Taip pat trečiadienį priimtame nutarime numatoma, kad NATO viršūnių susitikimo dalyviai, pateikę renginio dalyvio statusą patvirtinantį dokumentą su užklijuotu specialiu lipduku, pasiruošimo renginiui dienomis liepos 7–9 dienomis taip pat gali viešuoju transportų vykti nemokamai.

Galiausiai, savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ buvo įpareigota, kad NATO viršūnių susitikimo Vilniuje organizatoriams iki liepos 6 d. būtų išduoti specialūs lipdukai, klijuojami ant renginio dalyvio identifikavimo pažymėjimo.

Vilniaus savivaldybės eismo organizavimo vedėjas Rimantas Baravykas tvirtino, kad sprendimas leis pagerinti miesto įvaizdį ir bus „šiokia tokia dovana" vilniečiams ir miesto svečiams. Tačiau, pasak jo, dėl šio sprendimo sostinė neteks apie 200 tūkst. eurų pajamų.

„Tam yra poreikis lėšų. Pagal daugiametį pasižiūrėjimą, viena nemokamo važiavimo diena miestui kainuoja apie 44 tūkst. eurų negautų pajamų, tai už keturias dienas negausime 176 tūkst. pajamų. Pagal planuojamų dalyvių skaičių, 3 tūkst., matome, kad tas kainuotų mums irgi apie 24 tūkst. Bendroje sumoje miestas negautų apie 200 tūkst. eurų pajamų", – savivaldybės tarybos posėdžio metu teigė R. Baravykas.

„Bet kaip minėjau, mes pagerintume tiek vilniečiams, tiek svečiams susisiekimą mūsų mieste", – pažymėjo jis.

Tuo tarpu sostinės meras Valdas Benkunskas akcentavo, kad nemokamas viešasis transportas yra viena iš priemonių, kaip miestiečiams susitvarkyti su nepatogumais viršūnių susitikimo metu.

„NATO viršūnių susitikimas lems, kad Vilnius bus viso pasaulio dėmesio centre, bet turėsime tam tikrų nepatogumų. Čia viena iš priemonių, kuri padės miestiečiams susitvarkyti, nemokamai judant viešuoju transportu, ypač aplink Senamiestį", – sakė V. Benkunskas.

ELTA primena, kad liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas, kurio metu sostinėje numatomi eismo ribojimai ir kiti, įprastam miestiečių gyvenimo ritmui įtakos turintys pokyčiai. Vilniaus miesto savivaldybė kviečia gyventojus iš anksto planuoti savo keliones minėtomis dienomis.

NATO viršūnių susitikimo metu eismo ir judėjimo ribojimai apims Senamiestį, Vilniaus oro uosto, atskiras Naujamiesčio seniūnijos teritorijas, taip pat Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ prieigas. Kai kurie rajonai ar gatvės bus uždaromi visiškai, kai kur – laikinai, todėl gyventojai bus kviečiami susipažinti su detalesne informacija artėjant susitikimui.

Riboto patekimo zonose bus galima judėti tik pėsčiomis, bus uždarytas visų transporto priemonių judėjimas, įskaitant ir dviračius, elektrinius paspirtukus, todėl gyventojai ir verslas raginami apsirūpinti reikiamomis priemonėmis iš anksto.

Šiose zonose veikiantis verslas galės vykdyti veiklą su tam tikromis išimtimis, kurios apima prekybą ir kitą veiklą lauke. Ribojimai lauko prekybos vietoms, kavinėms, bus pateikti artėjant renginiui.

Patekti į gydymo įstaigas, maldos namus, ugdymo (darželius) ar kitas įstaigas, kurios įsikūrusios riboto judėjimo teritorijoje, bus galima tik pėsčiomis.

Specialiojo transporto ribojimai

Atliekų vežėjai pasirūpins konteinerių išvalymu prieš pat eismo ribojimų įvedimą. Į uždarytas teritorijas nebus leidžiama įvažiuoti taksi, pavežėjams, pašto siuntų išvežiotojams, kurjeriams. Į šias teritorijas patekti galės tik specialus transportas, su leidimais: policija, Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT), greitosios medicinos pagalba (GMP) ir ugniagesių tarnyba, miesto avarinės tarnybos.

Viešasis transportas prie Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ bus apribotas liepos 11–12 d., Senamiestyje transporto judėjimas nebus galimas liepos 10–12 d. Viešasis transportas vyks į autobusų ir geležinkelio stotis, tačiau gali būti pakeisti judėjimo maršrutai, apvažiuojant Senamiestį ar tam tikras gatvių atkarpas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją