Taksi verslu užsiimantys verslininkai teigia, kad taksi vairuotojai nesibaido naujametinės nakties ir įprastai į gatves šią naktį išrieda daugiau taksi automobilių, tačiau kantrybe norintys patogiai grįžti į namus ar pasiekti miesto centrą taip pat turi pasikaustyti.

IĮ „Oryo“ ir mobiliosios programėlės „eTaksi“ vadovas Andrius Norkaitis teigė, kad naujametinę naktį didžiausias darbas vairuotojams prasideda po 12 val. nakties. Vieni pradeda važiuoti į miesto centrą, kiti – grįžta namo.

„Visa naktis aktyvi, tačiau kuo arčiau ryto, tuo aktyvumas mažėja“, - teigė jis.

Paklaustas, kiek su taksi norintys važiuoti gyventojai turės laukti, kol jų užsakymas bus priimtas, A. Norkaitis spėlioti nenorėjo: „Taksi automobilių laisvumas keičiasi kiekvieną minutę. Jei kviečiant vienu metu automobilio nėra, tai po 10 minučių jau gali būti“.

Įspėja dėl išankstinio užsakymo

Vis dėlto pašnekovas siūlė pasiruošti laukti ir apsiginkluoti kantrybe, nes pirmą kartą pabandžius išsikviesti taksi automobilį gali ir nepavykti.

„Srautas bus milžiniškas, o automobilių kiekis yra ribotas. Visi dirbs ir stengsis kuo greičiau aptarnauti klientus“, - kalbėjo pašnekovas.

A. Norkaitis davė patarimą keleiviams: kai šie išsikviečia taksi automobilį, gyventojai turėtų būti pasiruošę iškart įsėsti į automobilį.

„Kad vairuotojams nereikėtų laukti, kol keleiviai dar su kitais atsisveikina. Kiekvienas 10 min. laukimas vairuotojui reiškia pradelstą darbo laiką ir kartu ilgesnį laukimą kitiems keleiviams. Taigi, jei keleiviai patys pasistengtų, būtų galima viską geriau padaryti“.

A. Norkaitis taip pat siūlė nesivarginti bandant iš anksto užsisakyti taksi. Pasak jo, išankstinių užsakymų niekas naujametinę naktį nepriima.

„Neįmanoma užtikrinti, kad vairuotojas būtų laiku, nes gal bus ką tik nuvežęs keleivį kitame gale miesto, o gali būti ir per anksti užsakymą baigęs. Naujųjų metų naktį nei vienas (vairuotojas – red.) negali laukti“, - pabrėžė pašnekovas.

Siūlo rūpintis iš anksto

Nors „eTaxi“ atstovas įspėjo dėl galimų sunkumų iš anksto užsisakyti taksi automobilį, sostinėje paslaugas teikiančios „Smart Taxi“ vadovas Vytautas Reisas išankstinį užsakymą mato kaip iššeitį.

Jo vadovaujama kompanija tokius užsakymus priima iš anksto. Taip pat pašnekovas paminėjo, kad rekomenduojama keleiviams taksi automobilius kviesti internetu ar mobiliąja aplikacija. Taip lengviau paslaugų teikėjams valdyti srautus. Iš anksto neišsikvietusiems taksi gyventojams pašnekovas siūlė taksi pradėti rūpintis jau valanda iki planų išvažiuoti.

„Be to, naujametinę naktį visi siunčia žinutes, skambina telefonu, tai galimi ir ryšio trikdžiai kviečiant taksi“, - paminėjo jis.

Taksi verslu užsiimantis verslininkas teigė, kad naujametinę naktį taksi automobilių paklausa išauga kelis kartus.

„Jei pasakyčiau keturiais šimtais procentų, tikriausiai nepameluočiau“, - kalbėjo jis.

Pasak pašnekovo, automobiliai nuolat zuja gatvėmis jau nuo 19 val. Naujųjų metų nakties išvakarėse.

