„Iki šiol visuomenei kildavo daug klausimų dėl „Lietuvos geležinkelių“ skirtos paramos skaidrumo, į kuriuos nebūdavo atsakoma. Informacija apie paramą netgi buvo laikoma konfidencialia. Taip neturi būti – visuomenė turi teisę žinoti, kaip skirstomos „Lietuvos geležinkelių“ lėšos.

Todėl paskelbėme informaciją apie paramos gavėjus 2014-2016 metais. Tą darysime ir ateityje“, - pranešime spaudai sakė „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Bendrovė nurodo, kad visų paramos gavėjų prašė leidimo viešinti informaciją. Dauguma jų iš karto sutiko, kiti - tik po diskusijų su „Lietuvos geležinkeliais“.

Įmonė šiuo metu baigia rengti naują tvarką, pagal kurią ateityje bus skirstoma parama. Jos projektas antradienį pristatytas „Lietuvos geležinkelių“ valdybai.

BNS dar gruodį rašė, kad 2016 metais bendrovė skyrė per 850 tūkst. eurų, o 2014-2015 metais - po daugiau nei 1 mln. eurų paramos. Plačiausiai piniginę įmonė atverdavo krepšiniui - viešoji įstaiga „Krepšinio rytas“, valdanti „ Lietuvos ryto“ krepšinio klubą, per pastaruosius trejus metus sulaukė 1,05 mln. eurų injekcijos, Lietuvos krepšinio lyga – 250 tūkst. eurų, Moterų krepšinio lyga - beveik 190 tūkst. eurų.

„Lietuvos geležinkeliai“ per metus paaukodavo dešimtims mokyklų, darželių, klubų, parapijų, organizacijų, universitetų ir pan.

Per pastaruosius trejus metus išskirtinio „Lietuvos geležinkelių“ dėmesio buvo sulaukę Vilkaviškio rajono ir Mažeikių rajono lopšeliai, darželiai ir sporto mokyklos.

Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje nuo 1996 metų kandidatuoja buvęs socialdemokratų premjeras Algirdas Butkevičius, Mažeikiuose savivaldybės tarybos nariu dirba ministro pirmininko patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius.

BNS turimi „Lietuvos geležinkelių“ paramos 2011–2012 metais duomenys rodo, kad įmonė išdalijo apie 2 mln. eurų. Daugiausiai lėšų ji išmokėjo sportui - vienodos sumos išmokėtos „Lietuvos rytui“ ir „Žalgiriui“. Vėliau parama buvo skiriama tik Vilniaus klubui. Be to, parama skirta Vilkaviškio švietimo įstaigoms, tačiau jų paramos gavėjų sąrašuose yra mažiau, nei A.Butkevičiui būnant premjeru 2016 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)