Naujas „Linavos“ generalinis sekretorius – R. Malkus

Praėjusio prezidiumo posėdžio metu norą pakeisti pareigas pareiškė asociacijos generalinis sekretorius Vidmantas Adomaitis. Kaip to priežastį V. Adomaitis rugsėjo posėdyje įvardino laiko stoką, asmenines priežastis. Vakar Prezidiumas svarstė keletą kandidatūrų, kas galėtų eiti generalinio sekretoriaus pareigas. Balsų dauguma sėkmę atnešė šiuo metu asociacijoje prezidento patarėjo pareigas einančiam Ričardui Malkui. Ričardas Malkus nėra naujokas transporto srityje, buvo susisiekimo viceministru, „Linavos“ prezidiumo nariu, „Achemos“ koncerno transporto įmonės vadovu, Klaipėdos uosto valdybos nariu ir turi apsigynęs mokslinį laipsnį transporto srityje. Jam teko analizuoti ir pertvarkyti ne vieną stambią organizaciją, todėl, prezidiumo narių sprendimu, jis turėtų susitvarkyti ir su naujomis pareigomis.

Prezidiumo narys ir UAB „Daimanta“ vadovas Dainius Abramavičius vertindamas naująjį generalinį sekretorių sakė: „Žmogus protingas, išsilavinęs, turintis mokslinius laipsnius, daug vadovavęs. Manau, kaip vadovas turėtų būti neblogas. Jei prezidiumas normaliai dirbs ir nukreips jį tinkama linkme, viskas bus gerai. Kuomet vakar R. Malkui buvo užduoti klausimai apie ateities planus, „Linavos“ viziją, kokie sprendimai turi būti priimami, tai man jo atsakymai patiko – trumpi, konkretūs.“ Kito prezidiumo nario UAB „Vedautos autotransportas“ generalinio direktoriaus Erlando Mikėno nuomone, ar generalinis sekretorius tinkamas eiti pareigas, pamatysime greitu laiku. „Kiekvienas prezidiumo narys išsakė savo nuomonę ir argumentus už ir prieš. Tai prezidento pasirinkimas. Aš viliuosi, kad nepasikartos klaidos su buvusiais generaliniais sekretoriais,“ – sakė E. Mikėnas.

Ar asociacijai reikalingas konfidencialumas?

Posėdžio metu daug diskusijų sukėlė darbotvarkės klausimas dėl konfidencialumo asociacijoje. Buvo pateiktas projektas, kuriuo siekiama patvirtinti asociacijos „Linava“ konfidencialios informacijos sąrašą, patvirtinti susipažinimo su „Linavos“ dokumentais ir kita informacija, tvarką, patvirtinti prezidiumo nario susitarimą dėl konfidencialumo.

„Posėdžio metu ilgai diskutavome, kuo skiriasi konfidenciali informacija nuo slaptos informacijos. Galiausiai išaiškėjo, kad su konfidencialia informacija galės susipažinti tiek prezidiumo, tiek asociacijos nariai, tiesiog svarbu, kad ta informacija neišeitų į išorę,“ – sakė asociacijos „Linava“ viceprezidentas ir UAB „Kauno autobusai“ vadovas Mindaugas Grigelis.

Anot jo, labai svarbu, kad į viešumą patektų teisinga ir tiksli informacija, nes tą patį įvykį skirtingai pateikę, galime gauti skirtingą rezultatą. A. Grigelis, kaip pavyzdį pateikė neseniai žiniasklaidos kanaluose pasirodžiusią informaciją, kurioje iškelta „Linavos“ bankroto prielaida. „Bankroto simptomų nėra. Manau, tas, kas tokią informaciją paskleidė, turi ją įrodyti. Aš nesuprantu, kaip neturėdami tikslios informacijos žmonės gali viešinti tokias prognozes. Be to, apie bankrotą audito išvadose informacijos aš nemačiau,“ – sakė M. Grigelis. Paskleistą gandą apie galimą „Linavos“ bankrotą paneigė ir kiti prezidiumo nariai. „Aš nežinau kas tai parašė, bet tai didžiausia nesąmonė. Šiuo metu „Linavoje“ situacija tiek gera, kad geresnės turbūt ir nebuvo. Taip rašyti gali tik tas, kas tikrai nori pakenkti asociacijai,“ – pasakojo D. Abramavičius.

Asociacijos prezidentas Algimantas Kondrusevičius CargoNews taip pat patikino, kad šiandien „Linava“ stabiliai ir sėkmingai veikianti asociacija. „Žiniasklaidoje eskaluojama audito medžiaga už 2010 m., o šiandien jau 2012 metai ir situacija visai kita,“ – sakė A. Kondrusevičius. Anot prezidento, nepagrįsti gandai apie galimą „Linavos“ bankrotą, tik patvirtina, kad su svarbia, konfidencialia informacija reikia elgtis atsakingai. „Kai kurie prezidiumo nariai į konfidencialumo tvarką reagavo labai jautriai. Šiuo nutarimu siekiama išsaugoti teisę kiekvienam vežėjui gauti informaciją, tačiau tuo pat metu su ja reikia elgtis atsakingai,“ – konfidencialumo asociacijoje poreikį komentavo A. Kondrusevičius.

Ne visus prezidiumo narius tenkino asociacijos teisininkų parengtas nutarimas. „Jeigu bus priimtas toks nutarimas, jis prieštarauja asociacijų įstatymui ir „Linavos“ įstatams, todėl bet kas gali tokį prezidiumo nutarimą apskųsti teismui ir jis laimės,“ – sakė E. Mikėnas. Asociacijų įstatymo 13 str. 3 dalis numato, kad asociacijos narys turi tokias teisę: „susipažinti su asociacijos dokumentais ir gauti visą asociacijos turimą informaciją apie jos veiklą“. „Analogiškas sakinys yra įrašytas ir į „Linavos” įstatų 4.4.5. punktą. Taigi narys turi teisę gauti visą informaciją, o ne jos dalį ar tik tą, kuri pripažinta kažkieno ne konfidencialia,“– savo poziciją dėstė E. Mikėnas.

Projektas dėl konfidencialumo posėdžio metu nepriimtas. Jis bus tobulinamas ir toliau svarstomas kituose posėdžiuose.