„Ir visą aktį šventė nesibaigia. Gal tik paryčiais prasideda ramesnis metas“, - teigė jis.

V. Reisas pasakojo, kad įprastai į gatves naktimis išrieda ne visi jo vadovaujamos įmonės automobiliai, tačiau naujametinę naktį po sostinę važinės visi. Iš viso įmonė administruoja 43 taksi automobilius.

„Įprastomis dienomis neišvažiuodavo visi automobiliai dėl techninių priežasčių. Keletas automobilių buvo techniniame aptarnavime ir norėjome juos spėti paruošti iki naujų metų“, - kalbėjo pašnekovas.

Naujų metų naktį ne su savo automobiliu grįžti žadantys gyventojai turėtų pasikaustyti ne tik kantrybe dėl taksi automobilio iškvietimo, bet ir storesne pinigine. Taksi paslaugos gali būti teikiamos kiek didesniu – naujametiniu tarifu. Pavyzdžiui, „Smart Taxi“ vadovas teigė, kad įprastomis naktimis keleiviams yra taikomas 2,99 Lt/km tarifas. Naujųjų metų naktį jis sieks 4,5 Lt.

Susisiekus su taksi įmonės „Ekipažas“ dispečere ši informuoja, kad Naujųjų metų naktį bus taikomas 3 Lt/km tarifas. Įprastinis – 2 Lt. Išankstinių užsakymų bendrovė nepriima.

Mažiau automobilių ir dėl euro

Neseniai Vilniuje savo veiklą pradėjusio estiško startuolio „Taxify“ vadovas Lietuvoje Mantvydas Vaičiūnas siūlė klientams apsišarvuoti kantrybe ir būti pasiruošusiams už taksi paslaugas naujametinę naktį sumokėti beveik dvigubai nei įprastai. Vis dėlto, pasak jo, kai kurie taksi paslaugų teikėjai kainų gali ir nekeisti, nes ir per Kalėdas ne visi didino tarifus.

M. Vaičiūnas prasitarė, kad šių naujų metų šventę taksi laukiantiems klientams apsunkinti dar vienas veiksnys. Tai – euro įvedimas.

Išmaniųjų telefonų programėlės, jungiančios kai kuriuos sostinės taksi vairuotojus, atstovas teigė, kad bendraujant su taksi vairuotojais pastebima, kad kai kurie jau užsakyti naujametinei nakčiai didžiųjų bankų, kurie ruošis sklandžiam euro įvedimui.

Kita taksi vairuotojų problema naujų metų pirmąją naktį – atsiskaitymai litais ir eurais.

Pasak M. Vaičiūno, kai kurie taksi vairuotojai, bijodami, kad neturės grąžos eurais, netgi planuoja 12 val. nakties baigti savo darbus.

DELFI primena, kad Euro įvedimo įstatyme yra numatytos išimtys, kai pardavėjas ar paslaugos teikėjas gali grąžą atiduoti litais, tačiau tai akcentuojama kaip išimtis, o ne priežastis taisyklei.

Išimtis galioja automatinės prekybos vietoms, kur nėra kasininko, viešojo transporto priemonėms ir taksi, kur atsiskaitant litais grąža gali būti duodama ir litais, o atsiskaitant eurais grąža turi būti duodama eurais.

Primena taksi stabdymą gatvėje

16 automobilių sostinėje turinčios įmonės „Jazzexpress“ verslo plėtros vadovas Dmitrijus Borisenka teigė, kad nemato problemų dėl įvedamo euro ir darbo dvejomis valiutomis. Naujametinę naktį žadama taikyti įprastinį tarifą - 2,5 Lt/km.

„Vairuotojai turės dvi valiutas. O šiaip dirbsime įprastu ritmu. Su skambučių srautais, tai labai sunku suplanuoti, bet užimtumas bus tikrai didelis ir gali tekti ilgai laukti“, - kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, galbūt klientams netgi bus kartais paprasčiau „susigauti“ taksi automobilį gatvėje nei jį išsikviesti telefonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)