pavyzdžiui, ilgesniam laikui atvykusieji turi laiko ir pailsėti prie jūros, ir pasėdėti kavinėje. Vienos dienos poilsiautojai neturi laiko ilsėtis palengva: greitai pasimaudo, greitai svaiginasi alkoholiu, o po to krečia eibes, daro slogų įspūdį aplinkiniams“.

Veža, kad turėtų kuo užsiimti

UAB „Raseinių autobusų parkas“ autobusų stoties administratorė Rita Milašienė sako, kad vienos dienos kelionės į Palangą yra organizuojamos, bet vykstančiųjų ne visada atsiranda.

„Paprastai šias keliones renkasi vyresnio amžiaus raseiniškiai. Todėl, norėdami paskatinti jaunimą vasarą pakeliauti, pailsėti pajūryje, taikome akciją – vežame ir atgal jaunus žmones parvežame už simbolinį 7 eurų mokestį. Tačiau ir tuo raseiniškiai nesusigundo“, - sako Raseinių autobusų stoties administratorė.

Raseiniškiai į Palangą yra raginami vykti skelbiant apie šį reisą vietos spaudoje. Iš Raseinių 30-50 vietų autobusas (kai susirenka pakankamas kiekis keleivių) išvyksta 7 valandą ryto, iš kurorto poilsiautojai surenkami 18 val. Ši kelionė raseiniškiams atsieina 9 eurus. Tokius reisus „Raseinių autobusų parkas“ organizuoja keleri metai. Tačiau šiemet pageidavimai vykti į pajūrį pasipylė tik pastarosiomis dienomis – kai atšilo oras. Dažniausiai grupė pageidaujančiųjų dieną pailsėti Palangoje susirenka savaitgaliui. R.Milašienė sako, kad šio reiso kaina yra perpus mažesnė nei keleiviams tenka mokėti važiuojant įprastu maršrutiniu autobusu. Todėl atsiranda tokių, kurie vyksta tik į vieną pusę – Palangoje pasilieka ilgesniam laikui.

Plungiškiai ir telšiškiai vyksta patys

Plungės ir Telšių autobusų transporto įmonių administracijos pasisako vienodai – per šiuos miestus kursuoja tiek daug autobusų, kad organizuoti papildomo reiso vienadieniams turistams paprasčiausiai neapsimoka.

„Yra daug per Plungę pravažiuojančių autobusų, tad tokio reiso mums net nebūtų kur įsprausti. Seniai, gal prieš aštuonerius metus, buvo tiesioginis reisas Plungė-Palanga, bet ir šį teko panaikinti – nepasiteisino“, - sako UAB „Plungės autobusų parkas“ direktorius Rimantas Kmieliauskas.

„Tokius reisus pas mus užsisako tik kolektyvai. Dabar tokie laikai, kai daugelis turi automobilius ir mums nebeverta tokios veiklos vykdyti. Netgi buvusį maršrutą Telšiai-Šventoji teko iš pradžių sumažinti iki vieno reiso per dieną, o vėliau – visai nutraukti. Nebuvo paklausos“, - antrina bendrovės „Telšių autobusų parkas“ ekonomistė Audronė Lečkauskienė.

Tauragiškiai vyksta nuolat

UAB „Tauragės autobusų parkas“ administratorė Aušra Juciuvienė patikino, kad tauragiškiai į Palangą autobusais vyksta kasmet jau nuo seno.

„Šis reisas organizuojamas tik savaitgaliais. Iš Tauragės išvažiuojame 7.30 val., iš Palangos tuo pačiu autobusu grįžtame 19 val. Už visą kelionę prašome 10 eurų, įprastu maršrutiniu autobusu važiuojant į vieną pusę tektų mokėti 9.30 Eur. Norinčiųjų pailsėti prie jūros Tauragėje netrūksta. Turime įvairaus dydžio autobusų, tad važiuojame net ir tada, kai norą pareiškia vos 15 tauragiškių“, - pasakoja A.Juciuvienė.

Pasak tauragiškės, daugumą šitaip keliaujančiųjų yra vidutinio amžiaus žmonės, jaunimas tokį kelionės būdą renkasi retai. Pašnekovė atskleidžia, kad, kai oras – geras, į Palangą iš Tauragės pajuda net keli didieji autobusai. Taip nutiko ir praėjusį šeštadienį – į mūsų kurortą atlingavo net du penkiasdešimties vietų autobusai.

Surenka net iš namų

Šiauliškiai, keliaujantys dienos poilsiui Palangoje, kelyje praleidžia keturias valandas.

„Iš Šiaulių keleivius pradedame rinkti apie 6.30 val. Po pusvalandžio autobusas pajuda Palangos link – kelionė į vieną pusė užtrunka dvi valandas. Grįžtant atgal laukia ta pati procedūra. Todėl iš kurorto į namus pajudame 18 val., - atskleidžia UAB „Busturas“ autobusų stoties viršininkė Asta Venislovaitė. – Šis reisas organizuojamas apie penkerius metus, bet jis – nereguliarus. Mat norime, kad jis bendrovei būtų naudingas, o ne nuostolingas. Todėl į Palangą nevežame tol, kol nesusirenka mažiausiai 20 keleivių. Mažų autobusų nesiunčiame – ekonomistų skaičiavimu, toks reisas neatsipirktų“.

Pašnekovės teigimu, taip į kurortą keliauja arba pagyvenę šiauliškiai, arba jaunos šeimos su vaikais. Mat „Busturas“ pastarosioms taiko savotišką nuolaidą – už vaiką iki 5 metų pinigų apskritai nereikia mokėti. Suaugusiajam už kelionę į abi puses „Busturas“ prašo 10 eurų, nors įprasta kaina į vieną pusę – apie 9 eurus. Todėl A.Venislovaitė daro išvadą, kad vienos dienos kelionei ryžtasi tie, kurie taupo pinigus: vaikams nori parodyti jūrą, iš namų prisideda krepšius maisto ir sumokėję mažiau nei pusę kainos pailsi, papramogauja.

Tokie poilsiautojai – nuostolingi

Šarūnas Vaitkus
Palangos meras Šarūnas Vaitkus sako, kad tokie poilsiautojai miestui yra problema.

„Bet kuris į kurortą atvykstantis svečias yra laukiamas, bet šitaip atvykstantieji naudos duoda mažai - niekur neapsistoja, „pagalvės“ mokesčio nemoka, nieko neperka, atsiveža maisto, gėrimų, o kuopti jų paliktas atliekas, valyti tualetus juk reikia“, - teigia kurorto galva.

Tad nebūtų nuostabu, jeigu kitais metais vasaros sezono metu, kai bus atsisakyta taip vadinamo „pagalvės“ mokesčio ir įvesta įvažiuojančių turistų apskaita, papildomo mokesčio sulauks ir vienadieniai poilsiautojai.

Palangos verslininkas Žilvinas Jacka, siūlantis apgyvendinimo paslaugas poilsiautojams, įsitikinęs, kad taip į kurortą atvykstantieji – nuostolingi.

„Atvažiuoja vienai dienai, pailsi, papramogauja, pavalgo iš namų atsivežto maisto ir išvažiuoja. Mums jie – nenaudingi“, - sakė vietos verslininkas.