„Statybos yra pradėtos maždaug nuo naujųjų metų. Tai reiškia, kad jau pusę metų jos vyksta ir statybos leidime nėra numatytos sąlygos darbuotojams patekti į pastatus Goštauto g. pabaigoje. Kadangi laikinas kelias nėra numatytas ir nėra numatyta jam lėšų, rangovas padarė „kelią“, kuris naudojamas statybinei technikai su baisiausiomis duobėmis ir purvynu“, - skundėsi pastatus prižiūrinčios UAB „Mano būstas“ vadybininkas Justinas Bandza.

Pasak jo, į darbą atvykę sostinės gyventojai laužo savo automobilių buferius, ratus. „Patekimas yra komplikuotas dėl tos kelio būklės“, - konstatavo pašnekovas.

Pastatų priežiūrą administruojančios įmonės atstovas pasakojo, kad sulaukė ne vieno nusiskundimo dėl patekimo į darbo vietą: „Nei darbuotojai, nei svečiai negali normaliai privažiuoti prie pastato“.

J. Bandzos teigimu, buvo kreiptasi į visas įmanomas institucijas – Vilniaus miesto savivaldybę, Darbo inspekciją, Susisiekimo ministeriją.

„Didžiausią pasiekimą gavome iš Darbo inspekcijos. Patikrinimo metu jie nustatė, kad nėra laikomasi darbo darbo saugumo taisyklių. Laikinas kelias nėra niekaip aptvertas. Visi žmonės vaikšto per statybų teritoriją – ten yra grioviai, kranai, kilnojami sunkūs objektai“, - pasakojo vyras.

Kaip teigė pašnekovas, Darbo inspekcija buvo sustabdžiusi statybas ir įpareigojo darbų neatnaujinti, kol nebus padarytas normalus kelias. „Bet porai dienų praėjus nieko nebuvo padaryta ir statybos atnaujintos“, - sakė jis.

J. Bandza tikino, kad juos tenkintų, jei statybų vykdytojai įrengtų saugų privažiavimą, nebūtų keliama grėsmė darbuotojams, jų turtui.

DELFI primena, kad viaduko statybomis rūpinasi „Latvijas tilti“ ir „Kauno keliai“. Projekto metu bus sutvarkyta 1,1 km ilgio gatvės atkarpa ir pastatytas 0,6 km ilgio viadukas.

Darbo inspekcija: statybvietę nuolat stebime

Valstybinės darbo inspekcijos komunikacijos skyriaus darbuotoja Kotryna Jakavičiūtė teigė, kad inspekcijai situacija su statybviete Goštauto g. yra gerai žinoma.

„Pagal gautą informaciją statybvietėje tarp Goštauto ir Geležinio vilko gatvių buvo atlikta keletas patikrinimų, nustatyti neatitikimai teisės aktų reikalavimams (neaptverta statybvietė ir darbuotojams, dirbantiems iškasoje, nebuvo įrengti išramstymai, kaip to reikalauja teisės aktų nuostatos)“, - sakė inspekcijos atstovė.

Pasak jos, buvo surašyti trys administracinio teisės pažeidimo protokolai, reikalavimas pašalinti pažeidimus, skirtos baudos. Taip pat specialistė pažymėjo, kad statybos objektas yra nuolat inspektuojamas darbo inspekcijos.

Valstybinė darbo inspekcija primena, kad statant naujus objektus, jų sklypas turi būti tvarkomas taip, kad statybos metu ir naudojant pastatytą statinį, likusių asmenų gyvenimo ir veiklos sąlygos, kurias jie turėjo iki statybos pradžios, būtų išsaugotos arba pakeistos pagal statybos techninių ir specialių reikalavimų normatyvinių dokumentų nuostatas.

Taip pat rangovai privalo garantuoti saugų darbą, priešgaisrinę ir aplinkos apsaugą bei darbo higieną statybos aikštelėje, taip pat gretimos aplinkos apsaugą ir greta statybos aikštelės gyvenančių, dirbančių, poilsiaujančių ir judančių žmonių apsaugą nuo statybos darbų sukeliamų pavojų.

Reikalaujama, kad statybos objektas būtų aptvertas pagal galiojančias taisykles.

Savivaldybė: trūkumai pašalinti

Projekto užsakovo Vilniaus miesto savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vedėjas Linas Bartusevičius teigė, kad statybų vykdytojui buvo pranešta, kad vykdant žemės kasimo ir kitus statybos darbus, būtų išspręstas saugaus privažiavimo prie šalia esančių pastatų klausimas.

„Be to, jis (rangovas – DELFI) buvo įpareigotas organizuojant ir vykdant statybos darbus atkreipti dėmesį į šalia esančių įstaigų susisiekimo poreikius bei sutvarkyti privažiavimo prie įstaigų A. Goštauto gatvės kelius. Tai šiuo metu ir yra padaryta“, - kalbėjo pašnekovas.

Pasak L. Bartusevičiaus, privažiavimai prie įstaigų A. Goštauto gatvėje yra tvarkingi ir pagal galimybes nuolat prižiūrimi ir tvarkomi.

„Taip pat aptverta statybvietės teritorija ir uždraustas pašalinių asmenų ir transporto priemonių patekimą. Vykdomus darbus statybvietėje tikrino ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija bei Valstybinė darbo inspekcija. Pažeidimų vykdant statybos darbus nustatyta nebuvo“, - tikino savivaldybės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)