„Ne. Man atrodo, kad dažnai Kinijos reakcijos yra perreagavimai, nes būna stipri reakcija į ganėtinai nedidelį veiksmą iš kitų valstybių ir tada būna didelis klausimas, ką su ta stipria reakcija daryti“, – žurnalistams Seime antradienį sakė Gabrielius Landsbergis.

„Manyčiau, kad čia yra impulsyvi reakcija labai greitai raguoti į kažkokį veiksnį politinį ar geopolitinį, man atrodo, dėl to ir Lietuvos pozicija tokia buvo: apmaudu, nemanom, kad to reikėjo, nemanom, kad ką nors pažeidėm. Santykiai mūsų su Taivanu yra ekonominiai, tokius mes paskelbėm, kad plėtosim, plėtojam ir ketinam tą daryti. Lygiai taip pat, kaip daro mūsų partneriai, svarbiausi transatlantiniai partneriai – JAV“, – kalbėjo jis.

Pekinas pareiškimą paskelbė reaguodamas į susisiekimo viceministrės Agnės Vaiciukevičiūtės vizitą Taivane rugpjūčio pirmoje pusėje. Pasak Kinijos URM, šis vizitas yra vienos Kinijos principo pažeidimas, rimtas kišimasis į jos vidaus reikalus ir šalies suvereniteto bei teritorinio vientisumo pažeidimas.

G. Landsbergis atkreipė dėmesį, kad į Taivaną planuoja vykti ir kitų Europos Sąjungos šalių, JAV delegacijos.

„Dabar matome JAV naujos delegacijos važiuoja, kitos valstybės yra paskelbusios, eilės valstybių paskelbusių apie naujus vizitus į Taivano salą ir panašu, kad tų vizitų srautas nemažės. Sunku pasakyti, ar Kinija dabar su visais nutraukinės santykius, ar visus sankcionuos. Man atrodo, kad reikia tiesiog nekrūpčioti“, – teigė G. Landsbergis.

Jis užsiminė girdėjęs apie kitų Lietuvos institucijų atstovų planus vykti į Taivaną, bet jų nedetalizavo.

„Kadangi atstovybę (Taivane – BNS) atidaro Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jie galėtų pasakyti tiksliau. Negaliu pasakyti, ar jie tikrai važiuos, ar ne, bet esu girdėjęs, kad tokių planų esti“, – teigė užsienio reikalų ministras.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė BNS teigė, jog artimiausiu metu ji neplanuoja kelionės į Taivaną.

„Neturiu tokių planų – yra paskirtas pareigūnas (Lietuvos prekybos atstovybės Taivane vadovas Paulius Lukauskas – BNS), kuris tikrai dirbs ties ekonominio bendradarbiavimo temomis. Vyksta gana intensyvus bendravimas ir nuotoliniu būdu, todėl kol kas poreikio (vykti į Taivaną – BNS) nematome“, – antradienį BNS sakė A. Armonaitė.

Susisiekimo viceministrė A. Vaiciukevičiūtė su Lietuvos verslo delegacija lankėsi Taivane, kur aptarė bendradarbiavimą susisiekimo srityje. Delegacijoje buvo Klaipėdos jūrų uosto, elektrinių autobusų gamintojos „Vėjo projektai“, „Altas Auto“ ir „Elinta Robotics“ atstovai.

Šiemet Taivane lankėsi trys viceministrai iš Lietuvos: ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jovita Neliupšienė, žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis bei A. Vaiciukevičiūtė. Qu Baihua teigimu, Pekinas tai laiko politiniais vykdomosios valdžios atstovų vizitais.

Lietuva pernai leido Taibėjui atidaryti atstovybę šalyje Taivano pavadinimu. Šis žingsnis sukėlė Pekino nepasitenkinimą – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą. Dėl to Europos Sąjunga šių metų pradžioje kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO).

Rugsėjį Lietuva planuoja Taipėjuje atidaryti prekybos biurą. Tikimasi, kad tai paskatins šalių bendradarbiavimą verslo, ekonomikos, mokslinių tyrimų ir inovacijų, kultūros ir transporto srityse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją