„Lietuvos oro uostų nuomone, pareiškėjų „Ryanair“ ir „Wizzair“ skundas yra nepagrįstas. Tokią pačią poziciją Vilniaus apygardos administraciniam teismui yra išdėsčiusi ir Lietuvos transporto saugos administracija, patvirtinusi Lietuvos oro uostų rinkliavų teisėtumą. Tikime, kad pareiškėjų skundas bus kaip įmanoma operatyviau išnagrinėtas ir atmestas. Kiek žinome, ginčų (įskaitant ir teisminius) inicijavimas įvairiose valstybėse, skundžiant oro uostų rinkliavų dydį, yra pakankamai įprastas abejiems pareiškėjams“, – pranešime teigia Lietuvos oro uostai.

LTOU primena, kad rinkliavų oro uoste dydžiai nebuvo keisti dar nuo 2018 metų. Jų teigimu svarbu ir tai, kad rinkliavos apskaičiuotos ir oro bendrovėms pristatytos dar pernai, kai infliacija, energetiniai bei kiti infrastruktūros išlaikymo kaštai buvo ženkliai mažesni nei šiandien.

„Tai reiškia, kad iki šių metų pabaigos galiojusios rinkliavos – niekaip nebeatspindėjo dabartinių ekonominių sąlygų ir keliskart augusių sąnaudų, kurias patiria oro uostas. Šis pokytis buvo būtinas, tokiu pačiu keliu juda ir kiti regiono oro uostai“, – sakoma pranešime.

„Priminsime, kad aviacinė kainodara yra reguliuojama – jos modelis ES oro uostuose yra reguliuojamas Europos Komisijos ir turi būti pagrįstas sąnaudomis bei investicijomis, todėl rinkliavos yra paskaičiuojamos pagal numatytas formules. Nagrinėjant šį skundą - naujoji Vilniaus oro uosto rinkliavų sistema galioja toliau“, – priduria LTOU.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį pranešė, kad oro vežėjų kampanijos „Ryanair“ ir „Wizzair“ pateikė skundą, kuriame prašo panaikinti valstybės įmonės Lietuvos oro uostų (LTOU) direktoriaus ir Lietuvos transporto saugos administracijos direktoriaus įsakymus, dėl patvirtintos Vilniaus oro uosto rinkliavos nuo 2023 m. sausio 1 d. Pasak jų, rinkliavos prašymas yra teisiškai nepagrįstas.