Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą, kuriuo Automobilių kelių direkcija įpareigota nutraukti pirkimo procedūras.

Bendrovė „Tilsta“ teismo prašė pripažinti neteisėtomis konkurso sąlygas arba jas pakeisti taip, kad direkcija sumokėtų už papildomus darbus dėl techninio projekto klaidų, arba konkursą nutraukti ir skelbti jį iš naujo. Anot bendrovės, dėl pirkimo metu paaiškėjusių projekto trūkumų būsimam jo laimėtojui gali tekti neatlygintinai atlikti papildomus darbus.

LAT vertinimu, 2017 metais rengtas techninis darbo projektas neatitinka situacijos, todėl atsiskaitymo būdas pagal fiksuotą įkainį nesumažina tiekėjams tenkančios finansinės rizikos vykdant sutartį.

„Pirkimo sąlygų neteisėtumas, susijęs su neaiškiu finansinės rizikos dėl papildomų darbų atlikimo paskirstymu tarp šalių, kyla ne tik dėl techninio darbo projekto ir darbų kiekio žiniaraščių neatitikties faktinei situacijai, bet ir dėl nekonkretaus pirkimo sąlygų, susijusių su atsiskaitymu už papildomus darbus, paaiškinimo“, – teigiama LAT pranešime.

LAT atkreipė dėmesį, kad pagal konkurso sąlygas rangovo teisė gauti atlyginimą už papildomus darbus priklauso iš esmės nuo Kelių direkcijos valios juos pripažinti papildomais ir atsiskaityti.

Anot teismo, ginčijamos pirkimo sąlygos yra neaiškios ir neatitinka viešųjų pirkimų skaidrumo, lygiateisiškumo bei konkurencijos principų.

Pirmosios instancijos teismas buvo įpareigojęs Kelių direkciją nutraukti konkursą, tuo metu apeliacinis teismas konstatavo, kad konkurso sąlygos yra teisėtos, nes anot jo, pirkimo sąlygos yra pakankamai aiškios, kad tiekėjai galėtų apskaičiuoti pasiūlymo kainą ir lygiateisiškai varžytis tarpusavyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją