Autobusų parkų vadovai teisinasi, kad autobusas – nėra viešoji įstaiga, tad tikėtis, kad ten bus įdiegti visi patogumai, beveik neįmanoma.

Skundžiamasi blogomis sąlygomis

„Yra tam tikrų autobusų, kur duoda vandens, laikraščių paskaityti, bet tai retenybė. Paprastai džiaugiamės, jei papuola autobusas su wifi, bet taip pat, bent mums pasitaiko retokai. Kadangi iš Klaipėdos į Vilnių važiuodavome bent savaitei, tai daiktų turėdavom nemažai. Kartais tekdavo kuprines ir panašius krepšius vežtis tarp kojų, nes, nežinau, ar visur, bet padarė dabar, kad galima tik vieną krepšį vienam keleiviui įsidėti į bagažinę“, - apie savo patirtį, keliaujant autobusais pasakojo Gintarė Kaminskienė.

Ji neįsivaizduoja, kaip visuomeniniu transportu reikėtų važiuoti su vaiku. Tad susilaukusi jo, kelionėms verčiau renkasi traukinį ir užsisako vietą kupė. Moters teigimu, nors traukiniai važiuoja rečiau ir kelionė jais trunka ilgiau, važiuoti taip yra kur kas patogiau.

„Dažnai važinėju maršrutu į Vilnių iš Klaipėdos ir atvirkščiai. Vasaros metu tai tikra kančia: neveikia kondicionieriai, o stoglangis važiuojant autostrada dažniausiai uždaromas, nes kitaip šalia jo sėdintys žmonės pradeda skųstis triukšmu. Kartą pamačiau lipduką, kad autobuse veikia belaidis internetas. Prie jo prisijungiant manęs prašė slaptažodžio, tačiau jo pasiteiravus vairuotojo, šis tik krūptelėjo pečiais. Atrodė, kad žmogus net nežino, kas tai per dalykas“, - pasakojo vardo nenorėjusi atskleisti mergina.

Panašia patirtimi dalijosi ir vilnietė Asta (vardas pakeistas). Mergina skundėsi, kad neretai vairuotojai net neleidžia naudotis autobusuose esančiais tualetais.

„Važiavau iš Šiaulių ar į Šiaulius, dabar nebepamenu. Įsinorėjau į tualetą, tačiau ant jo durų buvo parašyta, kad „Tualetas neveikia“. Kadangi autobusas atrodė modernus, nuėjau pas vairuotoją ir paklausiau, ar tai tiesa. Jis pasakė, kad taip ir kad pakentėčiau. Pasakiau, kad negaliu. Autobusas niekur nestojo, tad paklausiau vairuotojo, ką turėčiau daryti? Šis nepatenkintas davė man raktą nuo tualeto. Pastarasis veikė kuo puikiausiai“, - apie vairuotojo gudrybes pasakojo mergina.

Sąlygas gerina nuolat

Vilniaus autobusų stoties generalinis direktorius Arūnas Indrašius, paklaustas, kaip žada kovoti su tokiomis nuolat iškylančiomis problemomis patikino, kad problemų jis neįžvelgia. Anot jo, vasara ar ne vasara, sąlygas stengiamasi gerinti kas dieną, o skundų kyla tik dėl to, kad visiems keleiviams neįmanoma įtikti.

„Palyginus su Europa, galime pasakyti, kad Lietuvoje yra teikiami aukščiausios klasės autobusai atitinkantys aukščiausius standartus šiai dienai. Taip, kad nekiršinkim Dievo, kad tokiuose autobusuose, kokiais važiuoja į pajūrį, yra blogos sąlygos. Pažiūrėjus į Lenkiją, kur šalis yra dešimt kartų didesnė už mus, jie važiuoja prastesniais autobusais. Jeigu ne ta krizė, tai turbūt mes skraidytumėme lėktuvais šiai dienai“, - patikino A. Indrašius, paklaustas, kaip vertina keliavimo sąlygas ilgų maršrutų autobusuose.

Jis pripažino, kad bene daugiausiai skundų vasaros metu gaunama dėl šiltomis dienomis autobusuose tvyrančio karščio. Tačiau patikino, kad „niekada 70 žmonių vienoda temperatūra netiks“.

„Patalpa yra labai uždara, ten važiuoja 50-70 žmonių. Kondicionierius dirba pilnu pajėgumu, pradeda atsirasti kondensatas. Net laša vanduo, kiek jis dirba, norėdamas išvėdinti patalpas. Yra gamintojai, kurie yra numatę kondicionierių, bet nėra numatę, kad iš 30 ar 40 padaryti 15-16 laipsnių šioje patalpoje. Būna, kad sugenda išvažiuojant, bet kai sulipa 70 žmonių į dviejų aukštų autobusą ir jis pradeda šaldyti, jis apšąla. Bet jis dirba pilnu pajėgumu“, - teisinosi A. Indrašius.

Tualetai – ne visiems

Paklaustas apie galimybę keliaujant viešuoju transportu pasinaudoti tualetais, jis patikino, kad autobusas – nėra tualetas, tad jų rakinimas yra vairuotojų apsisprendimo reikalas.

„Tai nėra viešoji įstaiga, kur gali eiti visi be perstojo. Autobusas yra skirtas keleivių ir bagažo vežimui, tai nėra tualetas. Autobusuose tualetai yra naudojami tada, kai žmogų iš tikrųjų prispyrė bėda. Pasitaiko, kad vos išvažiavus iš Vilniaus stoties, kas antras žmogus prašo atidaryti tualetus. Kitiems žmonėms ir kvapas nemalonus, juk atidarinėjamos durys. Tualetai autobusuose skirti ekstra atveju. Kažkada važiavome visi be tualetų. Galėjome nuvažiuoti ir į Klaipėdą, ir į Palangą. O ne taip, kad visi prie Gariūnų jau prašo. Na, atleiskite, turėkite sąžinės“, - supratingumo prašė A. Indrašius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)