„Nebežinau, ką daryti, nusviro rankos, gal „Facebook“ visagalis padės. Paskutinė viltis. Dirbau įmonėje VšĮ „Vilnius veža” beveik metus. Viskas buvo super. Kolektyvas, darbas, ir visa kita. Bet... Nuo kovo mėnesio aš ir mano kolegos negavome sąžiningai uždirbto atlyginimo. Vis prašė palaukti, žadėjo, kad viską sumokės. Po 3 mėn. darbo be užmokesčio buvome priversti palikti įmonę, nes nebebuvo darbo sąlygų“, - savo istoriją pasakoja ji.

Mergina DELFI patvirtino, kad įsiskolinimas su jai priklausančia išeitine išmoka, nes ji išėjo iš darbo ne savo noru, o dėl to, kad darbdavys nemokėjo atlyginimo, siekia apie 2 tūkst. eurų.

„Tiek „Vilius veža“ valdžia, tiek akcininkai - Vilniaus miesto savivaldybė - nesiima jokių veiksmų ir nepriima sprendimo. Tikiuosi šiuo post'u atkreipti dėmesį ir gauti savo uždirbtus pinigus. Todėl prašau, pasidalinkite. Ačiū iš anksto! Niekam nelinkiu patirti tai, ką patyrėme mes“, - rašė ji sparčiai plintančiame socialinio tinklo įraše.

Pašnekovė nurodė, kad dėl galimybių atgauti uždirbtus pinigus kalbėjosi su nauja „Vilnius veža“ direktore Ona Regina Vaskeliene, bet buvo informuota, kad įmonėje pinigų nėra.

„Tuo pokalbis ir pasibaigė. Buvome darbo ginčų komisijoje, kur mums pasakė, kiek pinigų priklauso pagal teisės aktus, bet mums nurodė, kad nieko negausime, nes įmonė turto neturi. Gavome patarimą patiems ir neinicijuoti bankroto, nes reikėtų sumokėti bankroto administratoriui“, - guodėsi M. Ramanauskaitė.

Trumpai DELFI situaciją komentavo O. R. Vaskelienė.

„Atlyginimai buvusiems ir dar esamiems „Vilnius veža“ darbuotojams nemokami nuo balandžio. Tokių darbuotojų iš viso yra 34 ir šiuo metu galimybių atsiskaityti su darbuotojais nėra. Įstaigų steigimas ir pabaiga reglamentuota teisės aktuose, taip pat juose numatyta atsiskaitymo su kreditoriais tvarka“, - rašė ji.

Merginos pagalbos prašymas

Nukentėjusioji darbuotoja apgailestavo, kad jai nepavyko susisiekti su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi, kuriam nurodė rašiusi laišką ir kreipusis per socialinį tinklą „Facebook“.

Sostinės savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė dėstė, kad „Vilnius veža“ buvo sudėtinga atlikti auditą, nes savivaldybei jos įkurta įmonė dokumentų neteikė, o tai verčia manyti, kad problemos sąmoningai buvo slepiamos, buhalterija tvarkyta aplaidžiai, o dalis automobilių buvo perduota įmonei „Sostinė veža“ negavus banko lizingo bendrovės leidimo, tačiau darbuotojams gerų naujienų yra.

„Paaiškėjo, kad įmonės veikla yra artima nemokumui, bet vidaus auditas tokią išvadą gali padaryti tik tada, kai gauna visus dokumentus, - sakė ji. - Auditas užsitęsė ir pirmosiomis liepos dienomis „Sodra“ informavo, kad kels bankroto bylą ir paprašė dokumentų komplekto, kuris yra ruošiamas. Sužinojus apie situaciją, darbuotojai buvo palaipsniui atleidinėjami. <...> Akivaizdu, kad šiomis dienomis bus iškelta bankroto byla, o pagal įstatymą su darbuotojais atsiskaitoma pirma eile, jie pagal Bankroto įstatymą pirmiausiai gaus dviejų atlyginimų dydžio išmoką.“

Kiti įsiskolinimai bus dengiami suskaičiavus turtą ir įsipareigojimus, iš kurių tada jau skaičiuojamos kompensacijos kreditoriams, atitinkamai ir darbuotojams.

Ji nurodė, kad „Vilnius veža“ 2014 m. iš savivaldybės gavo 1,7 mln. litų dotaciją veiklai, bet ją panaudojo taip, kad nepavyko išsaugoti pagrindinių veiklos priemonių.

Įmonės duomenys - liūdni

Mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas DELFI paaiškino, kad meras šiuo metu atostogauja, veikiausiai dėl to mergina nesulaukė operatyvaus atsakymo.

Pamatęs merginos žinutę „Facebook“, A. Zubriakovas pastebėjo, kad ji perėjo dirbti į įmonę „Sostinę veža“, kuri be savivaldybės leidimo naudoja ant automobilių Vilniaus miesto herbą, nors jį būtina gauti. Bendrovei iki penktadienio nurodyta lipdukus nuo automobilių nuimti, kitaip grės sankcijos.

Kartu A. Zubriakovas priminė, kad audito metu buvo paaiškėjusi sudėtinga įmonės finansinė padėtis, o birželį dėl įsiskolinimų buvo sustabdyta dispečerinės veikla, automobilių įstaiga taip pat neturėjo, nes lizingo bendrovė juos atsiėmė už įsipareigojimų nevykdymą.

Birželio 19 d. įmonėje buvo 16 darbuotojų, iš jų per mėnesį atleisti 9 ir priimta 0,5 etato naujoji įmonės vadovė, kuri dirba įmonėje „Vilniaus viešasis transportas“ ir vadovauja ekonomikos skyriui.

Jo duomenimis, šiuo metu įmonėje užimta 7,5 etato, iš kurių: 2,5 – direktorius, vyriausias buhalteris ir vadybininkas; 2 – įsakymu paskelbta prastova, 3 – vaiko priežiūros atostogose.

Liepos 21 d. balanse nurodyta mokėtina suma darbuotojams 59,8 tūkst. eurų, o su mokesčiais - 173,4 tūkst. eurų.

Skaičiuojama, kad įmonės materialus turtas sudaro 3,8 tūkst. eurų; atsargos - 4,2 tūkst. eurų, kurių ne visas pavyko rasti inventorizacijos metu.

Sąskaitų bankuose likutis buvo 32,9 tūkst. eurų, tačiau jos yra užšaldytos dėl nesumokėtų mokesčių, antstolių reikalavimų dėl darbuotojams prisiteistų sumų.

Gavus pateiktą vertinimą skaičiuojama, kad „Vilnius veža“ tolesnė veikla negalima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)