Kad Suvalkijos sostinėje šviestų visi gatvių šviestuvai, savivaldybei per metus tenka pakloti beveik milijoną litų. Iki Naujųjų likus daugiau nei mėnesiui, tam pritrūko 150 tūkst. litų. Todėl taupant vietos biudžeto lėšas, gatvėse švies tik kas antras ar trečias šviestuvas.

„Tai yra blogai. Pavyzdžiui, yra žmonių, kurie vėlai iš darbų eina, ir nusikaltimų, užpuolimų daugės“, – mano kalbinta moteris.

„Prie gerų norų pinigų tikrai atsirastų. Reikia priimti tokį sprendimą, nes šviesa žiemą ypač aktualu. Ir taip ganėtinai tamsu, baisu eiti gatvėmis“, – teigė marijampolietis.

Marijampolės valdžia tikina, kad taupant pinigus, be elektros liks tik dalis pramonės rajono. Visiškai apšviestas bus tik miesto centras, kur įrengta nauja ekonomiška apšvietimo sistema. Esą gatvių šviestuvai išjungiami atsižvelgiant į gyventojų ir automobilių judėjimo intensyvumą vakarais ir naktimis.

Gyventojai šiek tiek turės nepatogumų. Šito neišvengsime. Bet koks nepopuliarus sprendimas suprantančiam žmogui nepatogumų nekelia, bet yra žmonių, kurie kiekvienas turi norus ir savo įgūdžius. Jam tai problemų sukels“, – kalbėjo Marijampolės savivaldybės Ūkio departamento direktorius Vidas Pielikis.

„Kalboms pasklidus, kad elektra dar brangs, ir kad miesto nepaliktume visiškai be apšvietimo, mes šiandien pradėjome galvoti, kaip po truputėlį mažinti. Mes, matydami savo piniginę, galvojame, kaip padaryti, kad žmonėm nebūtų staigmena ir kad nereikėtų prieš Naujuosius metus šviesų visai užgesinti“, – sakė Marijampolės meras Vidmantas Brazys.

Tamsiuoju metų laiku, nuo lapkričio iki kovo, savivaldybė sunaudoja dvigubai daugiau elektros energijos nei vasarą. Norint taupyti, pasak vietos valdžios, būtina pasenusias lempas pakeisti taupiomis. Tam prireiktų beveik 2 mln. litų.

Pasak mero, per penkerius metus investicija atsipirktų. Todėl jau dabar savivaldybė sako svarstanti dviejų bendrovių pasiūlymus ir lėšas gatvių apšvietimo sistemai atnaujinti žada planuoti kitų metų biudžete.