Numatoma, kad šie duomenys bus pateikiami kortelėse, nemokamai dalijamuose degalų taupymo vadovuose bei plakatuose, kur privalės būti pateikta informacija apie tai, kad anglies dvideginio dujos yra pagrindinės šiltnamio efektą sukeliančios dujos, dėl kurių vyksta globalinis klimato atšilimas.

Paminėtos automobilių degalų charakteristikos turės būti ir visoje reklaminėje medžiagoje, išskyrus atvejus, kai minima tik automobilio markė, o ne konkretus modelis. Tokia tvarka siejama su būsima šalies naryste Europos Sąjungoje ir norint užtikrinti, kad vartotojų pasirinkimas būtų pagrįstas informacija apie degalų taupymo galimybę bei į orą išmetamas anglies dvideginio dujas.

Aplinkos ministro Arūno Kundroto įsakymu patvirtintoje informacijos apie degalų taupymą ir išmetamų anglies dvideginio dujų kiekį pateikimo naujus keleivinius automobilius perkantiems vartotojams tvarkoje yra nurodoma, kad kortelės turės būti vienodo A4 formato, kad vartotojai jas galėtų lengvai atpažinti, plakatai - ne mažesni kaip 70x50 cm. Kasmet privalomam išleisti degalų taupymo vadovui konkretus dydis nenurodytas, tačiau pažymima, kad jis turi būti patogus nešiotis ir kompaktiškas.

Aplinkos apsaugos agentūra nurodo, kad praėjusiais metais lengvieji automobiliai į atmosferą Lietuvoje išmetė 9,238 tūkst. tonų teršalų - 5,4 proc. mažiau negu užpernai, kai į atmosferą iš lengvųjų automobilių mūsų šalyje pateko 9,763 tūkst. tonų teršalų. Kiek iš šio kiekio tenka anglies dvideginiui, - neišskirta.

Rinkos tyrimų bendrovės "AutoTyrimai" duomenimis, pernai Lietuvoje naujų automobilių buvo parduota 10,358 tūkst. - 18 proc. daugiau negu prieš metus. Praėję metai išsiskyrė tuo, kad pirmą kartą per metus peržengta 10 tūkst. naujų automobilių pardavimo skaičiaus riba.

Šiemet balandį interneto portalo "Delfi" ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės "Spinter tyrimai" viešosios nuomonės atlikto tyrimo duomenimis, net 69,9 proc. Lietuvos gyventojų važinėjasi jau antrą dešimtį skaičiuojančiais automobiliais. Naujais ar apynaujais automobiliais važinėjasi mažiau nei 3 proc. gyventojų, dauguma vairuojančių naujus automobilius gyvena Vilniuje, apynauji automobiliai "išsibarstę" po didžiuosius miestus, tuo tarpu rajonuose nauji ir apynauji automobiliai itin reti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją