Tokią tvarką numato Sankcijų ir ribojamųjų priemonių įgyvendinimo kontrolės, atitikties ir prevencijos politika, kurią su akcininko pritarimu penktadienį patvirtino LTG valdyba, teigia LTG.

„Šiuo metu nėra patvirtinta nė viena paraiška trąšų vežimui vasario mėnesį, (...) tušti vagonai bus grąžinti iki savaitės pabaigos“, – rašoma pranešime spaudai.

Tačiau vasario 1 dieną pagal sutartis su kita bendrove į Lietuvą dar gali įvažiuoti nedaug vagonų su kita „Belaruskalij“ produkcija – ne kalio trąšomis, kuri Baltarusijoje bus pakrauta paskutinę sausio dieną tebegaliojant sutartims. Vėliau ir ši produkcija nebebus gabenama.

Pasak pranešimo, dokumentas numato, kad dėl bet kokių sandorių, jei jų objektas yra „Belaruskalij“ produkcijos gabenimas per Lietuvos teritoriją, privaloma nedelsiant kreiptis į komisiją. Tuo atveju, jeigu komisijos ar galutinis Vyriausybės nutarimas nėra priimtas iki paraiškų patvirtinimo ar atmetimo termino pabaigos, paraiškos privalės būti atmetamos.

LTG praėjusią savaitę pranešė atmetusi dviejų bendrovių – „Belkali-Migao“ ir Baltarusijos valstybės valdomos viena didžiausių šalies ekspeditorių „Belintertrans“ – prašymus, o dėl „Belaruskalij“ antrinės trąšų eksporto bendrovės „Belorusskaja kalinaja kompanija“ (BKK) prašymo pasirašyti sutartį LTG nesiėmė jokių veiksmų ir laukia vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos išvados.

Be to, LTG gavo dar dviejų bendrovių – Lietuvos „Lit Salt Trade“ ir „Belintertrans Baltik“ – paraiškas vežti „Belaruskalij“ trąšas.

Dėl visų paraiškų LTG kreipėsi į vyriausybinę komisiją. Dalį prašymų, BNS žiniomis, ji jau pradėjo nagrinėti, tačiau ar yra priimti kokie nors sprendimai, kol kas nežinoma.

Pasak LTG, paskutiniai geležinkelio sąstatai, vežantys „Belaruskalij“ trąšas, į Lietuvą turėtų įvažiuoti pirmadienį apie 20 val. ir maždaug per pusę paros pasiekti Klaipėdos uostą, o iki savaitės pabaigos vagonai bus grąžinti tušti. Pirmadienio popietės duomenimis, jų Lietuvoje yra apie 1 tūkstantis.

Tuo metu Muitinės departamentas BNS pranešė, kad pirmadienį per Lietuvą turėjo važiuoti iš viso keturi sąstatai su „Belaruskalij“ trąšomis: nuo 12.31 val. iki 15.49 val. muitinei patikrinimui buvo pateikti trys sąstatai su 188 vagonais trąšų, o 16.54 val. turėjo atvykti dar vienas traukinys su 64 vagonais.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas Mantas Dubauskas vėliau BNS patikslino, kad paskutinis sąstatas, numatytas apie 20 val., tikėtina, nebevažiuos.

LTG sausio viduryje oficialiai informavo „Belaruskalij“ apie Vyriausybės nutarimą nuo vasario 1 dienos nutraukti bendrovių sutartį. Vyriausybė tikisi, kad jos sprendimas padės išvengti itin didelių nuostolių, jei „Belaruskalij“ pateiktų ieškinius teismams.

Pagal 2018 metais pasirašytą ir iki 2023 metų pabaigos galiojančią sutartį LTG nuo Baltarusijos sienos iki Klaipėdos uosto per metus perveža apie 11 mln. tonų kalio trąšų. Pagal sutartį ją galima nutraukti apie tai perspėjus prieš 12 mėnesių.

Pernai gruodžio 8 dieną įsigaliojo JAV sankcijos „Belaruskalij“, tačiau trąšos per Lietuvą toliau važiavo. Balandžio 1-ąją įsigalios pernai gruodžio pradžioje paskelbtos JAV sankcijos ir „Belorusskaja kalinaja kompanija“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)