Svarstoma galimybė sykiu įdiegti ir dviračių nuomos sistemą „bike sharing“.

Abi sistemas pajūrio gyventojams ir svečiams siūlo viena Vilniaus bendrovė, tačiau Klaipėdos miesto savivaldybė praėjusiais „Darnaus judumo“ metais jau pradėjo rengti savą dviračių dalinimosi sistemos įdiegimo projektą.

„Tiesa, Klaipėdos miesto dviračių dalinimosi sistema startuos geriausiu atveju šių metų rugsėjį, o realiai – kitais metais. Jeigu ta bendrovė ją įdiegs greičiau, vėliau galės konkuruoti su miesto dviračiais, tačiau dėl to turės nuspręsti Taryba“, – po susitikimo sakė mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

Automobilių dalinimosi sistema, anot pašnekovo, Klaipėdoje yra itin reikalinga.

„Ji vertinama kaip viešojo transporto alternatyva. Skaičiuojama, kad vienas šioje sistemoje dalyvaujantis automobilis gali pakeisti 12 asmeninių automobilių. Dažnai į darbą važiuojame mašina vien todėl, kad dienos metu per trumpą laiką reikia nuvažiuoti kur nors į kitą miesto galą, o autobusu tai padaryti nepatogu. Žinodamas, jog bet kuriuo metu galiu iš taško A į tašką B nuvažiuoti, „car sharing“ sistemos automobiliu ir man nereikės jo grąžinti į vietą, iš kurios paėmiau, aš į darbą važiuosiu viešuoju transportu“, – aiškino A. Šulcas.

Pasak mero pavaduotojo, dar pernai buvo paskelbtas kvietimas teikti automobilių dalijimosi paslaugą. Į kvietimą atsiliepė minėta bendrovė, tačiau per metus ji nespėjo sistemos įgyvendinti. Tad paslaugos teikimas turėtų startuoti nuo gegužės 1 dienos.

Pasitarime buvo kalbėta ir apie automobilių dalijimosi sistemoje dalyvaujančių transporto priemonių stovėjimo apmokestinimą. Sistemą diegianti įmonė pageidauja lengvatos arba visiško atleidimo nuo prievolės mokėti rinkliavą už stovėjimą mokamose zonose.