Dabar neįgaliesiems skirtoje vietoje automobilį gali statyti tik tie, kuriems nustatytas ne didesnis kaip 30 procentų darbingumo lygis arba didelių specialiųjų poreikių lygis. Anksčiau tai atitiktų 1 invalidumo grupę.

Tačiau dalis sunkiai judančių, bet turinčių didesnį darbingumo lygį neįgaliųjų prarado teisę į tą lengvatą.

Panevėžietis pensininkas Jurijus Šimonenka prieš daug metų buvo pripažintas 2 grupės invalidu visam gyvenimui. Dėl stuburo patologijos ir kitų ligų sunkiai judantis vyras savo automobilį, pažymėtą ženklu „Neįgalusis“, iki šio nemokamai palikdavo net tik tam skirtose vietose, bet ir mokamose aikštelėse.

Tačiau šiemet spalio pradžioje pastatęs automobilį prie miesto centrinio turgaus esančioje mokamoje aikštelėje buvo paprašytas sumokėti du litus.
Kaip tikino panevėžietis, kontrolierė jam paaiškino, kad čia nemokamai automobilį gali palikti tik neįgalieji, netekę 80 procentų darbingumo, t. y. turintys labai didelė negalią.

J.Šimonenka nesispyriodamas sumokėjo. Pensininkas sakė nenorintis pyktis su įstatymais, bet juokavo, kad jų leidėjai nelabai protingi.
„Turintieji labai sunkią negalią dažniausiai net negali vairuoti automobilio. Pavyzdžiui, mano anūkė yra netekusi 75 procentų darbingumo. Ji pati negali paeiti, ją reikią maitinti, sušukuoti“, – kalbėjo jis.
Žmonių su negalia sąjungos Panevėžio skyriaus vadovė Regina Novikienė sakė, kad valdžia ir vėl perlenkė lazdą.

Pasak jos, ne vienas sunkiai judantis žmogus neteko teisės statyti automobilį mokamoje aikštelėje nemokamai. Pagal naująją tvarka, jie negali statyti ir neįgaliesiems skirtose vietose prekybos centrų ir įstaigų aikštelėse. Skirtumas tik tas, kad pastarosiose jų bent jau kol kas niekas nebaudžia, o štai mokamose – lupa pinigus.

„Pavyzdžiui, vienas mūsų organizacijos narys yra netekęs kojos. Jis turi kojos protezą, vaikšto pasiremdamas ramentais ar lazda. Taigi jam iš tiesu sunku judėti. Tačiau vyrui nustatytas didesnis, kaip 30 procentų neįgalumo lygis, tad jis automobilį privalo palikti sveikiesiems skirtose vietose“, – kalbėjo R.Novikienė.

R.Novikienės nuomone, įstatymų leidėjams dar kartą patvirtino netobulą tvarką.

Žada fotografuoti pažeidėjus

Bendrovės „Panevėžio gatvės“ rinkliavos tarnybos viršininkas Vidas Čemolonskis patvirtino, kad dabar jie prašo dviejų litų ir iš tų neįgaliųjų, kuriems anksčiau leisdavo statyti nemokamai.
„Kai kurie neįgalieji nepatenkinti, bet mes vadovaujamės įstatymais“, – sakė jis.
Pagal naująją tvarką, nemokamai savo transporto priemonę gali statyti tie neįgalieji, kurie patys vairuoja automobilį ir kuriems yra nustatytas 0–30 procentų darbingumo lygis arba didelių specialiųjų poreikių lygis.

Mokėti nereikia sveikiems vairuotojams, kurie veža neįgalųjį, kuriam nustatytas 0–25 procentų nedarbingumo lygis arba didelių specialiųjų poreikių lygis, ar sunkus neįgalumo lygis.
Išimtys padarytos specialiųjų tarnybų ir kai kurių institucijų transportui.
„Anksčiau turgaus prekeiviai, turinys neįgalumą, sustatydavo automobilius į mokamas vietas nemokamai, nepriklausomai nuo negalios sunkumo. Dabar jiems tenka mokėti“, – kaip pavyzdį pateikė V.Čemolonskis.

Jis pasakojo, kad ketinama pasekti Kauno pavyzdžiu ir su įstatymų pažeidėjais, t. y. atsisakančiais mokėti už automobilio stovėjimą, kovoti pasitelkus fotoaparatą.
Pažeidėjo automobilis bus nufotografuotas, vairuotojas gaus įspėjimą, kad per 10 dienų turi susimokėti. Jeigu to nepadarys, bus perduotas policijai.

Panevėžyje rinkliavą už automobilių stovėjimą renka 14 darbuotojų. Šiais metais nuo sausio iki spalio mėnesio surinkta 249 tūkstančiai 83 litai. Pernai per tą patį laikotarpį surinkta daugiau – 319 tūkstančių 670 litų.

Bendrovės „Panevėžio gatvės“ vadovas Gintaras Petrauskas patikino, kad atmetus visas su rinkliavomis susijusias išlaidas metų gale miesto biudžetas papildomas keliomis dešimtis tūkstančių litų.

Su kortele neprašys mokėti visoje ES

Naujosios tvarkos autorė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija stebisi, kodėl neįgalieji vėl nepatenkinti. Ministerija teigia, kad tvarka buvo pakeista atsižvelgiant į neįgaliųjų organizacijų (Žmonių su negalia sąjungos, Paraplegikų asociacijos, Žmonių su stuburo pažeidimais asociacijos, Neįgaliųjų draugijos ir kt.) prašymą.

Šių organizacijų atstovai siūlė susiaurinti ratą neįgaliųjų, turinčių teisę naudotis skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“, kitaip sakant, statyti automobilius tam skirtose vietose.
Tiek prekybos centrų, tiek įstaigų aikštelėse, tiek mokamose aikštelėse nemokamai automobilius turintys teisę statyti neįgalieji vietoj įprasto ženklo „Neįgalusis“ gali vežiotis neįgalių asmenų automobilių statymo kortelę, galiojančią visoje Europos Sąjungoje.