Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) atstovas spaudai Rokas Pukinskas BNS patvirtino, kad VSAT ketina įsigyti tris modernius sraigtasparnius, tačiau motyvuodamas tuo, kad sandoris dar neužbaigtas, atsisakė atskleisti jo detales.

Dienraščio teigimu, VRM skelbtas konkursas vyko sklandžiai, jo per nustatytą laiką iki sausio 10-sios niekas neapskundė.

Ministerijos sekretoriaus Stanislovo Liutkevičiaus vadovaujama tarpžinybinė komisija antradienį nugalėtoja pripažino Prancūzijos ir Vokietijos įmonę "Eurocopter", su ja varžėsi Italijos sraigtasparnių gamintoja "Bell/Augusta".

Dienraščio šaltinių teigimu, bus įsigyti kelių skirtingų modifikacijų sraigtasparniai, jie bus galingesni ir talpesni už dabar naudojamus, tinkami skraidyti naktį.

Lietuvos pasieniečiai jau naudoja du "Eurocopter" gamybos vienmotorius penkiaviečius sraigtasparnius "Colibri EC-120B", kurių kiekvienas kainavo po 1 mln. eurų. Lėšos jiems įsigyti buvo skirtos iš valstybės biudžeto.

Nauji sraigtasparniai bus įsigyti už Europos Sąjungos lėšas, skirtas Šengeno priemonėms įgyvendinti, ir bus naudojami saugoti Lietuvos sienoms su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi - ES išorinėms sienoms.

"Eurocopter" yra antros pagal dydį aerokosminės kompanijos EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) padalinys. Lietuvos karinės oro pajėgos naudoja tris šios kompanijos gaminamus modernius mobiliuosius radarus, kainavusius 25 mln. eurų.

Pernai Estijoje panašų konkursą laimėjo "Bell/Augusta". Estija už 9,4 mln. EUR iš Italijos bendrovės įsigijo vieną AB-139 sraigtasparnį.

Naujų sraigtasparnių įsigijimas Lietuvoje sumažins kritiką dėl Šengeno priemonei numatytų ES lėšų naudojimo.

"Šis sandoris mums labai pagerins lėšų naudojimo statistiką", - dienraščiui sakė viceministras Virgilijus Bulovas.

Iki šiol Lietuva yra pasirašiusi 80 mln. Lt vertės sutarčių Šengeno projektams įgyvendinti. Iš viso 2004-2006 m. Šengeno priemonei Europos Sąjunga skyrė 523,6 mln. Lt.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją