Internete komentatoriai iškėlė abejonių, ar sekmadienį nutikęs įvykis nebuvo suplanuotas iš anksto. Buvo diskutuojama dėl galimai sekmadienį pasikeitusio maršruto, mat internautų „Flightradar24“ palyginta skrydžio trajektorija, žiūrint su anksčiau vykusiu reisu, sekmadienį buvo kitokia ir Baltarusijos oro erdvę kirto tiesiausiu keliu.

Visgi „Delfi“ kalbinti specialistai ir ekspertai tokias teorijas paneigė.

Lietuvos transporto kompetencijų agentūros (TKA) vadovas Mantas Kerdokas tikino, kad sekmadienį vykęs skrydis Atėnai-Vilnius visada vykdavo tuo pačiu maršrutu ir, kaip ir tądien, taip pat kirsdavo Baltarusijos oro erdvę.

Taip pat tokią informaciją redakcijai patvirtino ir skrydžių valdymo bendrovės „Oro navigacija“ atstovė Lina Nuobarienė.

Ji pasakojo, kad jų specialistų buvo peržiūrėtos visos šių ir dalies praėjusių metų šio skrydžio trajektorijos.

„Orlaivio maršrutas įprastai visada kirsdavo Baltarusiją, tik porąkart buvo nukreiptas aplink, dažniausiai taip būna dėl nepalankių oro sąlygų, kaip audros debesys ir pan.“, – sakė ji.

Tiesa, Civilinės aviacijos asociacijos prezidentas Artūras Stankevičius taip pat tikino, kad oro sąlygos turi didžiulę įtaką skrydžio maršrutui.

„<...> skrendant lėktuvu labai svarbu yra tinkamos oro sąlygos, nes kiekvieną dieną oras gali būti kitoks.

Jei vėjas lėktuvui pučia į nosį, galbūt bus renkamasis kitas maršrutas. “ , – sakė jis.

Redakcija „Flightradar24“ palygino anksčiau vykusias šio reiso trajektorijas. Kaip matyti iš duomenų, tiek spalio 4 d., spalio 11 d., tiek gegužės 2 d. ar 16 dienomis reisas buvo skrendamas panašiu maršrutu.

Delfi primena, kad sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę. Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti. Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių. Sekmadienio vakarą lėktuvas grįžo iš Minsko į Vilnių. Incidentą pasmerkė NATO, Europos Komisijos, dalies ES valstybių vadovai.

Pirmadienio vakarą buvo pranešta apie Baltarusijai taikomas sankcijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)